SUSRETI SA ORGULJAŠIMA 21. međunarodnog festivala „Dani orgulja – Dies organorum“

29.08.2021-16.09.2021, 00:00

SUSRET SA ORGULJAŠIMA 
– razgovori, predavanja, kursevi –

Tokom svoje posete Beogradu, evropski orguljaši koji nastupaju na 21. međunarodnom festivalu „Dani orgulja – Dies organorum“ izdvojiće vreme da se susretnu sa studentima orgulja i kolegama orguljašima, kao i sa zainteresovanim studentima čembala, muzikologije ili kompozicije i razgovaraju o odabranim temama koje proističu iz njihovih koncertnih programa ili interesovanja i projekata kojima su u poslednje vreme posvećeni.
Susreti će se odvijati u Katedrali Blažene Djevice Marije, kao i u Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda, a ovo je detaljan raspored i teme razgovora:

Subota 28. avgust
10.00 – 12.00 – Katedrala Blažene Djevice Marije
IV REHŠTAJNER
– Transkribovanje kao način obogaćivanja repertoara za orgulje,
– baso kontinuo,
– slobodna tema.

Četvrtak, 2. septembar
15.00 – 17.00 – Katedrala Blažene Djevice Marije
SIMONE VEBER
– Dela Kamija Sen-Sansa za orgulje,
– improvizacija,
– slobodna tema.

Petak, 10. septembar
10.00 – 12.00 – Katedrala Blažene Djevice Marije
FRANC DANKSAGMILER
– veze barokne i savremene muzike
– orgulje i elektronska muzika
– slobodna tema

17.00 – 19.00 – Galerija Artget
FRANC DANKSAGMILER
– muzika i drugi mediji
– improvizacija

Sreda, 15. septembar
(vreme naknadno) – Katedrala Blažene Djevice Marije
JIRGEN ESL
– improvizacija u stilovima od baroka do danas
– repertoar Froberger, Pahelbel, Mufat, Bah, Mendelson, Šuman, List
– dela Jirgena Esla

Četvrtak, 16. septembar
10.00 – 12.00 – Katedrala Blažene Djevice Marije
JIRGEN ESL

Pozivamo sve zainteresovane da se prijave za sustrete putem mejla, s obzirom da je broj prisutnih ograničen. Potrebno je da pošaljete svoje podatke mejlom na ljubica.solunac@kcb.org.rs. Potrebno je da pošaljete par reči o sebi (ime i prezime, godište, škola, angažovanje, kontakt) kao za koji sustret se prijavljujete. Ukoliko ste orguljaš i želite da svirate nekom od predavača, dostavite i naziv kompozicije.

Iv Rehštajner (Yves Rechsteiner) je šef Odseka za ranu muziku na Visokom nacionalnom konzervatorijumu za muziku i ples u Lionu gde predaje baso kontinuo. Takođe je  umetnički direktor festivala Toulouse les Orgues od 2014. godine. Na poziciji umetničkog direktora udruženja ECHO (European Cities of Historical Organs) u Tuluzu, nasledio je Jana Vilema Jansena koji je posvećeno vodio udruženje od osnivanja.

Simone Veber (Simone Vebber) je između ostalog studirao orgulje na Akademiji za staru muziku u Milanu u klasi prof. Lorenca Gijelmija. Veber je dobitnik brojnih nagrada od kojih su najznačajnije prva nagrada na međunarodnom takmičenju Johan Jozef Fuks u Gracu 2010. godine i nagrade The Peter Hurford Bach Prize na međunarodnom takmičenju orguljaškog festivala u Sent Olbansu 2011. godine. Profesor je orgulja na Konzervatorijumu Gaetnao Doniceti u Bergamu i profesor improvizacije na Akademiji za ranu muziku K. Abado u Milanu.

Kompozitor i orguljaš Franc Danksagmiler (Franz Danksagmüller) u svojim inovativnim projektima, kompozicijama i nastupima sa živom elektronikom udružuje široki muzički spektar. Među interdisciplinarnim projektima Danksagmilera ističu se buxtehude_21 u kome temu odnosa barokne i savremene muzike istražuje sa saksofonistom B. Rafom, Just Call Me God muzički teatar sa Džonom Malkovičem i Martinom Haselbokom, sounding science koji se bazira na spoju muzike i nauke, demografije, matematike… i broken Bach – remiks barokne muzike kreiran uživo na orguljama i elektronici. Od 2005. godine predaje orgulje i improvizaciju na Visokoj školi za muziku u Libeku, a od 2018. godine je gostujući profesor na Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Londonu.

Jirgen Esl (Jürgen Essl)  je kompozitor i orguljaš veoma istaknut na evropskoj muzičkoj sceni. Od 2003. godine predaje na Visokoj školi za muziku i izvođačke umetnosti u Štugartu, odakle su potekli najpoznatiji orguljaši današnjice. Suosnivač je Međunarodne letnje akademije za muziku (ISAM) u Ohzenhauzenu u Nemačkoj. Talenat i nepresušna imaginacija za slobodnu improvizaciju na orguljama razlog su što je u ovoj oblasti Jirgen Esl smatran stručnjakom. Kompozicije Jirgena Esla izvode neki od najistaknutijih horova i orkestara.

Više o orguljašima možete saznati na ličnim stranicama muzičara.

Loading...