Концерт виолинисте Бојана Илкоског и пијанисте Дина Имерија

27.09.2021., 20:00

Млади музичари Бојан Илкоски и Дино Имери започели су сарадњу 2013. године и од тада редовно наступају у читавом региону. Њихов наступ у Београду подржало је Минситарство културе Владе Републике Северне Македоније.

Културни догађаји се одржавају уз прописане епидемиолошке мере за сузбијање ширења вируса COVID-19, те је број места за публику у Галерији Артгет ограничен. Молимо Вас да своје место резервишете пријавом на damjana.njegic@kcb.org.rs или телефоном на 011 2622 058. Пријављивање је могуће до 12 сати на дан концерта или док се места не попуне. За оне који не буду у могућности да присуствују концерту због ограничења, снимак дела концерта биће објављен на YouТube каналу Културног центра Београда.

Програм:
Лили Буланже
Ноктурно

Клод Дебиси
La plus que Lente, валцер за клавир, L. 128

Морис Равел
Соната за виолину и клавир бр. 2 у Ге-дуру
(Allegretto)
Blues. Moderato
Perpetuum mobile. Allegro

Комад у облику хабанере, за виолину и клавир

Циганин, концертна рапсодија, за виолину и клавир

Дамир Имери
Dance Fantasy


Дијана Имери Илкоска
Корени (посвећено Бојану)

Биографија:
Бојан Илкоски (1992, Скопље) је почео да учи виолину са 7 година у МШ Илија Николовски-Луј у Скопљу. Његов рад са интрументом пажљиво је пратио проф. Румен Димитријев. Дипломирао је у Скопљу на Факултету музичке уметности у класи проф. Олега Кондратенка. Освајао је награде на Републичким такмичењима 2001, 2004, 2007 и 2010. године, као и на Међународном такмичењу Mozartiana-M, Охридски бисери, 6. Међународном гудачком такмичењу у Нишу. Са успехом је одржао концерте у Македонији, Србији, Хрватској, Бугарској и Румунији. Наступао је са  оркестрима као што су Македонска филхармонија, Симфонијски оркестар ФМУ, као и са камерним оркестром ФМУ солисти. Овај млади виолиниста је 2009. године одржао реситал у галерији Даут-Пашиног амама. Од 2013. године редовно наступа у дуу са пијанистом Дином Имеријем. Посебно се издвајају њихови концерти у оквиру циклуса Европски концерти који организује Удружење музичких и балетскх педагога Македоније и циклус концерата Европске уније музичких такмичења, као и на фестивалима A-Fest у Новом Саду, Златна лира, Охирдско лето, као и специјални наступ на Салон 19,19 по позиву шпанског амбасадоруа у Скопљу ЊЕ Ф. Г. Родригез. Илкоски је посвећен интерпретацији камерне музике што му је омогућило да сарађује са реномираним музичарима као што су Миша Кац, Франсис Дерој и Марк Копеј. Као члан Камерног оркестра Музичке омладине Македоније имао је прилику да сарађује са диригетнима као што су Koh Gabriel Kameda, Misha Katz, Sasha Nikolovski-Gjumar, Dijana Imeri Ilkoska, Kokan Dimushevski, Oleg Kondratenko and others, having performed at the Ohrid Summer, Bitola Summer, Interfest and Skopje Summer festivals. Такође, члан је Македонске филхармоније и оркестра F.A.M.E. (Film and Music Recording Company orchestra).

Дино Имери (1990) је један од најбољих македонских пијаниста. Наступао је са бројним оркестрима као што су Македонска филхармонија, Софијска филхармонија, Филхармонија Стразбура, Симфонијски оркестар ФМУ, оркестар Македонске опере и балета и камерни оркестар ЈММ. Одржао је реситале у престижним европским салама (Ватрослав Лисински у Загребу,  Дворац Естерхази у Ајзенштату…) и фестивалима (Охридско лето, Интерфест – Битола, Les Pianos Folies). Сарађивао је са диригентима као што су Најден Тодоров, Емил Табаков, Саша Николовски-Глумац, Борјан Цанев и Дијана Имери Илкоска. У пољу камерне музике наступао је са певачима Аном и Игором Дурловским, Алексејем Шаповаловим, Луиђијем Шиваном, Биљаном Јосифов и другима, као и са инструменталистима Влатком Стефановским, Бојаном Илкоским, Маријом Вршковом. Носилац је бројних награда за свој уметнички и хуманитарни рад (Мајка Тереза – Скопље, Лауреат фондације Томислав Зографски, награду Virtuosi, престижна награда Златна бубамара). Домаће и иностране издавачке куће објавиле су његових 5 компакт дискова. Такође је активан као композитор музике за филм и телевизијске продукције. Од 2019.. године, Имери је доцент на  Факултету музичке умености у Скопљу и предаје клавир, камерну музику и корепетицију.

 

Loading...