Future Architecture / БИНА Летња филмска школа

17.09.2021-26.09.2021, 00:00
-

Future Architecture/БИНА Летња филмска школа
Када би ови зидови говорили
Београд, 17 – 26. 9. 2021.

О летњој филмској школи
Од 17. до 26. 9. 2021. године, у оквиру Future Architecture Platform, БИНА реализује дестодневну филмску школу. Овогодишњи програм платформе Future Architecture носи заједнички наслов Pejsaži brige/ Landscapes of Care, а БИНА филмска школа Кад би ови зидови говорили/If These Walls Could Talk ће бити посвећена згради Дома штампе.
Зграда је саграђена на Тргу републике у Београду између 1958-1961. године према пројекту архитекте Ратомира Богојевића и обликована у духу савремене архитектуре. Као дело значајних архитектонских и урбанистичких вредности, од 2019. године утврђена за културно добро.

Циљ школе је да се полазници упознају са објектом, његовом архитектуром, историјом, садржајима и корисницима и у краткој филмској форми (до 3 минута) дају свој доживљај/виђење, коментар тренутног стања или сугестију његових потенцијала у будућности.

Школа подразумева менторски приступ кроз процес истраживања и продукције филма/видео рада и обухвата радионице, предавања, пројекције, Q&А сесије, групни и индивидуални рад, снимање на локацији, монтажу и обраду звука, као и завршну јавну презентацију продуцираних филмова/видео радова.

Главни ментор FA/БИНА филмске школе 2021 је Дејан Петровић, редитељ и оснивач Међународног студентског филмског кампа Интеракција.
Остали ментори из области филма су: Војин Васовић, редитељ; Јелена Максимовић, монтажерка и Драган Вилдовић, сниматељ.
Ментори из области архитектуре су финалисти конкурса Future Architecture Open Call 2021: Julia Udall, Alex De Little, Jon Orlek, Joe Gilmore & Richard Cook, Sonic Acts of Noticing (Велика Британија); Ana Ulrikke Andersen (Норвешка); Нина Бачун (Хрватска); Dea Widya (Индонезија); Viktória Mravčáková, Spolka Kolektiv (Словачка).
Кординаторке радионице су: Слађана Петровић Варагић и Ана Остојић.

Коме је школа намењена?
Школа је намењена студентима и професионалцима из области архитектуре, урбанизма, аудио-визуелних уметности, као и другим појединацима млађим од 35 година из Србије, Црне Горе, Хрватске, Босне и Херцеговине, Македоније и Словеније, а који су заинтересовани за истраживање у пољу филма и архитектуре.

Програм летње школе је двојезичан (српски и енглески језик).
Организатор обезбеђује предавања и консултације са менторима, док полазници обезбеђују неопходну опрему за продукцију радова (камера, опрема за снимање звука, монтажна јединица), као и смештај и ишрану током реализације радионице.

Пријаву можете пронаћи овде.

Рок за пријављивање: 4. 7. 2021. године
О резултатима конкурса, који ће бити објављени најкасније до 19.7.2021. године, кандидати ће бити обавештени путем мејла.

Уколико имате питања, можете нас контактирати путем мејла letnjaskola@bina.rs

FA/БИНА Летња филмска школа се организује у сарадњи са CAFx Summer School, MAXXI Museum of 21st Century Arts in Rome и Oslo Architecture Triennial (ОАТ).

Loading...