Нова колекција сувенира Београдског излога ауторке Монике Ланг

16.07.2021-31.12.2021, 09:00

Нова колекција сувенира Београдског излога
ауторке Монике Ланг

Углови Београда представљају креативни осврт на неке од визура и зграда Београда које су помало неправедно скрајнуте. Кроз мотиве које је одабрала за своју колекцију сувенира, ауторка нам поклања и свеж савремени поглед на споменике и београдске фасаде поред којих Београђани и њихови гости свакодневно деценијама пролазе.

Мајице, подметачи за чаше и шоље, различити послужавници, лонче, торбе…су делови колекције сувенира Углови Београда ауторке дизајнерке Монике Ланг која ће од петка, 16. јула обогатити сувенирски програм Београдског излога Културног центра Београда.
Главна визуелна инспирација за мотиве из ове колекције су хотелске налепнице које су биле популарне и код нас као врста суптилног маркетинга до краја 60-их година 20. века, у време када су путовања већини људи још увек била посебна авантура.
Ауторка Моника Ланг кроз одабране београдске мотиве промовише идеју да је неке вредности потребно гајити , и то упркос апатији која можда постоји у друштву.

Стилски, ова колекција представља рукопис саме ауторке: у питању су илустрације испуњене колоритним пољима које у себи садрже причу лако разумљиву како становнику Београда тако и његовом посетиоцу, и то на начин који им помаже да се сви они и сами осете делом духа и атмосфере овог Града.

Колекција је посвећена свима који су остали или отишли, и домаћим, а и страним Београђанима, и то у години када Београдски излог Културног центра Београда обележава своје 30-годишње присуство у животу Београђана као јединствене продавнице у Граду која духом и изгледом негује аутентичан београдски сувенир практичне примене.
Београдски излог је током 30 годишњег рада постао истински београдски бренд, препознат као место сусретања сада већ читавих генерација Београђана и гостију Београда. За Београђане који више не живе у свом Граду, Београдски излог је и онај простор носталгије и контакта са старим крајем коме се увек и изнова враћају.

Моника Ланг (Сомбор, 1978) је завршила студије Историје уметности на Филозофском факултету у Београду (1997–2000). Потом је дипломирала на Факултету примењених уметности у Београду, на одсеку Примењена графика, определивши се за предмете Илустрација и Графика књиге (2000–2006). Један је од оснивача дизајнерске групе Турбосутра, настале 2006. Већ дуже време ради као freelance илустраторка и графичка дизајнерка, пре свега у пројектима који су у вези са културом и издаваштвом.

Loading...