BELDOCS 2021 / 16.9.2021. /

16.09.2021-16.09.2021, 17:00

Четвртак, 16. септембар

17.00
У мојој соби
, Mati Diop, Француска, Италија, 20’ – Ватромет

Снимљен током карантина, филм У мојој соби нас води кроз потресну причу о жени у сумраку живота. Дневна соба постаје позорница у којој се одвија живот, а прозори солитера портали туђих судбина.

Летети, венути, Hanna Hovitie, Мађарска, Белгија, Португал, Финска, 20’ – Ватромет

Млада препараторка је фасцинирана вранама и много пажње посвећује њиховим мртвим телима. Бавећи се овим птицама, она пажљиво проучава њихове анатомске спојеве и истовремено покушава да врати ово митско биће из царства које се налази између живота и смрти. Кроз детаљне, живе црно-беле слике и музичку подлогу умереног интензитета, гради се напета атмосфера између занатске вештине, маште и поезије.

Мољац, Roxanne Gaucherand, Француска, Белгија, 49’ – Ватромет

У лето 2016, негде у Француској, опскурна пошаст погодила је села: инвазија белих лептирова. Како се ноћ ближи, сви се затварају у куће, док штеточине делују незаустављиво. Док се ројеви приближавају, Лу открива чудне инсекте и своја осећања према другарици Сем.

19.00
Вештичји котао
, Бранислав Јанкић, 91’ – Специјалне пројекције

У филму, жива публика, коју чине различите етничке и верске групе са Балкана, седи у кругу у којем један наратор рецитује шест прича о шест значајних историјских догађаја који су утицали на Балкан. Након сваке приче, одвија се борба, која је снимљена и секвенцирана тако да открије не само насиље за које су људи способни, вец́ и манифестује поезију покрета, међусобно поштовање и веома опипљиву интимност двају људских тела која се боре.

21.30
Причест моје рођаке Андрее
, Brandán Cerviño, Шпанија, 12’ – Ватромет

Брендан пита Андреу о успоменама које има о дану када се први пут причестила и тако њих двоје почињу да снимају филм. Андреа замишља како би волела да изгледа церемонија. Објашњава како би било лепо појавити се на сликама са кулама од новца и спортским аутомобилима и заменити Библију и бројанице најновијим моделима паметних телефона.

Драма девојка, Vincent Boy Kars, Холандија, 90’ – Ватромет

Лејла (26) је главна протагонисткиња филма базираног на њеној животној причи. Режисер ју је окружио професионалним глумцима. Заједно истражују како људи стварају одређену слику о свом животу и како се та слика мења кад дође до трауме. Док Лејла уз њихову помоћ покушава да загосподари својом прошлошћу, филм поставља питање на који начин нам драма, као жанр, може помоћи да боље разумемо себе и свет око нас.

Loading...