СУСРЕТИ СА ОРГУЉАШИМА 21. међународног фестивала „Дани оргуља – Dies organorum“

29.08.2021-16.09.2021, 00:00

СУСРЕТ СА ОРГУЉАШИМА 
– разговори, предавања, курсеви –

Током своје посете Београду, eвропски оргуљаши који наступају на 21. међународном фестивалу „Дани оргуља – Dies organorum“ издвојиће време да се сусретну са студентима оргуља и колегама оргуљашима, као и са заинтересованим студентима чембала, музикологије или композиције и разговарају о одабраним темама које проистичу из њихових концертних програма или интересовања и пројеката којима су у последње време посвећени.
Сусрети ће се одвијати у Катедрали Блажене Дјевице Марије, као и у Галерији Артгет Културног центра Београда, а ово је детаљан распоред и теме разговора:

Субота 28. август
10.00 – 12.00 – Катедрала Блажене Дјевице Марије
ИВ РЕХШТАЈНЕР
– Транскрибовање као начин обогаћивања репертоара за оргуље,
– басо континуо,
– слободна тема.

Четвртак, 2. септембар
15.00 – 17.00 – Катедрала Блажене Дјевице Марије
СИМОНЕ ВЕБЕР
– Дела Камија Сен-Санса за оргуље,
– импровизација,
– слободна тема.

Петак, 10. септембар
10.00 – 12.00 – Катедрала Блажене Дјевице Марије
ФРАНЦ ДАНКСАГМИЛЕР
– везе барокне и савремене музике
– оргуље и електронска музика
– слободна тема

17.00 – 19.00 – Галерија Артгет
ФРАНЦ ДАНКСАГМИЛЕР
– музика и други медији
– импровизација

Среда, 15. септембар
(време накнадно) – Катедрала Блажене Дјевице Марије
ЈИРГЕН ЕСЛ
– импровизација у стиловима од барока до данас
– репертоар Фробергер, Пахелбел, Муфат, Бах, Менделсон, Шуман, Лист
– дела Јиргена Есла

Четвртак, 16. септембар
10.00 – 12.00 – Катедрала Блажене Дјевице Марије
ЈИРГЕН ЕСЛ

Позивамо све заинтересоване да се пријаве за сустрете путем мејла, с обзиром да је број присутних ограничен. Потребно је да пошаљете своје податке мејлом на ljubica.solunac@kcb.org.rs. Потребно је да пошаљете пар речи о себи (име и презиме, годиште, школа, ангажовање, контакт) као за који сустрет се пријављујете. Уколико сте оргуљаш и желите да свирате неком од предавача, доставите и назив композиције.

Ив Рехштајнер (Yves Rechsteiner) је шеф Одсека за рану музику на Високом националном конзерваторијуму за музику и плес у Лиону где предаје басо континуо. Такође је  уметнички директор фестивала Toulouse les Orgues од 2014. године. На позицији уметничког директора удружења ECHO (European Cities of Historical Organs) у Тулузу, наследио је Јана Вилема Јансена који је посвећено водио удружење од оснивања.

Симоне Вебер (Simone Vebber) је између осталог студирао оргуље на Академији за стару музику у Милану у класи проф. Лоренца Гијелмија. Вебер је добитник бројних награда од којих су најзначајније прва награда на међународном такмичењу Јохан Јозеф Фукс у Грацу 2010. године и награде The Peter Hurford Bach Prize на међународном такмичењу оргуљашког фестивала у Сент Oлбансу 2011. године. Професор је оргуља на Конзерваторијуму Гаетнао Доницети у Бергаму и професор импровизације на Академији за рану музику К. Абадо у Милану.

Композитор и оргуљаш Франц Данксагмилер (Franz Danksagmüller) у својим иновативним пројектима, композицијама и наступима са живом електроником удружује широки музички спектар. Међу интердисциплинарним пројектима Данксагмилера истичу се buxtehude_21 у коме тему односа барокне и савремене музике истражује са саксофонистом Б. Рафом, Just Call Me God музички театар са Џоном Малковичем и Мартином Хаселбоком, sounding science који се базира на споју музике и науке, демографије, математике… и broken Bach – ремикс барокне музике креиран уживо на оргуљама и електроници. Од 2005. године предаје оргуље и импровизацију на Високој школи за музику у Либеку, а од 2018. године је гостујући професор на Краљевској музичкој академији у Лондону.

Јирген Есл (Jürgen Essl)  је композитор и оргуљаш веома истакнут на европској музичкој сцени. Од 2003. године предаје на Високој школи за музику и извођачке уметности у Штугарту, одакле су потекли најпознатији оргуљаши данашњице. Суоснивач је Међународне летње академије за музику (ISAM) у Охзенхаузену у Немачкој. Таленат и непресушна имагинација за слободну импровизацију на оргуљама разлог су што је у овој области Јирген Есл сматран стручњаком. Композиције Јиргена Есла изводе неки од најистакнутијих хорова и оркестара.

Више о оргуљашима можете сазнати на личним страницама музичара.

Loading...