Koнцерт мецосопрана Јане Спасојевић и пијанисте Душана Гроздановића

14.06.2021., 20:00

Гости концерта су клавирски дуо VooDoo piano duo који чине Вук Божиловић и Душан Гроздановић. Oви млади музичари затвориће сезону циклуса Концерти у Галерији 2020/2021, програмом који чине одабране соло песме и арије.

Културни догађаји се одржавају уз прописане епидемиолошке мере за сузбијање ширења вируса COVID-19, те је број места за публику у Галерији Артгет ограничен. Молимо Вас да своје место резервишете пријавом (нагласити за који концерт) на е-mail адресу damjana.njegic@kcb.rs или телефоном на 011 2622 058. Пријављивање је могуће до дана концерта у 12 сати или док се места не попуне.
Већ наредног дана, снимак дела концерта ће бити објављен на YouTube каналу Културног центра Београда и доступан свима који нису успели да присуствују догађају због ограничења.

Програм:
Роберт Шуман
Из циклуса песама Frauenliebe und – leben, оп.42
Seit ich ihn gesehen
Ich kanns nicht fassen, nicht glauben

Курт Вајл
Je ne t’aime pas, за глас и клавир
Youkali, за глас и клавир

Франц Шуберт
Lebensstürme, Алегро у а-молу за клавир четвороручно, оп. 144

Волфганг Амадеус Моцарт
Voi che sapete, арија Керубина из опере Фигарова женидба

Жак Офенбах
Ah! quel diner je viens de faire!, арија Периколе из оперете Перикола

Ђоакино Росини
Una voce poco fa, арија Розине из опере Севиљски берберин

 

Биографије:
Јана Спасојевић је музичко образовање започела у Mузичкој школи Божидар Трудић у Свилајнцу на одсеку за клавир. Школовање је наставила у Музичкој школи Коста Манојловић у Земуну на одсеку за клавир у класи професорке Тање Јаблановић и на одсеку за соло певање у класи професорке Ане Јовановић. Током школовања била је члан оперског студија Народног позоришта у Београду као и део ансамбла опере младих театра Мадленијанум у оквиру кога је 2013. године дебитовала на великој сцени са улогом другог дечака у опери Чаробна фрула, Волфганга Амадеуса Моцарта. Јана је 2014. године уписала Прајнер конзерваторијум у Бечу у класи познате сопранисткиње Маргарите Киријаки. У току студија у Бечу учествовала је у многим пројектима као солиста, а нарочито се истичу њени наступи у улогама Ивице у Хумпердинковој опери Ивица и Марица и Орфеjа у Глуковој опери Орфеj и Еуридикa. Мастер студије је уписала 2018. године на Универзитету Ченгду у Кини као стипендиста кинеске владе у класи реномираног тенора Октавија Аревала. Јана је вишеструко награђивана на Републичком такмичењу као и на међународном такмичењу соло певача Лазар Јовановић у Београду. Нарочито јој је драга награда сребрне матрјошке и лауреата другог степена на четвртом Бољшој фестивалу на Мокрој Гори. Као солиста наступала је на многим великим и значајним сценама у земљи и иностранству од којих издваја бројне концерте у Ербар сали у Бечу, концерте у Алберт Холу у Канбери, престоници Аустралије, и концерте у Кини у градовима Ченгду и Пекинг.

Душан Гроздановић (Београд, 1993) започео је музичко образовање са шест година у класи проф. Олге Латковић, а наставио у класи проф. Душице Радуловић, и потом проф. Злате Малеш, код које је завршио средњошколско образовање и дипломирао у МШ Коста Манојловић у Земуну. Похађао је мастер курсеве реномираних пијаниста и професора, као што су Константин Богино, Наталија Младеновић, Славијуш Гаџијев, Лидија Бизјак, Сања Бизјак, Невена Поповић, Александар Сердар, Игор Ласко, Марија Ђукић и Нинослав Живковић. Посебно се истиче сарадња са професорком Мирославом Лили Петровић. За време школовања освојио је награде и признања на бројним међународним и домаћим такмичењима oд којих се издвајају: прве награде на такмичењу Nikolai Rubinstein у Паризу (2002), такмичењу Citta di Gorizia у Италији (2003), на Републичком такмичењу (2001, 2003, 2005, 2007), на Међународном такмичењу Даворин Јенко у Београду (2006, 2007, 2009) и Лауреат на међународном такмичењу Михајло Вукдраговић у Шапцу 2007. године. Одржао је више солистичких концерата у салама Културног центра Београда, МШ Коста Манојловић у Земуну, МШ Мокрањац као и у сали Гварнеријус. Основне и мастер студије завршио је на Факултету музичке уметности у Београду у класи редовног професора Бранка Пенчића.

VooDoo piano duo чине двојица изврсних младих пијаниста Вук Божиловић и Душан Гроздановић. Дуо је започео сарадњу крајем 2012. године, на почетку прве године студија камерне музике у класи професорке Соње Лончар. Одржали су до сада више од десет солистичких концерата у земљи и у иностранству. Први концерт су одржали 2014. године у Галерији Артгет.  Oдржали су солистички концерт у склопу фестивала Keyboard days 2015. године, као једини домаћи извођачи. Учествовали су на ФЕСТУМ-у свирајући Сен-Сансов Карневал животиња уз пратњу Београдских младих симфоничара под управом диригента Радана Јовановића. У октобру 2018. године одржали су шеснаест концерата са оркестром Београдске филхармоније у сали Београдске филхармоније под диригентском палицом Феликса Милденбергера. Такође, наступали су на концертима у оквиру фестивала КУЛТ, на концертима у павиљону Цвијета Зузорић и у УК Вук Караџић. Били су учесници Бољшој фестивала руске класичне музике. Добитници су прве награде на Такмичењу младих пијаниста у Нишу 2018. године. Крајем године су одржали два солистичка концерта у Ченгдуу, Кина. Добитници су награде Оливера Ђурђевић за најуспешнији камерни ансамбл коју је Факултет музичке уметности 2018. године по први пут доделио. Похађали су мајсторске радионице Бизјак дуа као и LPdua. Дуо сарађује са бројним савременим композиторима.

 

Loading...