OKTOBARAC NA PIKNIKU
Subota, 14.8.2021.
Urban hajk, od 10.00
Art branč, od 12.00
park Muzeja Jugoslavije

U okviru pratećeg programa ovogodišnjeg Oktobarskog salona, u jutarnjim časovima svake druge subote ispred Muzeja Jugoslavije, Kulturni centar Beograda – u čijoj se organizaciji ova manifestacija održava već 58. put – realizovao se program za ljubitelje umetnosti i aktivnog života. Poklonici outdoor kulture imaće mogućnost da od ranih jutarnjih časova učestvuju u poslednjem OS Urban hajku, a zatim da prisustvuju i poslednjem OS Art branču (gost Bojan Vuletić, reditelj).
Prateći temu ovogodišnjeg Oktobarskog salona – Sanjari, zainteresovane za ovu vrstu programa tokom šetnje čekaju priče o snovima arhitekata, umetnika i nekadašnjih političara, a zatim, u hladovini, uz kafu i kolače, razmišljanja savremenih mislilaca na temu sanjarenja.

OS Urban hajk kreće od 10.00 ujutru, sa sastankom na autobuskoj stanici u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića (linije 40 i 41, pravac ka centru). Potrebno je da se zainteresovani za ovaj program prijave na adresu danica.prodanovic@kcb.rs. Broj hajkera je ograničen na 30.

Tokom OS Urban hajka upoznaćete se sa širom okolinom Muzeja Jugoslavije: Stadionom JNA, vojnim soliterima i kompleksom bivšeg memorijalnog centra, kao i sa arhitekturom i urbanističkim zahvatima koji su formirali ovu celinu na obodu Dedinja. A gde je urbanizam, tu su i politika i ideologija. Pričaćemo o arhitekti Mihailu Miki Jankoviću, autoru ovih i mnogih drugih značajnih objekata u Beogradu.

Drugi deo hajka posvećen je umetnosti u javnom prostoru, njenom značaju i promenama koje su se u ovoj oblasti dogodile kroz vreme. U parku ispred Muzeja sanjarićemo uz radove umetnika koji su učesnici 58. Oktobarskog salona. Ulaskom u baštu Muzeja, uz skulpture iz muzejske kolekcije, ponovo ćemo ući u neko drugo vreme, ali u savremenoj interpretaciji.
Tokom hajka u subotu 14.8. o arhitekturi i umetnosti razgovaraćemo sa Vladanom Putnik, Katarinom Kostandinović i Marijom Đorgović, istoričarkama umetnosti.
Šetnja se završava u podne ispred Muzeja Jugoslavije.

Art branč – Bojan Vuletić
DRAMATURGIJA SNOVA I FILMSKI ONIRIZAM

OS Art branč počinje u 12.00 u prostoru rada Po snu Pjera Uiga. Art branč je format razgovora, prilika za razmenu mišljenja uz sladoled i kafu gde pozvani gost/ gošća iz oblasti filozofije, književnosti, sociologije, arhitekture, dizajna, medicine… u 15 do 20 minuta izlaže svoja razmišljanja – ovom prilikom na temu sanjarenja.

Kao pripremu za razmišljanje pred art branč reditelj Bojan Vuletić nam najavljuje:

„Po mome osećanju iskustvo snevača je slično iskustvu pesnika… Spavač sklapa slike kao što pesnik sklapa reči: oni ih upotrebljavaju sa više ili manje sreće da bi govorili o sebi…“

Margerit Jursenar

 

 

Živeći u vremenu virtuelnih socijalnih mreža sa kojima realnost postaje sve manje opipljiva, a brzina, buka i površnost jedini modeli emotivnog suživota, potreba za snevanjem postaje jedini način da se bolje razume šta se dešava oko nas i u nama. Pričanje pričanje i snevanje su u mnogome slični procesi. Šta je to što možemo naučiti snevajući te primeniti na umetničko stvaralaštvo? Kako nam u svemu tome može pomoći dramaturgija snova i filmski onirizam?

 

Loading...