Премијера радио драме Тана Хусеина Кларка

19.08.2021., 18:30

СЛУШАЊЕ РАДИО ДРАМЕ У АЛФАБЕТСКИМ ВРТОВИМА
Четвртак 19. август у 18:30
Фоаје Дворане културног центра, Коларчева 6
Радио Београд 2, 97.6 или 96.5 MHz

Аутор Тан Хусеин Кларк америчко-британског порекла, визуелни уметник, дизајнер и редитељ, који је позван да учествује на овогодишњем Октобарском салону определио се за уметничко дело у форми радио-драме, при чему сам Радио Београд, односно, Други програм на чијој фреквенцији се дело премијерно емитује представља својеврстан излагачки простор Салона. Снимак који ће се слушати уживо у фоајеу ДКЦ-а и на таласима Другог програма Радио Београда део је радио драме У алфабетским вртовима. Пренос ове скраћене верзије на српском преузет је са изворног енглеског текста и чини тек део материјала који скупа представљају уметников допринос овој изложби. Осим шеснаест епизода на енглеском, Тан Хусеин Кларк представља и серију новоизрађених постера, двојезично издање читавог сценарија, као и пратећи материјал који пружа контекст за догађаје описане у сценарију и процес његове продукције.

С обзиром на концепт овогодишњег салона под називом Сањари  –  Кларк је одабрао слободнију адаптацију дела филозофкиње  Сузан Зонтаг Доброчинитељ сместивши га у Београд осамдесетих година прошлог века. Главни јунак, фиктивни лик Хиполит, српско-америчког порекла, први пут долази у родни град свога оца, Београд, на студије, опчињен интелектуалном климом и уметношћу. Драму отвара Хиполитово пребирање по бележницама и дневницима у којима сањари, машта и сећа се својих посета уметничким салонима које је организовала гђа Марлена, богата и театрална супруга дипломате, окупљавши младе писце, музичаре, редитеље, радио-водитеље, отворено флертујући и са младим Хиполитом…

Придружите нам се на слушању у фоајеу ДКЦ-а или на таласима Радио Београда 2 са фреквенције 97.6 или 96.5 MHz.

Последње вођење кроз изложбу САЊАРИ у Музеју града Београда (Ресавска 40б) одржаће се у недељу 22. августа у 13:00, кроз изложбу воде сарадници Салона. 58. Октобарски салон отворен је до 22. августа у простору Музеја града Београда, Парку испред Музеја Југославије, галеријама и Дворани Културног центра Београда, као и другим јавним просторима у Београду. Радно време простора је од уторка до недеље, од 13:00 до 21:00.

Више о 58. Октобарском салону видите овде, о Тану Хусеину Кларку читајте овде.

 

Улоге тумаче: Бојан Жировић, Тамара Крцуновић, Дејан Дедић, Бранислав Платиша, Миодраг Милованов, Петар Михаиловић, Владислава Ђорђевић, Весна Станковић, Милица Јанкетић Манојловић и Вукашин Јовановић

Драматург: Катрина Блек
Супервизори сценарија: Кира Кауард-Дејел и Скот Кауфман

Превод: Милан Марковић. Тијана Парезановић
Лектор: Наташа Шуљагић
Тон-мајстори: Зоран Узелац и Џејмс Невил
Асистенти тон мајстора: Оливер Хајд-Мобс и Даглас Невил
Извршни продуцент: Лизе Бел
Продуцент: Кејти Дела-Вале
Менаджери продукције: Џорџија Бирд, Кејт Ејслинг Џоунс и Хелен Кинг
Истраживач: Јелена Дојчиновић
Технички директор: Бењамин Слингер
Асистент: Џордан Дериер
Продукцијска подршка: Алекс Марго Арден
Редитељи: Тан Хусеин Кларк и Весна Перић
Уредник емисије: Весна Перић
Уредник серије: Владимир Б. Поповић

Производња: Драмски програм Радио Београд и Director’s Theatre Writer’s Theatre и RINSE123 LTD у сарадњи са CURA, Културним центром Београда и 58. Октобарским салоном, август 2021. године (премијера)

Loading...