OKTOBARAC NA PIKNIKU
Subota, 31.7.2021.
Urban hajk, od 10.00
Art branč, od 12.00
park Muzeja Jugoslavije

U okviru pratećeg programa ovogodišnjeg Oktobarskog salona, u jutarnjim časovima svake druge subote ispred Muzeja Jugoslavije, Kulturni centar Beograda – u čijoj se organizaciji ova manifestacija održava već 58. put – nudi program za ljubitelje umetnosti i aktivnog života. Poklonici outdoor kulture imaće mogućnost da od ranih jutarnjih časova učestvuju u OS Urban hajku, a zatim da prisustvuju OS Art branču.
Prateći temu ovogodišnjeg Oktobarskog salona – Sanjari, zainteresovane za ovu vrstu programa tokom šetnje čekaju priče o snovima arhitekata, umetnika i nekadašnjih političara, a zatim, u hladovini, uz kafu i kolače, razmišljanja savremenih mislilaca na temu sanjarenja.

Datumi održavanja ovih programa su 3, 17, 31. jul i 14. avgust.
OS Urban hajk kreće od 10.00 ujutru, sa sastankom na autobuskoj stanici u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića (linije 40 i 41, pravac ka centru). Potrebno je da se zainteresovani za ovaj program prijave na adresu jovana.radovanovic@kcb.rs. Broj hajkera je ograničen na 30.

Tokom OS Urban hajka upoznaćete se sa širom okolinom Muzeja Jugoslavije: Stadionom JNA, vojnim soliterima i kompleksom bivšeg memorijalnog centra, kao i sa arhitekturom i urbanističkim zahvatima koji su formirali ovu celinu na obodu Dedinja. A gde je urbanizam, tu su i politika i ideologija. Pričaćemo o arhitekti Mihailu Miki Jankoviću, autoru ovih i mnogih drugih značajnih objekata u Beogradu.

Drugi deo hajka posvećen je umetnosti u javnom prostoru, njenom značaju i promenama koje su se u ovoj oblasti dogodile kroz vreme. U parku ispred Muzeja sanjarićemo uz radove umetnika koji su učesnici 58. Oktobarskog salona. Ulaskom u baštu Muzeja, uz skulpture iz muzejske kolekcije, ponovo ćemo ući u neko drugo vreme, ali u savremenoj interpretaciji.
Tokom hajka u subotu 31.7. o arhitekturi i umetnosti razgovaraćemo sa Jelicom Jovanović, arhitektom, Katarinom Kostandinović i Milicom Tomić, istoričarkama umetnosti.
Šetnja se završava u podne ispred Muzeja Jugoslavije.

Art branč – Irena Radić
SANJARENJE I ZDRAVLJE

OS Art branč koji će voditi psihoanalitička psihoterapeutkinja Irena Radić počinje u 12.00 u prostoru rada Po snu Pjera Uiga. Art branč je format razgovora, prilika za razmenu mišljenja uz kolače i kafu gde pozvani gost/ gošća iz oblasti filozofije, književnosti, sociologije, arhitekture, dizajna, medicine… u 15 do 20 minuta izlaže svoja razmišljanja – ovom prilikom na temu sanjarenja.
Kao pripremu za razmišljanje pred prvi Art branč, Irena Radić nam najavljuje:
Sanjarenje se u psihoanalitičkoj teoriji i praksi vodi kao izuzetno važan fenomen. Još od Frojda, prelazak sa primarnog na sekundarni proces koji podrazumeva snove, fantazije i halucinacije, predstavlja razvojno dostignuće. Po kasnijim teoretičarima objektnih odnosa, funkcija sanjarenja ili “reverie” je nešto što je neophodno majci da bi se beba razvijala srećno i zdravo. Snevanje je je po svojim karakteristikama slično kreativnom procesu i igri, ali i psihotičnim fenomenima kao što su halucinacije i sumanute misli.

 

Loading...