BELDOCS 2021 / 10.9.2021. /

10.09.2021-16.09.2021, 17:00

Петак, 10. септембар

17.00
Пут хероја до трећег пола – Биполарни музички документарац са слоновима, Andri Snær Magnason, Anní Ólafsdóttir, Исланд, 78’ – Елементал

Филм прати Ану одраслу у Непалу и легендарног музичара, Хегнија Егилсона, на путу до њене куће из детињства. Они испитују патње и ’супер моћи’ биполарног поремећаја. Делом путопис, делом мјузикл, делом загледање у скривене одаје људског ума, овај филм је уметничко, пажљиво и забавно истраживање менталног здравља испричано кроз причу о необичном пријатељству.

19.00
У потрази за коњима, Стефан Павловић, Норвешка, Босна и Херцеговина, Француска, 88’ – Међународни такмичарски програм

Филм о пријатељству између режисера и пецароша, који је оглувео током рата у Босни, затим се повукао на језеро да живи у самоћи. Режисер, пореклом, такође, из Босне, због муцања не зна матерњи језик, те се мучи да комуницира. Упркос ограниченом говору и слуху, пријатељство између младог режисера и ветерана цвета, док му он показује свој свет на језеру.

21.30
Мали месец 26’
,Elena Kairytė , Литванија, 26’ – Пејзаж

“Тамо где се последња кућа губи међу пшеницом, живела је једна девојчица која је сваке ноћи ишла у поље са кофом пуном воде да огледа месец.” То је истинита прича заснована на песми Тонина Гвера, о девојчици која живи у забаченом селу у Литванији. Ова фарма је њен цео свет: њена породица, вољене животиње и цео месец.

Средња земља, Juliette Guignard, Француска, 57’ – Међународни такмичарски програм

Камил је постала сељанка, како зову сваког ко живи од земље. Одабрала је област Крез, које има непроходно и тешко за обраду земљиште и суочава се са све већим одбацивањем пољопривредних стандарда који управљају њеном производњом. За њу ће увек бити важније васпитање троје деце и брига о животињама и биљкама, него принос. С друге стране, и њена деца уче како да доносе одлуке у контексту стандарда које им намеће школски систем.

Loading...