15. FESTIVAL SRPSKOG FILMA FANTASTIKE / 29.10.2021. / 19.00

29.10.2021., 19:00

Festival srpskog filma fantastike, 15. po redu, održaće se u Dvorani Kulturnog centra od 29. do 31. oktobra 2021. godine, pod sloganom ,,Kada padnu maske’’. Tokom trajanja festivala biće prikazani kratki i dugometražni flmovi iz Srbije, zemalja bivše Jugoslavije i drugih zemalja sveta, koji se bave najširim spektrom filmske fantastike i horora, nezavisno od produkcijskih uslova i budžeta.

Kratkometražni filmovi iz domaće, regionalne i inostrane takmičarske selekcije nadmetaće se i ove godine za nagradu festivala ,,Koskar’’ u sledećim kategorijama: najbolji film, najbolja režija, najbolji scenario, najbolji film iz regiona (iz zemalja bivše Jugoslavije), najbolji strani film i specijalni doprinos filmskoj umetnosti.

Specijalni gosti ovogodišnjeg festivala biće producenti Loris Kurči, Džastin Martel i Vjekoslav Katušin, kao i nemački glumac Pat Vind. Kurči je ovdašnjoj publici poznat kao producent filma ,,Zona Mrtvih’’, dok je Katušin imao priliku da na prošlogodišnjem izdanju festivala premijerno predstavi film ,,Čistilište’’. Martel se proslavio radom na filmovima reditelja Lojda Kaufmana kao što su ,,Shakespeare’s Sh*tstorm’’ i ,,Return to Nuke ‘Em High Volume 1&2’’

U sklopu Festivala srpskog filma fantastike, u subotu 30. oktobra održaće se i osmi po redu Beogradska Zombi šetnja. Šetnja zombija ima za cilj da, osim promocije festivala, skrene pažnju na značajan segment filmske umetnosti koji se bavi maskom, šminkom i specijalnim efektima, kažu organizatori festivala.

Festival srpskog filma fantastike (FSFF), osnovan u januaru 2006. godine, prva je manifestacija u Srbiji koja je počela da se zanima za domaće filmsko stvaralaštvo u oblasti fantastike, naučne fantastike i horora. Istovremeno, FSFF je najstarija filmska manifestacija u regionu koja se posvetila isključivo ovim žanrovima.

19.00
UVODNI PERFORMANS I SVEČANO OTVARANJE FESTIVALA (oko 30 minuta)

PROJEKCIJA FILMA:
VAMPIR
Srbija/Engleska/Nemačka
režija: Branko Tomović
trajanje: 95 minuta
godina produkcije: 2021.

Sinopsis: Čovek iz Londona dolazi u malo zabačeno selo u Srbiji kako bi radio kao čuvar groblja. Nedugo po dolasku, počinju da ga progone košmari i on sve više sumnja da naizgled mirni i miroljubivi meštani žele da mu naude.

21.00
REGIONALNA TAKMIČARSKA SELEKCIJA (29 minuta)

CONSTRUCT 42
Makedonija
režija: Nikola Angelkoski
trajanje: 4 min
godina produkcije: 2021.

Sinopsis: U poslednjim danima zemlje, čovečanstvo pokušava da pronađe sledeću nastanjivu planetu koristeći uniseks bića koja se zovu „Konstrukti“.

DEAFLANDS
Makedonija
režija: Bruno Veljanovski
trajanje: 6 min
godina produkcije: 2020.
Sinopsis: Nije uvek na prvi pogled uočljivo ko je ubica.

TEMPORAL
Slovenija
režija: Matic Valentan
trajanje: 10 min
godina produkcije: 2020.
Sinopsis: Policajac se javlja na hitan poziv koji ga dovodi u središte neobjašnjivih događaja.

PARASITE
Makedonija
režija: Marina Avramović
trajanje: 9 min
godina produkcije: 2021.
Sinopsis: Ponekad i obična igračka može da bude uzrok košmara.

Loading...