21. Међународни фестивал „Дани оргуља – Dies organorum“: ЗОЛТАН БОРБЕЉ и ДАНИЛО ШАЈНОВИЋ

31.08.2021., 20:00

На који начин се најчешће користи оргуљски звук у филмској музици, као и како познате филмске теме звуче на оргуљама, сазнаћемо од два музичара који долазе из истог града, али из различитих музичких светова, професора оргуља на Академији уметности у Новом Саду Золтана Борбеља и џез гитаристе и педагога Данила Шајновића.

Уторак, 31. август 2021. у 20.00
Катедрала Блежене Дјевице Марије, Хаџи Милентијева 75
Оргуље у савременим музичким токовима – Оргуље и филмска музика
ДАНИЛО ШАЈНОВИЋ, ел. гитара и ЗОЛТАН БОРБЕЉ, оргуље

Програм:
Рихард Штраус
Одломак из симфонијске поеме Тако је говорио Заратустра (2001: Oдисеја у свемиру, 1968)

Едвард Елгар
Нимрод, 9. варијација из Енигма-варијације (Денкерк, 2017)

Јохан Себастијан Бах
Токата у де-молу, BWV 565 (20.000 миља под морем, 1954)
Адађо, BWV 564, (Црна мачка, 1934)
Фуга у ге-молу, BWV 578 (Молитва за умируће, 1987)

ар. Золтан Борбељ
Музичке теме Ханса Цимера

Музичке теме филмова о Џејмсу Бонду

Боемска рапсодија Фредиja Мекјуриja (Боемска рапсодија, 2018)

Биографије:
Своје музичко образовање Золтан Борбељ (1977, Сента) је почео у Сенти код професора Золтана Соколаија на одсеку за хармонику. Током гимназијских година дошао је у контакт са оргуљама. У Музичкој школи Шолти Ђерђ у Будимпешти био је ученик професора Берталана Хока. Дипломирао је на Академији уметности у Новом Саду у класи професора Андрије Галуна и на Универзитету уметности у Грацу у класи професора Гунтера Роста. На Конзерваторијуму Јохан Јозеф Фукс у Грацу студирао је чембало и генералбас у класи професорице Констанце Рик. Учествовао је на бројним курсевима у Аустрији, Немачкој и Француској. Од 1993. године, између осталог, био је оргуљаш у Жупној цркви Имена Маријина у Новом Саду и у Фрањевачкој цркви у Грацу. Од 2008. године Борбељ је професор оргуља на Академији уметности у Новом Саду. Од 2011. године је управитељ Фондације Cor Jesu Сента, уметнички вођа Фестивала црквене музике у Сенти и координатор пројекта за техничко унапређење оргуља у сенћанској цркви Срца Исусовог. Наступао је у девет европских земаља и у Северној Америци. Његов репертоар обухвата музику од раног барока до савремене музике. Врло радо изводи композиције Мориса Дирифлеа, француских позних романтичара и савремених композитора. Сарађује као солиста и оркестарски музичар са Симфонијским оркестром Сегедина, оркестром New Trinity Baroque као и са Хором и Симфонијским оркестром РТС-а.

Гитариста Данило Шајновић (Сента) је свестран и посвећен музичар. Завршио је мастер студије на Филозофском факултету Универзитета у Новом Саду. Музичко образовање је стицао у МШ Стеван Мокрањац у Сенти на одсеку за виолину, да би се убрзо заинтересовао за гитару и наставио у правцу популарне музике. У периоду од 2010. до 2014. године радио је са Петром Јелићем у оквиру Центра за музичко образовање Културно склониште, као и са професором Чикашког универзитета Звонимиром Тотом. Похађао је летњу школу у оквиру пројекта Братски градови Дортмунд – Нови Сад – џез гитара и мали џез састав. Сарађивао је са професором Игором Молнаром и професором Александром Дујином у оквиру ABRSM програма МШ Исидор Бајић у Новом Саду – џез ансамбли. Издао је два ауторска студијска албума: Гест – Телемахија и Било једном… Од 2015. ради као професор гитаре у КЦ Склониште.

Loading...