21. Mеђународни фестивал „Дани оргуља – Dies organorum“: ФРАНЦ ДАНКСАГМИЛЕР

09.09.2021., 20:00

Композитор и оргуљаш Франц Данксагмилер познат је београдској публици по реситалу који је на Фестивалу одржао 2010. године, али још више по концерту уз филм Носферату, Симфонија ужаса који је 2016. године извео на Коларцу. Овога пута, представиће своје композиције, као и дела барокних аутора, истражујући везе између старе и сваремене музике. Овај концерт реализујемо као наставак дугогодишње успешне сарадње са Аустријским културним Форумом у Београду.

Четвртак, 9. септембар 2021. у 20.00
Катедрала Блажене Дјевице Марије, Хаџи Милентијева 75
ФРАНЦ ДАНКСАГМИЛЕР (Аустрија), оргуље

Програм:
Aнтонио Вивалди / Јохан Себастијан Бах
Концерт у а-молу, RV 522 / BWV 593
Allegro – Adagio – Allegro

Франц Данксагмилер
Звуци броја π: AlabasterLichtWand (Светлосни зид алабастера)

Самуел Шајт
из збирке Табулатура нова
Cantio Sacra Warum betrübstu dich mein Hertz
1. Versus, Coral in Cantu, à 4 Voc.

2. Versus, Coral in Cantu, à 4 Voc.
3. Versus, Coral in Tenore, à 4 Voc.
4. Versus, Coral in Cantu, à 3 Voc.
5. Versus, Coral in Cantu, à 3 Voc.
6. Versus, Bicinium contra puncto duplici
7. Versus, Bicinium
8. Versus, Coral in Tenore, à 3 Voc.
9. Versus, Coral in Basso, à 3 Voc.
10. Versus, Coral in Basso, à 3 Voc.
11. Versus, Coral in Cantu, à 4 Voc.
12. Versus, Coral in Cantu colorato, à 4 Voc.

Вилијам Берд
Фантазија у а-молу

Франц Данксагмилер
A Fancy

Франц Данксагмилер
Импровизација

Јохан Себастијан Бах
Прелудијум и фуга у Де-дуру, BWV 532

Биографија:
Композитор и оргуљаш Франц Данксагмилер у својим иновативним пројектима, композицијама и наступима са живом електроником удружује (уједињује) широки музички спектар. У свом раду континуирано (одгонета, разрешава) везе између историјске и савремене музике, између класичних музичких инструмената и њихових модерних електронских паралела. У полижанровским и интердисциплинарним пројектима којима је посвећен, Франц Данксагмилер сарадуђе са научницима и разноликим уметничким личностима. У последње време комбинује своје композиције са визуализацијама и филмовима. Натупа као солиста и члан различитих камерних састава и одржава концерте у водећим концертним просторима и међународним фестивалима широм света.
Франц Данксагмилер је студирао оргуље, композицију и електронску музику у Бечу, Линцу,  Сарбрикену и Паризу. Учио је код професора као што су Михаел Радулеску, Данијел Рот, Ерих Урбанер и Кралхајнц Есл. Добитник је признања Аустријског савезног министарства за науку и истраживање 1994. године. Освајао је награде на бројним међународним такмичењима. Од 2005. године предаје оргуље и импровизацију на Високој школи за музику у Либеку. Ангажован је као члан жирија на истакнутим оргуљашким такмичењима у Харлему, Алкмару, Либеку, и Сент Олбану. Од 2015. године је гостујући професор на Конзерваторијуму за музику у кинеском граду Си’ан, а од 2018. године је гостујући професор на Краљевској музичкој академији у Лондону.
Више информација о пројектима Данксагмилера можете наћи на његовом сајту

Loading...