Koncert Klavirskog trija „Classica Aeterna“

20.09.2021., 20:00

Klavirski trio „Classica Aeterna“ osnovali su violinistiknja Mina Mendelson, violončelista Dejan Mitrović i pijanistkinja Marija Đukić.

Kulturni događaji se održavaju uz propisane epidemiološke mere za suzbijanje širenja virusa COVID-19, te je broj mesta za publiku u Galeriji Artget ograničen. Molimo Vas da svoje mesto rezervišete prijavom na damjana.njegic@kcb.org.rs ili telefonom na 011 2622 058. Prijavljivanje je moguće do 12 sati na dan koncerta ili dok se mesta ne popune. Za one koji ne budu u mogućnosti da prisustvuju koncertu zbog ograničenja, snimak dela koncerta biće objavljen na Youtube kanalu Kulturnog centra Beograda.

Program:
Sergej Rahmanjinov
Elegični trio (Trio élégiaque) br. 1 u ge-molu


Johanes Brams

Klavirski trio br. 2 u Ce-duru, op. 87
Allegro moderato
Andante con moto
Scherzo: Presto. Trio
Finale: Allegro giocoso

Biografije:
Dr um. Mina Mendelson je rođena u Beogradu. Diplomirala, magistrirala i doktorirala umetničke studije violine na FMU u Beogradu, u klasi red. prof. Fern Rašković. Kao stipendista Vlade Kraljevine Norveške usavršavala se na Univerzitetu u Kristijansandu (2001), kao i na majstorskim kursevima kod profesora Dejvida Takenoa (London, 1997.), Sretena Krstića (Kotor, 2003.) i Mateje Marinkovića (Francuska, 2009.). Dobitnik je velikog broja nagrada na republičkim, saveznim i međunarodnim takmičenjima. Bila je član kamernog orkestra Gudači Svetog Đorđa (1997-2000), zatim zamenik koncertmajstora u BGO Dušan Skovran (2002-2013), od 2009. godine je angažovana kao koncertmajstor Jevrejskog kamernog orkestra, a od 2020. je ponovo član i koncertmajstor kamernog orkestra Gudači Svetog Đorđa. Kao solista i kamerni muzičar nastupala je u brojnim gradovima Srbije i inostranstva (Kina, Turska, Holandija, Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Mađarska, Bugarska, Hrvatska, Crna Gora, Makedonija). Kao solista nastupala je sa Niškim simfonijskim orkestrom, BGO Dušan Skovran, Kamernim ansamblom Mokranjac, Gudačima Svetog Đorđa, Jevrejskim kamernim orkestrom, Kamernim orkestrom Concertante, Orkestrom Univerziteta u Zhuhaiu (UIC Soloists- Kina) i sa dirigentima: Nelson Leong, dr Suzana Kostić, dr Milena Injac, Stefan Zekić, Vesna Šouc, Petar Ivanović, Milorad Đuričić i Obrad Nedeljković. Nastupala je na festivalima: BEMUS, NOMUS, NIMUS, Ohridsko leto, Evropski dani jevrejske kulture, Jesenji festival jevrejske muzike (Szegedin), Festival u Sofiji, Festival u Bodrumu, Festival u Sapanci, Kalemegdanski sutoni, Umetnost protiv rata i drugi, a snimala je i za Radio i TV Beograd. Paralelno sa solističkom i kamernom koncertnom aktivnošću bavi se i pedagogijom- redovni je profesor violine na Katedri za gudačke instrumente na FU Niš.

Dejan Mitrović je rođen 1973. u Beogradu. Osnovno i srednje muzičko obrazovanje je stekao u mš „Stanković“ u klasama prof. Miroslava Simića i prof. Milete Stankovića. Od 1990. je na studijama u klasi prof. Fransoaz Jakovčić na FMU u Beogradu. 1995. je diplomirao i upisao postdiplomske studije u klasi prof. Viktora Jakovčića. Trenutno je pred završnim ispitom postdiplomskih studija u klasi prof. Sandre Belić na FMU u Beogradu. Tokom školovanja je nagrađivan kao solista i kamerni muzičar na brojnim republičkim i saveznim takmičenjima. Usavršavao se na majstorskim kursevima i specijalističkim seminarima kod prof. Michaela Flaksmana, Kazimira Mihalika i Davida Strangea. Tokom poslednjeg seminara kod prof. Davada Strangea dobio je visoke preporuke i mogućnost usavršavanja za Dmus na Royal Academy of Music u Londonu. Od 2000. godine radi kao profesor u mš „Stanković“. O pedagoškoj delatnosti govori podatak o zapaženom duu violončela Erić-Radić uz pratnju BGO „Dušan Skovran“ na proslavi 90 godina škole na KNU u Beogradu. Od 1996. radi kao demonstrator na katedri za violončelo na FMU u klasama prof. Fransoaz Jakovčić, prof. Viktora Jakovčića i prof. Sandre Belić. Od 1993. deluje kao stalni član BGO „Dušan Skovran“, a od 2001. kao solo čelista, sa kojim je nastupao na brojnim koncertima u zemlji i inostranstvu. U poslednjih nekoliko godina, kao solista je nastupao sa istim ansamblom na KNU u februaru 1999., u aprilu 2000. i u ciklusu koncerata „Umetnost protiv rata“ i  priredio niz resitala od kojih se izdvaja resital u Galeriji Kulturnog Centra Beograda u junu, i resital u galeriji „Progres“ u julu 2000. Ostvario je brojne snimke za radio i TV.

Marija Đukić je diplomirala i magistrirala na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Srđana Grbića. Usavršavala se na majstorskim kursevima u Turu (Francuska) kod prof. Alekseja Nasedkina i u Sionu (Švajcarska) kod prof. Bernharda Eberta. Provela je dve godine na specijalizaciji u Sankt-Peterburgu (Rusija), na Konzervatorijumu „Rimski-Korsakov“, u klasi prof. Jekaterine Murine. Zaposlena je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu kao redovni profesor na Katedri za klavir. Nastupala je kao solista i kamerni muzičar u Beogradu, mnogim gradovima Srbije, u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Rusiji, Švajcarskoj, Italiji, Grčkoj, Turskoj. Na njenom repertoaru su najzastupljenije kompozicije klasicizma i romantizma. Poseduje poseban afinitet prema kompozicijama Frederika Šopena. Jedan od najznačajnijih i najuspešnijih koncetarata sa Šopenovim delima izvela je u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine 2010. godine, povodom dvestote godisnjice rođenja kompozitora. Nastupala je i u različitim kamernim ansamblima, kao član dua sa pevačima, flautistima, violinistima, harmonikom, kao član trija Amorosso i trija Classica Aeterna. Nastupala je na koncertima u okviru Tribine kompozitora i Međunarodnog festivala harfe. Snimala je za Radio Beograd.

Loading...