21. Међународни фестивал „Дани оргуља – Dies organorum“: СИМОНЕ ВЕБЕР

03.09.2021., 20:00

Преставник италијанске школе ове године је оргуљаш Симоне Вебер, ученик чувеног Лоренца Гијелмија, оргуљаша Базилике Светог Симплицијана у Милану који је у Београду наступио 2006. године. Симоне Вебер је победник најпрестижнијих европских оргуљашких такмичења, професор на Конзерваторијуму Гаетано Доницети у Бергаму и на Академији за стару музику Клаудио Абадо у Милану.
За ову прилику одабрао је програм посвећен Камију Сен-Сансу – чија се годишњица ове године обележава у свету и Францу Листу – великој музичкој личности који је Сен-Санса сматрао највећим оргуљашем на свету. Долазак Симонеа Вебера подржао је Италијански институт за културу у Београду.

Петак, 3. септембар 2021. у 20.00
Катедрала Блажене Дјевице Марије, Хаџи Милентијева 75
СИМОНЕ ВЕБЕР (Италија), оргуље

Програм:
Камиј Сен-Санс
Cyprès et Lauriers (Чемпрес и ловор), оп. 156
Cyprès. Poco adagio (соло оргуље)
Lauriers. Allegro non troppo (верзија за соло оргуље Симонеа Вебера)

Франц Лист
Am stillen Herd, арија из Вагнерове опере Мајстори певачи

Камиј Сен-Санс
Фантазија бр. 3 за оргуље у Це-дуру, оп. 157

Франц Лист
Ave Maria d’Arcadelt, S.183/2
Фантазија и фуга на тему корала Ad nos, ad salutarem undam, за оргуље, S. 259

Биографије:
Симоне Вебер (Тренто, 1983) је студирао оргуље на Академији за стару музику у Милану у класи проф. Лоренца Гијелмија. Такође је завршио студије оргуља и клавира на Конзерваторијуму Франческо Антонио Бонпорти у родном Трент уи стекао концертну диплому на Schola Cantorum у Паризу где је студирао у класи Жан-Пола Ембера. Са успехом је завршио оргуљску импровизацију на Конзерваторијуму у Сен-Мору у Француској. Учествовао је на мајсторским радионицама професора као што су Л. Ломан, Ж-К. Цендер, Б. Бриндорф, Б. Лејтон, П. Д. Перети. Вебер је добитник бројних награда од којих су најзначајније прва награда на међународном такмичењу Јохан Јозеф Фукс у Грацу 2010. године и награде The Peter Hurford Bach Prize на међународном такмичењу оргуљашког фестивала у Сент Oлбансу 2011. године. Снимао је за Suonare Records, Radio Vaticana, Diapason Edition, Mascioni, ORF и Discantica. Наступао је на бројним фестивалима у Европи и Јужној Америци, а као солиста је наступао са реномираним оркестрима као што су Оркестар Моцарт под вођством Клаудија Абада. Ове године је, поводом обележавања 100 година од смрти француског композитора и оргуљаша Камија Сен-Санса, изашао Веберов компакт диск са делима за оргуље овог композитора у издању DaVinci Publishing. Професор је оргуља на Конзерваторијуму Гаетнао Доницети у Бергаму и професор импровизације на Академији за рану музику К. Абадо у Милану.
Више о уметнику прочитајте овде.

 

Loading...