21. Међународни фестивал „Дани оргуља – Dies organorum“: ЈИРГЕН ЕСЛ и Камерни оркестар МУЗИКОН

16.09.2021., 20:00

Финале овогодишњег издања фестивала чини наступ немачког оргуљаша Јиргена Есла и Камерног оркестра Музикон. Они ће затворити Фестивал Концертом за оргуље у Це-дуру Јозефа Хајдна. Есл, који је у Београду наступао 2003. године, је један од најистакнутијих оргуљаша и композитора на европској музичкој сцени данас. Професор је на Високој школи за музику и извођачке уметности у Штутгарту. На београдском концерту придружиће му се изузетни млади музичари Камерног оркестра Музикон. Концерт реализујемо уз традиционалну подршку Гете института у Београду и у сарадњи са оркестром Музикон.

Четвртак, 16. септембар 2021. у 20.00
Катедрала Блажене Дјевице Марије, Хаџи Милентијева 75
Затварање фестивала: Камерни оркестар МУЗИКОН и ЈИРГЕН ЕСЛ (Немачка), оргуље

Програм:
Волфганг Амадеус Моцарт
Црквена соната бр. 12 за гудаче, две трубе и оргуље у Це-дуру, KV 263

Јохан Себастијан Бах
Прелудијум и фуга за оргуље у Ге-дуру, BWV 541

Јирген Есл
Reple Corda

Марко Енрико Боси
Тема и варијације за оргуље у цис-молу, оп. 115

Јирген Есл
Импровизација

Јозеф Хајдн
Концерт за оргуље и оркестар у Це-дуру, Hob XVIII:1
Allegro moderato
Largo
Allegro molto

Биографије:
Јирген Есл је на међународној музичкој сцени присута као оргуљаш, композитор и професор. Као цењен интерпретатор и импровизатор редовно наступа у најпрестижнијим концертним просторима широм света, као што су Нотр Дам у Паризу,  Кленска катедрала, Национални аудиторијум у Мадриду, сала Сметана у Прагу, бечки Концертхаус и друге сале у Амстердаму, Москви, Лисабону, Милану, Токију и широм САД. Често наступа на телевизији и радију као оргуљаш и диригент. Есл је снимао за бројне издавачке куће као што су Carus, IFO, Organ Promotion, Kirche+Leben Edition, Audite и Veneto Musica. Његов снимак комплетног опуса за оргуље Жана Франсеа који је објавила Audite 1995. године, понео је признања како критике тако и публике. И сам композитор је о овом снимку говорио са одушевљењем истичући одличну сарадњу оргуљаша и композитора. Таленат и непресушна имагинација за слободну импровизацију на оргуљама разлог су што је у овој области Јирген Есл сматран стручњаком, а издавачка кућа Organ Promotion је објавила цео компакт диск са импровизацијама које је Есл извео у Бриселској катедрали. Композиције Јиргена Есла изводе неки од најистакнутијих хорова и оркестара. Најпознатији су његови мотети и ораторијуми које су изводили ансамбли Darmstädter Kantorei и Regensburger Domspatzen. Његова дела објавили су Doblinger, Carus-Verlag и Schott Verlag. Јирген Есл је студирао оргуље у Штутгарту и Бордоу у класама Лудгера Ломана и Франсиса Шаплеа, и усавршавао се у Бечу у класи Михаела Радулескуа. По завршетку студија био је црквени оргуљаш у Зигмарингену, а потом и професор оргуља на Универзитету у Либеку. Од 2003. године предаје на Високој школи за музику и извођачке уметности у Штугарту, одакле су потекли најпознатији оргуљаши данашњице. Суоснивач је Међународне летње академије за музику (ISAM) у Охзенхаузену у Немачкој.
Више о Јиргену Еслу можете сазнати на његовој веб страници.

Камерни оркестар Музикон промовише квалитет, изврсност и креативност са посебним освртом на оригиналну промоцију и еманципацију концертног извођаштва. У склопу своје концертне сезоне, од 2017. године, Музикон се активно бави популаризацијом класичне музике, међународном сарадњом, развојем ументичке изврсности, подстицају домаћег стваралаштва и развоју нове публике. Стални ументички руководиоци и вође деонице оркестра су: Милош Петровић (уметнички руководилац), Јелена Ристић ((Royal Concertgebouw), Јорг Винклер (Orchestra Maggio del Fiorentino) и Бранко Кабадаић (Bamberg Symfoniker). Остали чланови окрестра су млади музички професионалци из Србије. Музикон је до сада наступио са солистима као што су Борис Березовски, Абрахам Хрефтмејер, Стефан Миленковић и Наташа Вељковић. Музикон је остварио са сарадњу са Салцбург симонијским оркестром са којим је остварио турнеју по Кини крајем 2019. године. Са жељом да подстакне домаће музичко стваралаштво, Музикон је поручио и извео Прву симфонију Александра Седлара, дело за два клавира и гудачки оркестар Ање Ђорђевић и остварио је сарадњу са Џез саставом Шчиме извевши њихове композоције у аранжману за џез квартет и гудачки оркестар.

Loading...