Nova kolekcija suvenira Beogradskog izloga autorke Monike Lang

16.07.2021-31.12.2021, 09:00

Nova kolekcija suvenira Beogradskog izloga
autorke Monike Lang

Uglovi Beograda predstavljaju kreativni osvrt na neke od vizura i zgrada Beograda koje su pomalo nepravedno skrajnute. Kroz motive koje je odabrala za svoju kolekciju suvenira, autorka nam poklanja i svež savremeni pogled na spomenike i beogradske fasade pored kojih Beograđani i njihovi gosti svakodnevno decenijama prolaze.

Majice, podmetači za čaše i šolje, različiti poslužavnici, lonče, torbe…su delovi kolekcije suvenira Uglovi Beograda autorke dizajnerke Monike Lang koja će od petka, 16. jula obogatiti suvenirski program Beogradskog izloga Kulturnog centra Beograda.
Glavna vizuelna inspiracija za motive iz ove kolekcije su hotelske nalepnice koje su bile popularne i kod nas kao vrsta suptilnog marketinga do kraja 60-ih godina 20. veka, u vreme kada su putovanja većini ljudi još uvek bila posebna avantura.
Autorka Monika Lang kroz odabrane beogradske motive promoviše ideju da je neke vrednosti potrebno gajiti , i to uprkos apatiji koja možda postoji u društvu.

Stilski, ova kolekcija predstavlja rukopis same autorke: u pitanju su ilustracije ispunjene koloritnim poljima koje u sebi sadrže priču lako razumljivu kako stanovniku Beograda tako i njegovom posetiocu, i to na način koji im pomaže da se svi oni i sami osete delom duha i atmosfere ovog Grada.

Kolekcija je posvećena svima koji su ostali ili otišli, i domaćim, a i stranim Beograđanima, i to u godini kada Beogradski izlog Kulturnog centra Beograda obeležava svoje 30-godišnje prisustvo u životu Beograđana kao jedinstvene prodavnice u Gradu koja duhom i izgledom neguje autentičan beogradski suvenir praktične primene.
Beogradski izlog je tokom 30 godišnjeg rada postao istinski beogradski brend, prepoznat kao mesto susretanja sada već čitavih generacija Beograđana i gostiju Beograda. Za Beograđane koji više ne žive u svom Gradu, Beogradski izlog je i onaj prostor nostalgije i kontakta sa starim krajem kome se uvek i iznova vraćaju.

Monika Lang (Sombor, 1978) je završila studije Istorije umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu (1997–2000). Potom je diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, na odseku Primenjena grafika, opredelivši se za predmete Ilustracija i Grafika knjige (2000–2006). Jedan je od osnivača dizajnerske grupe Turbosutra, nastale 2006. Već duže vreme radi kao freelance ilustratorka i grafička dizajnerka, pre svega u projektima koji su u vezi sa kulturom i izdavaštvom.

Loading...