SEĆANJE NA GORDANU DOBRIĆ (1953–2021)

26.09.2021, 12:04
-

GORDANA DOBRIĆ (1953–2021)

Kulturni centar Beograda iznenadila je i rastužila vest o iznenadnoj smrti naše drage i uvažene koleginice i prijatelja Gordane Dobrić, kustoskinje i istoričarke umetnosti. Sahrana Gordane Dobrić biće u ponedeljak 27. septembra u 12 časova na groblju u Barandi.

Komemoracija će biti održana u utorak 5. oktobra u 12 sati u Dvorani kulturnog centra, Kolarčeva 6.

Gordana Dobrić diplomirala je na Grupi za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu, na Katedri za Modernu istoriju umetnosti kod profesora dr Lazara Trifunovića. Završila je Studije kulture i roda na AAOM-u (Alternativna akademska obrazovna mreža) i bila članica DIUS-a i AICA Srbija (Međunarodne sekcije likovnih kritičara Srbija).

Od 1986. do 1992. radila je u Memorijalnom centru „Josip Broz Tito“, na poslovima kustosa Muzejske službe gde je vodila Zbirku ličnih predmeta Josipa Broza. Od 2000. do 2019. bila je kustoskinja Likovne galerije u Kulturnom centru Beograda, koordinatorka Nagrade „Lazar Trifunović“ za kritičko promišljanje savremene vizuelne umetnosti i Priznanja DIUS za najbolju autorsku godišnju izložbu.

Kao kustoskinja Likovne redakcije KCB-a učestvovala je u preko 300 umetničkih, tematskih i autorskih izložbi i projekata iz oblasti savremene vizuelne umetnosti stvaralaca i institucija iz Srbije i inostranstva realizovanih u Likovnoj galeriji, važnim koprodukcijama i saradnjama sa institucijama u zemlji, i predstavljanju naše scene i programa KCB-a u uglednim muzejsko-galerijskim institucijama u regionu.

Prikaze izložbi i intervjue pisala je za Student, Književne novine, Likovne sveske, Likovni život, Yellow cab. Napisala je brojne tekstove za autorske tematske izložbe i recenzije za samostalne izložbe umetnika u zemlji i inostranstvu. Bila je saradnica u realizaciji knjige Istorijski enformel i nova čitanja, u ediciji „Kolekcionar kao kustos i selektor“, izdanje Galerija Arte, Beograd, 2013. Saradnica i autorka studijskog teksta u knjizi Pažnja kritika! urednika Radonje Leposavića, izdanje KCB 2011. Urednica knjige i autorka tekstova Odložba nije izložena, u monografiji Likovna galerija 1961–2015, izdanje KCB, Beograd, 2019.

Bavila se naučno-istraživačkim radom u projektima Društva istoričara umetnosti Srbije, Muzejskog društva Srbije i Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka Srbije. Producentkinja je knjiga u izdanju Društva istoričara umetnosti Srbije: J. Denegri, Jedna moguća istorija moderne umetnosti, E. Panofski, Studije, eseji i sekretar redakcija stručnog časopisa Istorija umetnosti. Bila je profesionalno angažovana kao član Programskog saveta Kuće legata; član Žirija Politikine nagrade ; član žirija Prolećnog Bijenala likovne umetnosti Doma kulture u Čačku.

Predsednica Sindikata Nezavisnost Kulturnog centra Beograda u mandatu 2014–2018. godine.

Dobitnica je Nagrade „Pavle Beljanski“ za najbolji diplomski rad iz nacionalne istorije umetnosti na Grupi za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu, Plakete ULUPUDS-a za realizaciju ciklusa tribina „Likovna umetnost i KPJ“ u organizaciji DIUS, Soros centra Srbija i KCB, Nagrade Granskog sindikata kulture Nezavisnost za zastupanje interesa kulture u gradu Beogradu.

Gordanu Dobrić pamtićemo kao vrhunskog profesionalca u svim oblastima kojima se bavila, kao požrtvovanu osobu, razigranog duha, inspirativnu i žustru u razgovorima i razmenama, po ljubavi koju je imala prema svojim najmilijima, ali i svojim kolegama i prijateljima. Mlade kolege koje je podsticala i pratila, neretko angažovala u okviru programa Oktobarskog salona ili u projektima na kojima je radila, pamtiće je kao uzor i podršku. A svi koji su je poznavali i koji će je pamtiti, reći će: jedna je Goksi Dobrić!

Fotografija: Snežana Ristić

 

Loading...