58. ОКТОБАРСКИ САЛОН | Београдско бијенале 2021 САЊАРИ

16.04.2021., 00:00

58. ОКТОБАРСКИ САЛОН | Београдско бијенале 2021

САЊАРИ

Кустоси: Иларија Марота и Андреа Баћин

Културни центар Београда објављује нови датум отварања и изложбене просторе у којима ће бити реализовано 58. издање ове манифестације наредне године.

Као што је недавно било објављено, на препоруку Града Београда и одлуком Сектераријата за културу, а услед актуелне пандемије, отежаног планирања и реализације међународних догађаја, манифестација 58. Октобарски салон – Београдско бијенале, одложена је за 2021.годину.

Након испитивања могућности коришћења одређених изложбених простора, а у договору са кустосима, водећи рачуна и о другим сличним догађајима који су већ одложени за другу половину 2021. године, објављујемо да ће 58. Октобарски салон – Београдско бијенале бити реализован у периоду од 4. јуна до 22. августа 2021. године.

Изложба ће бити постављена у Музеју Југославије, галеријама и биоскопу Културног центра Београда и јавним просторима у граду. Модификован кустоски концепт подразумеваће и већи број уметничких интервенција у јавном простору у односу на првобитни. Ревидирана листа уметника биће објављена до краја године.

Културни центар Београда ће се потрудити да у програм који се планира током трајања Салона буду укључени и различити представници локалне савремене уметничке сцене.

Реализација Салона током летњег периода је изузетак, још једна у низу специфичности рада у актуелном времену, но верујемо да ће се већ наредно, 59. издање планирано за 2023. годину реализовати у периоду за који се везује настанак и име ове манифестације.
Подсећамо да је Октобарски салон ликовних и примењених уметности Србије основао 1960. године Народни одбор града Београда и отваран је годинама 20. октобра у част Дана ослобођења Београда, и између осталог требало да допринесе уметничком васпитању наших људи и умногоме стимулира стварање самих уметника. (из каталога 1. Октобарског салона, 1960.)

* Програмски одбор 57. Октобарског салона у саставу: Гордана Гонцић (председник Одбора), Никола Божовић, Ђорђе Станојевић, Дејан Ђорић, Божидар Плазинић и Драгана Палавестра донео је 2018. године одлуку да се називу Октобарски салон убудуће дода поднаслов Београдско бијенале.

Организатор: Културни центар Београда
Оснивач и покровитељ: Град Београд
Подршка: Министарства културе и информисања Републике Србије

Loading...