ПРОГЛАШЕЊЕ НАГРАЂЕНИХ АУТОРА И ПРОГРАМ СВЕЧАНОГ ЗАТВАРАЊА 58. ОКТОБАРСКОГ САЛОНА

22.08.2021., 13:00

У недељу, 22. августа 2021, завршава се 58. Октобарски салон – Београдски бијенале који је под тематским оквиром и насловом Сањари конципирао пар италијанских кустоса Иларија Марота и Андреа Бачин. Салон је у периоду од 25. јуна до 22. августа, у више београдских излагачких и јавних простора, представио дела 64 уметника из земље и иностранства.

Позивамо Вас да последњег дана 58. Октобарског салона дођете у Музеј града Београда (Ресавска 40б) и будете део програма затварања од 13 сати:

Проглашење награђених аутора

Стручни жири, у саставу Жером Санс (уметнички директор, ликовни критичар и кустос), Тевж Логар (независни кустос) и Мишела Блануша (кустоскиња у Музеју савремене уметности у Београду) Награду 58. Октобарског салона – Београдског бијенала доделио је уметници СОЊИ РАДАКОВИЋ (Београд, Србија) и у свом образложењу, поред осталог, истакао:
Соња Радаковић се у свом досадашњем раду фокусирала на различите савремене уметничке праксе: видео, фотографију и првенствено перформанс, што је и форма изложеног рада „Заузето“ (2021). Користећи тело као уметнички алат и уметнички медиј у својој истраживачкој и мултимедијалној пракси, ова уметница „сецира“ кризу савременог друштва у којем живимо, друштвени морал, наметнуте норме и друштвену осуду, као и свеприсутност технологије надзора и контрадикторне механизме контроле.
Саопштење жирија у целости можете преузети овде.

На Октобарском салону се од 2007. године додељује и Награда Културног центра Београда, организатора ове манифестације, у виду самосталне изложбе награђених уметника у галеријама ове институције. На овогодишњем Салону, жири у саставу: Светлана Петровић, кустоскиња Ликовне галерије Културног центра Београда, Зорана Ђаковић-Миннити, програмска уредница у Културном центру Београда и Тијана Саватић, сарадница на пројекту Визуелна уметност и млади Културног центра Београда, Награду КЦБ-а доделио је уметнику ВУКУ ЋОСИЋУ (Љубљана, Словенија), образлажући:
Ћосићев видео рад „Отпакивање Дишанове кутије“ [Unboxing Duchamp’s Boite] се издвојио квалитетом да на одмерен и промишљен начин ставља у однос првобитно локалне и међународне контексте, а потом и актуелни тренутак са историјом (авангардне) уметности. Његова вредност произилази из чињенице да се првенствено обраћа посетиоцу изложбе који је формиран и одрастао у Београду, а не хипотетичкој индивидуи која се често претпоставља у свету уметности. У том смислу, овај рад одликује пунозначна контекстуална специфичност, која локалну средину, посредством личних импресија аутора, поставља у ширу, глобалну перспективу.
Саопштење жирија у целости можете преузети овде.

• Извођење перформанса Заузето награђене уметнице Соње Радаковић
• Последње јавно вођење кроз изложбу
у Музеју града Београда
• Коктел

Радно време Музеја града Београда и Културног центра Београда и последњег дана Октобарског салона је од 13.00 до 21.00.
Добро дошли!

Loading...