OKTOBARAC NA PIKNIKU

03.07.2021-14.08.2021, 10:00

U okviru pratećeg programa ovogodišnjeg Oktobarskog salona, u jutarnjim časovima svake druge subote ispred Muzeja Jugoslavije, Kulturni centar Beograda – u čijoj se organizaciji ova manifestacija održava već 58. put – nudi program za ljubitelje umetnosti i aktivnog života. Poklonici outdoor kulture imaće mogućnost da od ranih jutarnjih časova učestvuju u OS Urban hajku, a zatim da prisustvuju OS Art branču.

Prateći temu ovogodišnjeg Oktobarskog salona – Sanjari, zainteresovane za ovu vrstu programa tokom šetnje čekaju priče o snovima arhitekata, umetnika i nekadašnjih političara, a zatim, u hladu borova, uz kafu i sladoled, razmišljanja savremenih mislilaca na temu sanjarenja.

Datumi održavanja ovih programa su 3, 17, 31. jul i 14. avgust.

OS Urban hajk kreće od 10.00 ujutru, sa sastankom na autobuskoj stanici u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića (linije 40 i 41, pravac ka centru). Potrebno je da se zainteresovani za ovaj program prijave na adresu jovana.radovanovic@kcb.rs. Broj hajkera je ograničen na 30.

Tokom OS Urban hajka upoznaćete se sa širom okolinom Muzeja Jugoslavije: Stadionom JNA, vojnim soliterima i kompleksom bivšeg memorijalnog centra, kao i sa arhitekturom i urbanističkim zahvatima koji su formirali ovu celinu na obodu Dedinja. A gde je urbanizam, tu su i politika i ideologija. Pričaćemo o arhitekti Mihailu Miki Jankoviću, autoru ovih i mnogih drugih značajnih objekata u Beogradu.

Drugi deo hajka posvećen je umetnosti u javnom prostoru, njenom značaju i promenama koje su se u ovoj oblasti dogodile kroz vreme. U parku ispred Muzeja sanjarićemo uz radove umetnika koji su učesnici 58. Oktobarskog salona. Ulaskom u baštu Muzeja, uz skulpture iz muzejske kolekcije, ponovo ćemo ući u neko drugo vreme, ali u savremenoj interpretaciji.

Tokom hajka o arhitekturi i umetnosti razgovaraćemo sa Anom Knežević, Katarinom Konstandinović i Anom Panić, istoričarkama umetnosti.

Šetnja se završava u podne ispred Muzeja Jugoslavije.

OS Art branč koji će voditi Darka Radosavljević kontinuirana borkinja za savremenu umetnost počinje u 12.00 u prostoru rada Po snu Pjera Uiga. Art branč je format razgovora, prilika za razmenu mišljenja uz sladoled i kafu gde pozvani gost/ gošća iz oblasti filozofije, književnosti, sociologije, arhitekture, dizajna, medicine… u 15 do 20 minuta izlaže svoja razmišljanja – ovom prilikom na temu sanjarenja.

Kao pripremu za razmišljanje pred prvi Art branč, Darka Radosavljević nam najavljuje:

O DRUGAČIJOJ SVAKODNEVICI
Kako ubediti publiku i donosioce odluka da je savremena umetnost važna za društvo? Koja je pozicija individualca nosioca promena, koja je „cena“ ličnog stava? Zašto je neophodna podrška? Ko treba da kaže „Car je go“ u savremenim umetničkim praksama, ko treba da ga čuje? Da li treba da odustanemo od profesionalnog i društvenog angažmana da bismo se osećali normalno i ispunjeno?

Broj mesta nije ograničen. Vremenske prilike neće uticati na pomeranje programa, zato se posetiocima predlaže da prate prognozu i ponesu adekvatnu opremu za uslove ovih aktivnih kulturnih događaja.

 

Loading...