Premijera radio drame Tana Huseina Klarka

19.08.2021., 18:30

SLUŠANJE RADIO DRAME U ALFABETSKIM VRTOVIMA
Četvrtak 19. avgust u 18:30
Foaje Dvorane kulturnog centra, Kolarčeva 6
Radio Beograd 2, 97.6 ili 96.5 MHz

Autor Tan Husein Klark američko-britanskog porekla, vizuelni umetnik, dizajner i reditelj, koji je pozvan da učestvuje na ovogodišnjem Oktobarskom salonu opredelio se za umetničko delo u formi radio-drame, pri čemu sam Radio Beograd, odnosno, Drugi program na čijoj frekvenciji se delo premijerno emituje predstavlja svojevrstan izlagački prostor Salona. Snimak koji će se slušati uživo u foajeu DKC-a i na talasima Drugog programa Radio Beograda deo je radio drame U alfabetskim vrtovima. Prenos ove skraćene verzije na srpskom preuzet je sa izvornog engleskog teksta i čini tek deo materijala koji skupa predstavljaju umetnikov doprinos ovoj izložbi. Osim šesnaest epizoda na engleskom, Tan Husein Klark predstavlja i seriju novoizrađenih postera, dvojezično izdanje čitavog scenarija, kao i prateći materijal koji pruža kontekst za događaje opisane u scenariju i proces njegove produkcije.

S obzirom na koncept ovogodišnjeg salona pod nazivom Sanjari  –  Klark je odabrao slobodniju adaptaciju dela filozofkinje  Suzan Zontag Dobročinitelj smestivši ga u Beograd osamdesetih godina prošlog veka. Glavni junak, fiktivni lik Hipolit, srpsko-američkog porekla, prvi put dolazi u rodni grad svoga oca, Beograd, na studije, opčinjen intelektualnom klimom i umetnošću. Dramu otvara Hipolitovo prebiranje po beležnicama i dnevnicima u kojima sanjari, mašta i seća se svojih poseta umetničkim salonima koje je organizovala gđa Marlena, bogata i teatralna supruga diplomate, okupljavši mlade pisce, muzičare, reditelje, radio-voditelje, otvoreno flertujući i sa mladim Hipolitom…

Pridružite nam se na slušanju u foajeu DKC-a ili na talasima Radio Beograda 2 sa frekvencije 97.6 ili 96.5 MHz.

Poslednje vođenje kroz izložbu SANJARI u Muzeju grada Beograda (Resavska 40b) održaće se u nedelju 22. avgusta u 13:00, kroz izložbu vode saradnici Salona. 58. Oktobarski salon otvoren je do 22. avgusta u prostoru Muzeja grada Beograda, Parku ispred Muzeja Jugoslavije, galerijama i Dvorani Kulturnog centra Beograda, kao i drugim javnim prostorima u Beogradu. Radno vreme prostora je od utorka do nedelje, od 13:00 do 21:00.

Više o 58. Oktobarskom salonu vidite ovde, o Tanu Huseinu Klarku čitajte ovde.

 

Uloge tumače: Bojan Žirović, Tamara Krcunović, Dejan Dedić, Branislav Platiša, Miodrag Milovanov, Petar Mihailović, Vladislava Đorđević, Vesna Stanković, Milica Janketić Manojlović i Vukašin Jovanović

Dramaturg: Katrina Blek
Supervizori scenarija: Kira Kauard-Dejel i Skot Kaufman

Prevod: Milan Marković. Tijana Parezanović
Lektor: Nataša Šuljagić
Ton-majstori: Zoran Uzelac i Džejms Nevil
Asistenti ton majstora: Oliver Hajd-Mobs i Daglas Nevil
Izvršni producent: Lize Bel
Producent: Kejti Dela-Vale
Menadžeri produkcije: Džordžija Bird, Kejt Ejsling Džouns i Helen King
Istraživač: Jelena Dojčinović
Tehnički direktor: Benjamin Slinger
Asistent: Džordan Derier
Produkcijska podrška: Aleks Margo Arden
Reditelji: Tan Husein Klark i Vesna Perić
Urednik emisije: Vesna Perić
Urednik serije: Vladimir B. Popović

Proizvodnja: Dramski program Radio Beograd i Director’s Theatre Writer’s Theatre i RINSE123 LTD u saradnji sa CURA, Kulturnim centrom Beograda i 58. Oktobarskim salonom, avgust 2021. godine (premijera)

Loading...