Концерт Клавирског трија „Classica Aeterna“

20.09.2021., 20:00

Клавирски трио „Classica Aeterna“ основали су виолинистикња Мина Менделсон, виолончелиста Дејан Митровић и пијанисткиња Марија Ђукић.

Културни догађаји се одржавају уз прописане епидемиолошке мере за сузбијање ширења вируса COVID-19, те је број места за публику у Галерији Артгет ограничен. Молимо Вас да своје место резервишете пријавом на damjana.njegic@kcb.org.rs или телефоном на 011 2622 058. Пријављивање је могуће до 12 сати на дан концерта или док се места не попуне. За оне који не буду у могућности да присуствују концерту због ограничења, снимак дела концерта биће објављен на Youtube каналу Културног центра Београда.

Програм:
Сергеј Рахмањинов
Елегични трио (Trio élégiaque) бр. 1 у ге-молу


Јоханес Брамс

Клавирски трио бр. 2 у Це-дуру, оп. 87
Allegro moderato
Andante con moto
Scherzo: Presto. Trio
Finale: Allegro giocoso

Биографије:
Др ум. Мина Менделсон је рођена у Београду. Дипломирала, магистрирала и докторирала уметничке студије виолине на ФМУ у Београду, у класи ред. проф. Ферн Рашковић. Као стипендиста Владе Краљевине Норвешке усавршавала се на Универзитету у Кристијансанду (2001), као и на мајсторским курсевима код професора Дејвида Такеноа (Лондон, 1997.), Сретена Крстића (Котор, 2003.) и Матеје Маринковића (Француска, 2009.). Добитник је великог броја награда на републичким, савезним и међународним такмичењима. Била је члан камерног оркестра Гудачи Светог Ђорђа (1997-2000), затим заменик концертмајстора у БГО Душан Сковран (2002-2013), од 2009. године је ангажована као концертмајстор Јеврејског камерног оркестра, а од 2020. је поново члан и концертмајстор камерног оркестра Гудачи Светог Ђорђа. Као солиста и камерни музичар наступала је у бројним градовима Србије и иностранства (Кина, Турска, Холандија, Велика Британија, Француска, Немачка, Мађарска, Бугарска, Хрватска, Црна Гора, Македонија). Као солиста наступала је са Нишким симфонијским оркестром, БГО Душан Сковран, Камерним ансамблом Мокрањац, Гудачима Светог Ђорђа, Јеврејским камерним оркестром, Камерним оркестром Цонцертанте, Оркестром Универзитета у Зхухаиу (УИЦ Солоистс- Кина) и са диригентима: Нелсон Леонг, др Сузана Костић, др Милена Ињац, Стефан Зекић, Весна Шоуц, Петар Ивановић, Милорад Ђуричић и Обрад Недељковић. Наступала је на фестивалима: БЕМУС, НОМУС, НИМУС, Охридско лето, Европски дани јеврејске културе, Јесењи фестивал јеврејске музике (Сзегедин), Фестивал у Софији, Фестивал у Бодруму, Фестивал у Сапанци, Калемегдански сутони, Уметност против рата и други, а снимала је и за Радио и ТВ Београд. Паралелно са солистичком и камерном концертном активношћу бави се и педагогијом- редовни је професор виолине на Катедри за гудачке инструменте на ФУ Ниш.

Дејан Митровић је рођен 1973. у Београду. Основно и средње музичко образовање је стекао у мш „Станковић“ у класама проф. Мирослава Симића и проф. Милете Станковића. Од 1990. је на студијама у класи проф. Франсоаз Јаковчић на ФМУ у Београду. 1995. је дипломирао и уписао постдипломске студије у класи проф. Виктора Јаковчића. Тренутно је пред завршним испитом постдипломских студија у класи проф. Сандре Белић на ФМУ у Београду. Током школовања је награђиван као солиста и камерни музичар на бројним републичким и савезним такмичењима. Усавршавао се на мајсторским курсевима и специјалистичким семинарима код проф. Мицхаела Флаксмана, Казимира Михалика и Давида Странгеа. Током последњег семинара код проф. Давада Странгеа добио је високе препоруке и могућност усавршавања за Дмус на Роyал Ацадемy оф Мусиц у Лондону. Од 2000. године ради као професор у мш „Станковић“. О педагошкој делатности говори податак о запаженом дуу виолончела Ерић-Радић уз пратњу БГО „Душан Сковран“ на прослави 90 година школе на КНУ у Београду. Од 1996. ради као демонстратор на катедри за виолончело на ФМУ у класама проф. Франсоаз Јаковчић, проф. Виктора Јаковчића и проф. Сандре Белић. Од 1993. делује као стални члан БГО „Душан Сковран“, а од 2001. као соло челиста, са којим је наступао на бројним концертима у земљи и иностранству. У последњих неколико година, као солиста је наступао са истим ансамблом на КНУ у фебруару 1999., у априлу 2000. и у циклусу концерата „Уметност против рата“ и  приредио низ реситала од којих се издваја реситал у Галерији Културног Центра Београда у јуну, и реситал у галерији „Прогрес“ у јулу 2000. Остварио је бројне снимке за радио и ТВ.

Марија Ђукић је дипломирала и магистрирала на Факултету музичке уметности у Београду у класи проф. Срђана Грбића. Усавршавала се на мајсторским курсевима у Туру (Француска) код проф. Алексеја Наседкина и у Сиону (Швајцарска) код проф. Бернхарда Еберта. Провела је две године на специјализацији у Санкт-Петербургу (Русија), на Конзерваторијуму „Римски-Корсаков“, у класи проф. Јекатерине Мурине. Запослена је на Факултету музичке уметности у Београду као редовни професор на Катедри за клавир. Наступала је као солиста и камерни музичар у Београду, многим градовима Србије, у Црној Гори, Босни и Херцеговини, Македонији, Русији, Швајцарској, Италији, Грчкој, Турској. На њеном репертоару су најзаступљеније композиције класицизма и романтизма. Поседује посебан афинитет према композицијама Фредерика Шопена. Један од најзначајнијих и најуспешнијих концетарата са Шопеновим делима извела је у Великој дворани Коларчеве задужбине 2010. године, поводом двестоте годисњице рођења композитора. Наступала је и у различитим камерним ансамблима, као члан дуа са певачима, флаутистима, виолинистима, хармоником, као члан трија Amorosso и трија Classica Aeterna. Наступала је на концертима у оквиру Трибине композитора и Међународног фестивала харфе. Снимала је за Радио Београд.

Loading...