BELDOCS 2021 / 15.9.2021. /

15.09.2021-16.09.2021, 17:00

Среда, 15. септембар

17.00
Помирење
, Марија Зидар, Словенија, Србија, Црна Гора, Косово, 80’ – Насловна страна

Једна осамнаестогодишњакиња је убијена у љутом породичном сукобу у брдима Албаније. Њен ожалошћени отац је пред захтевом локалног бискупа и председника невладине организације из престонице, не само да опрости убици у затвору и његовој породици као хришћанин, већ и да се помири са њима, како је некада захтевао прастари племенски кодекс, Канун. Дирљив и оштроуман приказ патријархалног друштва ухваћеног између прошлости која не одлази и неизвесне садашњости.

19.00
У плиткој води
, Marek Moučka, Словачка, 11’ – Ватромет

Проналажење веза између осуђеника и божићних ђаконија води до увида у питања о слободи и идентитету. Непрепознатљива лица уз непромењене гласове. Да ли дуг према друштву може да се исплати тугом?

Белосветски отпад , Nikolay N. Viktorov, Русија, 71’ – Међународни такмичарски програм

Илија је научио уличне форе на далеком северу Русије, покупио књишку памет на часовима књижевности, а за моћи песнице сазнао од свог оца. Дању малтретира своје подређене и жали за временом Стаљинове власти. Ноћу сакупља старо гвожђе и пише песме пуне скаредности. Илија чезне за животом који би му више приличио, али разуларени лични демони га озбиљно коче у остварењу сна да започне живот у главном граду.

21.30
Хеликонија
, Paula Rodriguez Polanco, Француска, 27’ – Ватромет

Ово је портрет троје младих који траже рај на земљи. То је прича о њиховом путовању, њиховој жудњи за слободом и њиховим емоционалним односима испричана кроз променљиви пејзаж тропских крајева.

Плави дах, Rodrigo Areias, Португал, Финска, Француска, 75’ – Пејзаж

Рибеира Qуенте је рибарско село на острву Саинт Мигуел на Азорима које чекају последњи дани риболовне активности какву познају. Сви се боре за нормалне дане, а живот се мора наставити чак и са несташицом рибе.

Loading...