OKTOBARAC NA PIKNIKU
Subota, 17.7.2021.
Urban hajk, od 10.00
Art branč, od 12.00
park Muzeja Jugoslavije

U okviru pratećeg programa ovogodišnjeg Oktobarskog salona, u jutarnjim časovima svake druge subote ispred Muzeja Jugoslavije, Kulturni centar Beograda – u čijoj se organizaciji ova manifestacija održava već 58. put – nudi program za ljubitelje umetnosti i aktivnog života. Poklonici outdoor kulture imaće mogućnost da od ranih jutarnjih časova učestvuju u OS Urban hajku, a zatim da prisustvuju OS Art branču.

Prateći temu ovogodišnjeg Oktobarskog salona – Sanjari, zainteresovane za ovu vrstu programa tokom šetnje čekaju priče o snovima arhitekata, umetnika i nekadašnjih političara, a zatim, u hladu borova, uz kafu i sladoled, razmišljanja savremenih mislilaca na temu sanjarenja.

Datumi održavanja ovih programa su 3, 17, 31. jul i 14. avgust.

OS Urban hajk kreće od 10.00 ujutru, sa sastankom na autobuskoj stanici u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića (linije 40 i 41, pravac ka centru). Potrebno je da se zainteresovani za ovaj program prijave na adresu jovana.radovanovic@kcb.rs. Broj hajkera je ograničen na 30.

Tokom OS Urban hajka upoznaćete se sa širom okolinom Muzeja Jugoslavije: Stadionom JNA, vojnim soliterima i kompleksom bivšeg memorijalnog centra, kao i sa arhitekturom i urbanističkim zahvatima koji su formirali ovu celinu na obodu Dedinja. A gde je urbanizam, tu su i politika i ideologija. Pričaćemo o arhitekti Mihailu Miki Jankoviću, autoru ovih i mnogih drugih značajnih objekata u Beogradu.

Drugi deo hajka posvećen je umetnosti u javnom prostoru, njenom značaju i promenama koje su se u ovoj oblasti dogodile kroz vreme. U parku ispred Muzeja sanjarićemo uz radove umetnika koji su učesnici 58. Oktobarskog salona. Ulaskom u baštu Muzeja, uz skulpture iz muzejske kolekcije, ponovo ćemo ući u neko drugo vreme, ali u savremenoj interpretaciji.

Tokom hajka u subotu 17.7. o arhitekturi i umetnosti razgovaraćemo sa Ivanom Zatežić, Gordanom Dobrić i Milenom Jokanović, istoričarkama umetnosti.

Šetnja se završava u podne ispred Muzeja Jugoslavije.

Art branč – Danilo Lučić
PRIPOVEDANJE U SNEVAČKOM PREZENTU

OS Art branč koji će voditi pisac Danilo Lučić počinje u 12.00 u prostoru rada Po snu Pjera Uiga. Art branč je format razgovora, prilika za razmenu mišljenja uz sladoled i kafu gde pozvani gost/ gošća iz oblasti filozofije, književnosti, sociologije, arhitekture, dizajna, medicine… u 15 do 20 minuta izlaže svoja razmišljanja – ovom prilikom na temu sanjarenja.

Kao pripremu za razmišljanje pred prvi Art branč, Danilo Lučić nam najavljuje:
Većina ljudi doživljava potpuno prirodnim da snove zapisuje ili prepričava u sadašnjem vremenu.

Međutim, kada se taj način pripovedanja, sa svojom specifičnom emocijom i atmosferom, upotrebi u književnim delima, dobija se jedna stilistički nova upotreba sadašnjeg vremena, koju možemo nazvati „snevački prezent“. Ovaj začudni i oneobičavajući stil ilustrovaćemo na primerima stvaralaštva Semjuela Beketa, Agote Krištof, Gorana Korunovića, Senke Marić i Darka Šeparovića.

 

Loading...