ОКТОБАРАЦ НА ПИКНИКУ
Субота, 17.7.2021.
Урбан хајк, од 10.00
Арт бранч, од 12.00
парк Музеја Југославије

У оквиру пратећег програма овогодишњег Октобарског салона, у јутарњим часовима сваке друге суботе испред Музеја Југославије, Културни центар Београда – у чијој се организацији ова манифестација одржава већ 58. пут – нуди програм за љубитеље уметности и активног живота. Поклоници оутдоор културе имаће могућност да од раних јутарњих часова учествују у ОС Урбан хајку, а затим да присуствују ОС Арт бранчу.

Пратећи тему овогодишњег Октобарског салона – Сањари, заинтересоване за ову врсту програма током шетње чекају приче о сновима архитеката, уметника и некадашњих политичара, а затим, у хладу борова, уз кафу и сладолед, размишљања савремених мислилаца на тему сањарења.

Датуми одржавања ових програма су 3, 17, 31. јул и 14. август.

ОС Урбан хајк креће од 10.00 ујутру, са састанком на аутобуској станици у Булевару кнеза Александра Карађорђевића (линије 40 и 41, правац ка центру). Потребно је да се заинтересовани за овај програм пријаве на адресу jovana.radovanovic@kcb.rs. Број хајкера је ограничен на 30.

Током ОС Урбан хајка упознаћете се са широм околином Музеја Југославије: Стадионом ЈНА, војним солитерима и комплексом бившег меморијалног центра, као и са архитектуром и урбанистичким захватима који су формирали ову целину на ободу Дедиња. А где је урбанизам, ту су и политика и идеологија. Причаћемо о архитекти Михаилу Мики Јанковићу, аутору ових и многих других значајних објеката у Београду.

Други део хајка посвећен је уметности у јавном простору, њеном значају и променама које су се у овој области догодиле кроз време. У парку испред Музеја сањарићемо уз радове уметника који су учесници 58. Октобарског салона. Уласком у башту Музеја, уз скулптуре из музејске колекције, поново ћемо ући у неко друго време, али у савременој интерпретацији.

Током хајка у суботу 17.7. о архитектури и уметности разговараћемо са Иваном Затежић, Горданом Добрић и Миленом Јокановић, историчаркама уметности.

Шетња се завршава у подне испред Музеја Југославије.

Арт бранч – Данило Лучић
ПРИПОВЕДАЊЕ У СНЕВАЧКОМ ПРЕЗЕНТУ

ОС Арт бранч који ће водити писац Данило Лучић почиње у 12.00 у простору рада По сну Пјера Уига. Арт бранч је формат разговора, прилика за размену мишљења уз сладолед и кафу где позвани гост/ гошћа из области филозофије, књижевности, социологије, архитектуре, дизајна, медицине… у 15 до 20 минута излаже своја размишљања – овом приликом на тему сањарења.

Као припрему за размишљање пред први Арт бранч, Данило Лучић нам најављује:
Већина људи доживљава потпуно природним да снове записује или препричава у садашњем времену.

Међутим, када се тај начин приповедања, са својом специфичном емоцијом и атмосфером, употреби у књижевним делима, добија се једна стилистички нова употреба садашњег времена, коју можемо назвати „сневачки презент“. Овај зачудни и онеобичавајући стил илустроваћемо на примерима стваралаштва Семјуела Бекета, Аготе Криштоф, Горана Коруновића, Сенке Марић и Дарка Шепаровића.

 

Loading...