Tanja Ostojić MIS(S)PLACED WOMEN? 2009-2021

14.10.2021-18.11.2021, 12:00-20:00

Tanja Ostojić
MIS(S)PLACED WOMEN?
2009-2021
Kolaborativni umetnički projekat

Galerija Podroom, Trg Republike 5/-I
14. oktobar – 18. novembar 2021.
Četvrtak, 14. oktobar u 19:00
Otvaranje izložbe

Nova galerija vizuelnih umetnosti (NGVU), Kralja Milutina 49
15. oktobar – 18. novembar 2021.

Petak, 15. oktobar u 19:00
Otvaranje izložbe

Centar za kulturnu dekontaminaciju (CZKD), Birčaninova 21
16. oktobar – 17. oktobar 2021.

Subota i nedelja, 16. i 17. oktobar, 14:00–17:00
Vikend performansa i okupljanja Mis(s)placed Women? zajednice
*Program će biti dostupan uživo putem Facebook naloga i YouTube kanala CZKD

Kustos: Dejan Vasić
Saradnice kustosa: Katarina Kostandinović i Tanja Ostojić

Mis(s)placed Women? je kolaborativni umetnički projekat započet 2009. godine, koji se sastoji od performansa, radionica performansa, a uključuje doprinose od preko 160 pojedinki i pojedinaca. U velikoj meri radi se o umetnicama koje sebe identifikuju kao žene koje potiču iz različitih sredina. U okviru projekta mi otelovljujemo i izvodimo neke od svakodnevnih aktivnosti koje se tiču raseljavanja, poznatog migrantima, izbeglicama i umetnicima koji putuju po svetu kako bi zaradili za život. Ovi performansi se bave pitanjima migracija, odnosa moći i ranjivosti, posebno u vezi sa ženskim i transrodnim telima, aspektom koji je zauzeo važno mesto u mojoj umetničkoj praksi. Ovim projektom, s jedne strane, istražujemo privilegije praveći razliku između radne mobilnosti, prisilne ili željene migracije i načina na koji se zakoni mogu arbitrarno primenjivati, a s druge strane istražujemo različite javne prostore i nevidljivost određenih grupa unutar njih. U okviru ovog projekta, u kojem primenjujem metodologiju feminističke emancipatorske umetničke prakse i rada sa zajednicom, realizovala sam brojne radionice širom sveta gde su se učesnici birali putem otvorenih javnih poziva. Na taj način su se stvarala pojedinačna i grupna umetnička dela i intervencije u okviru projekta. Razvoj saradnje unutar grupe i formiranje zajednice veoma su dragoceni procesi, kao i dalja komunikacija sa širokom publikom koju srećemo na ulicama, te i ciljanom publikom na mestima gde se održavaju prezentacije, izložbe i diskusije. (T. Ostojić)

U dva izložbena prostora, KCB i NGVU, Tanja Ostojić izlaže fotografije, priče, video zapise, zvuk, crteže i opise performansa iz bogatog arhiva MIS(S)PLACED WOMEN? kolaborativnog umetničkog projekata u obliku multimedijalne instalacije, uključujući i radove iz zbirke Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, uključujući i intervencije u javnim prostorima u Beogradu, kao i okupljanje zajednice projekta kroz diskusije i razgovore koji će se održavati u CZKD.

Članice zajednice Mis(s)placed Women? projekta, čiji će doprinosi i dela biti predstavljeni u okviru izložbe Mis(s)placed Women? 2009-2021, su: Teresa Albor, Nela Antonović, Helen Averley, Gaby Bila-Günther, Dagmara Bilon, Ines Borovac, Mia Bradić, Amy Bryzgel, David Caines, Nati Canto, Anaïs Clercx, Azad Colemêrg, Culture Hub Croatia, Luciana Damiani, Alix Denambride, Emma Edvige Ungaro, Li Fu, Hieu Hanh Hoang Tran, Robyn Hambrook, Kwestan Jamal Bawan, Monika Janulevičiūtė, Marija Jevtić, Lissette Nicole Josseau, Jane Kay Park, Mad Kate, Elena Marchevska, Valentina Medda, Su-san Merrick, Kim Mc Cafferty, Ashley McNaughton, Branko Milisković, Marta Nitecka Barche, Tanja Ostojić, Sigrid Pawelke, Darija Radaković, Rhea Ramjohn, Alejandra Robles Sosa, Kirsty Russell, Evdoxia Stafylaraki, Sunčica Šido, Tan Tan, Cherry Truluck, Tanya Ury, Katja Vaghi, Patricia Verity, Wai Wai, Anastasio William, Hyla Willis, Jiachen Xu.

U CZKD-u, tokom vikenda performansa, najaktivnije domaće i međunarodne članice Mis(s)placed Women? zajednice će se sastajati, razmenjivati ideje i razmišljanja, izvoditi performanse, ali i biti prisutne na otvaranjima izložbi. Učesnici programa biće: Tanja Ostojić, Teresa Albor, Lidija Antonović, Nela Antonović, Dagmara Bilon, Mia Bradić, Ines Borovec, Paula Chambers, Jia Chen Xu, Jelena Dinić, Hieu Hanh Hoang Tran, LADY GABY, Mad Kate, Susan Merrick, Alexandra Tatar, Bojana Videkanić, Sunčica Šido, Katarina Kostandinović i Dejan Vasić.

Tanja Ostojić (rođena 1972. u Jugoslaviji) je interdisciplinarna i performans umetnica iz Beograda, koja živi i radi u Berlinu od 2003. godine. Međunarodno je prepoznata kao pionirka institucionalne rodne kritike i za svoj rad u polju društveno i politički angažovane feminističke umetnosti i umetnosti u javnom prostoru. Njena umetnička dela predmet su brojnih teorijskih analiza, i uključena su u brojne knjige, časopise i antologije. Ostojić je studirala skulpturu na Univerzitetu umetnosti u Beogradu (diplomirala 1995, magistrirala 1998. godine), vizuelne umetnosti na École Regionale des Beaux-Arts Nantes, Francuska (1998-99) i dobitnica je stipendije Albert Einstein za interdisciplinarna istraživanja na Univerzitetu umetnosti u Berlinu (2012-14).

Od 1994. godine Ostojić radi kao samostalna umetnica i u polju istraživanja i obrazovanja. Njena umetnost performansa i izložbena praksa predstavljana je i u okviru Venecijanskog bijenala (2001, 2011), Bruklin muzeja u Njujorku (2007), Bijenala u Busanu u Južnoj Koreji (2016). Svoj rad pokazala je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama i na festivalima performansa, pozorišta, videa, filma i digitalnih medija širom sveta, uključujući: ART ACTION 16, Geteborg (2021), Voids 2021, Split, galerija, Pratt Manhattan u Njujorku (2016), Deutsche Historisches Museum u Berlinu (2015), Manifesta 2, Musée d`Histoire de la Ville de Luxembourg (1998). Njene najvažnije samostalne izložbe bile su u: Galeriji Škuc Ljubljana (2012), Kunstpavillon Innsbruck (2008), Salonu Muzeja savremene umetnosti Beograd (2004, 2017), Halle für Kunst Luneburg (2003), La Box Burz (2003), Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb (2002). Njena dela su deo značajnih zbirki: Muzeja primenjene umetnosti u Beču, Kontakt kolekcija Beč, Muzej savremene umetnosti Ljubljana, Muzej savremene umetnosti Beograd, Neuer Berliner Kunstverein, Berlin , između ostalih.

Fotografija:
Misplaced Women?, performans Tanje Ostojić, 2013, La Grand Escalier de la Gare du Saint Charles Marseille železnička stanica u Marseju. Performerke: Jane Kay Park, Emma-Edvige Ungaro, Alix Denambride, Kim Mc Cafferty, Robyn Hambrook, Helen Averley, Patri-cia Verity i Tanja Ostojić, Préavis de Désordre Urbain, Marseille. Foto: Anne Carles. Autorska prava: Tanja Ostojić

Linkovi:

Mis(s)placed Women? Blog: https://misplacedwomen.wordpress.com/
Mis(s)placed Women? Video kanal: https://vimeo.com/channels/1482708

NGVU, Nova galerija vizuelnih umetnosti: www.ngvu.me
CZKD: www.czkd.org

Izložbu su podržali: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Sekretarijat za kulturu grada Beograda, Goethe-Institut Beograd, ifa: Institut für Auslandsbeziehungen, Nemačka i Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad.

Loading...