BELDOCS 2021 / 10.9.2021. /

10.09.2021-16.09.2021, 17:00

Petak, 10. septembar

17.00
Put heroja do trećeg pola – Bipolarni muzički dokumentarac sa slonovima, Andri Snær Magnason, Anní Ólafsdóttir, Island, 78’ – Elemental

Film prati Anu odraslu u Nepalu i legendarnog muzičara, Hegnija Egilsona, na putu do njene kuće iz detinjstva. Oni ispituju patnje i ’super moći’ bipolarnog poremećaja. Delom putopis, delom mjuzikl, delom zagledanje u skrivene odaje ljudskog uma, ovaj film je umetničko, pažljivo i zabavno istraživanje mentalnog zdravlja ispričano kroz priču o neobičnom prijateljstvu.

19.00
U potrazi za konjima, Stefan Pavlović, Norveška, Bosna i Hercegovina, Francuska, 88’ – Međunarodni takmičarski program

Film o prijateljstvu između režisera i pecaroša, koji je ogluveo tokom rata u Bosni, zatim se povukao na jezero da živi u samoći. Režiser, poreklom, takođe, iz Bosne, zbog mucanja ne zna maternji jezik, te se muči da komunicira. Uprkos ograničenom govoru i sluhu, prijateljstvo između mladog režisera i veterana cveta, dok mu on pokazuje svoj svet na jezeru.

21.30
Mali mesec 26’
,Elena Kairytė , Litvanija, 26’ – Pejzaž

“Tamo gde se poslednja kuća gubi među pšenicom, živela je jedna devojčica koja je svake noći išla u polje sa kofom punom vode da ogleda mesec.” To je istinita priča zasnovana na pesmi Tonina Gvera, o devojčici koja živi u zabačenom selu u Litvaniji. Ova farma je njen ceo svet: njena porodica, voljene životinje i ceo mesec.

Srednja zemlja, Juliette Guignard, Francuska, 57’ – Međunarodni takmičarski program

Kamil je postala seljanka, kako zovu svakog ko živi od zemlje. Odabrala je oblast Krez, koje ima neprohodno i teško za obradu zemljište i suočava se sa sve većim odbacivanjem poljoprivrednih standarda koji upravljaju njenom proizvodnjom. Za nju će uvek biti važnije vaspitanje troje dece i briga o životinjama i biljkama, nego prinos. S druge strane, i njena deca uče kako da donose odluke u kontekstu standarda koje im nameće školski sistem.

Loading...