Тања Остојић MIS(S)PLACED WOMEN? 2009-2021

14.10.2021-18.11.2021, 12:00-20:00

Тања Остојић
MIS(S)PLACED WOMEN?
2009-2021
Колаборативни уметнички пројекат

Галерија Podroom, Трг Републике 5/-I
14. октобар – 18. новембар 2021.
Четвртак, 14. октобар у 19:00
Отварање изложбе

Нова галерија визуелних уметности (НГВУ), Краља Милутина 49
15. октобар – 18. новембар 2021.

Петак, 15. октобар у 19:00
Отварање изложбе

Центар за културну деконтаминацију (ЦЗКД), Бирчанинова 21
16. октобар – 17. октобар 2021.

Субота и недеља, 16. и 17. октобар, 14:00–17:00
Викенд перформанса и окупљања Mis(s)placed Women? заједнице
*Програм ће бити доступан уживо путем Facebook налога и YouTube канала ЦЗКД

Кустос: Дејан Васић
Сараднице кустоса: Катарина Костандиновић и Тања Остојић

Mis(s)placed Women? је колаборативни уметнички пројекат започет 2009. године, који се састоји од перформанса, радионица перформанса, а укључује доприносе од преко 160 појединки и појединаца. У великој мери ради се о уметницама које себе идентификују као жене које потичу из различитих средина. У оквиру пројекта ми отеловљујемо и изводимо неке од свакодневних активности које се тичу расељавања, познатог мигрантима, избеглицама и уметницима који путују по свету како би зарадили за живот. Ови перформанси се баве питањима миграција, односа моц́и и рањивости, посебно у вези са женским и трансродним телима, аспектом који је заузео важно место у мојој уметничкој пракси. Овим пројектом, с једне стране, истражујемо привилегије правец́и разлику између радне мобилности, присилне или жељене миграције и начина на који се закони могу арбитрарно примењивати, а с друге стране истражујемо различите јавне просторе и невидљивост одређених група унутар њих. У оквиру овог пројекта, у којем примењујем методологију феминистичке еманципаторске уметничке праксе и рада са заједницом, реализовала сам бројне радионице широм света где су се учесници бирали путем отворених јавних позива. На тај начин су се стварала појединачна и групна уметничка дела и интервенције у оквиру пројекта. Развој сарадње унутар групе и формирање заједнице веома су драгоцени процеси, као и даља комуникација са широком публиком коју срец́емо на улицама, те и циљаном публиком на местима где се одржавају презентације, изложбе и дискусије. (Т. Остојић)

У два изложбена простора, КЦБ и НГВУ, Тања Остојић излаже фотографије, приче, видео записе, звук, цртеже и описе перформанса из богатог архива MIS(S)PLACED WOMEN? колаборативног уметничког пројеката у облику мултимедијалне инсталације, укључујући и радове из збирке Музеја савремене уметности Војводине, укључујући и интервенције у јавним просторима у Београду, као и окупљање заједнице пројекта кроз дискусије и разговоре који ће се одржавати у ЦЗКД.

Чланице заједнице Mis(s)placed Women? пројекта, чији ће доприноси и дела бити представљени у оквиру изложбе Mis(s)placed Women? 2009-2021, су: Teresa Albor, Нела Антоновић, Helen Averley, Gaby Bila-Günther, Dagmara Bilon, Инес Боровац, Миа Брадић, Amy Bryzgel, David Caines, Nati Canto, Anaïs Clercx, Azad Colemêrg, Culture Hub Croatia, Luciana Damiani, Alix Denambride, Emma Edvige Ungaro, Li Fu, Hieu Hanh Hoang Tran, Robyn Hambrook, Kwestan Jamal Bawan, Monika Janulevičiūtė, Марија Јевтић, Lissette Nicole Josseau, Jane Kay Park, Mad Kate, Elena Marchevska, Valentina Medda, Su-san Merrick, Kim Mc Cafferty, Ashley McNaughton, Бранко Милисковић, Marta Nitecka Barche, Тања Остојић, Sigrid Pawelke, Дарија Радаковић, Rhea Ramjohn, Alejandra Robles Sosa, Kirsty Russell, Evdoxia Stafylaraki, Сунчица Шидо, Tan Tan, Cherry Truluck, Tanya Ury, Katja Vaghi, Patricia Verity, Wai Wai, Anastasio William, Hyla Willis, Jiachen Xu.

У ЦЗКД-у, током викенда перформанса, најактивније домаће и међународне чланице Mis(s)placed Women? заједнице ће се састајати, размењивати идеје и размишљања, изводити перформансе, али и бити присутне на отварањима изложби. Учесници програма биће: Тања Остојић, Teresa Albor, Лидија Антоновић, Нела Антоновић, Dagmara Bilon, Миа Брадић, Инес Боровец, Paula Chambers, Jia Chen Xu, Јелена Динић, Hieu Hanh Hoang Tran, LADY GABY, Mad Kate, Susan Merrick, Alexandra Tatar, Бојана Видеканић, Сунчица Шидо, Катарина Костандиновић и Дејан Васић.

Тања Остојић (рођена 1972. у Југославији) је интердисциплинарна и перформанс уметница из Београда, која живи и ради у Берлину од 2003. године. Међународно је препозната као пионирка институционалне родне критике и за свој рад у пољу друштвено и политички ангажоване феминистичке уметности и уметности у јавном простору. Њена уметничка дела предмет су бројних теоријских анализа, и укључена су у бројне књиге, часописе и антологије. Остојић је студирала скулптуру на Универзитету уметности у Београду (дипломирала 1995, магистрирала 1998. године), визуелне уметности на École Regionale des Beaux-Arts Nantes, Француска (1998-99) и добитница је стипендије Albert Einstein за интердисциплинарна истраживања на Универзитету уметности у Берлину (2012-14).

Од 1994. године Остојић ради као самостална уметница и у пољу истраживања и образовања. Њена уметност перформанса и изложбена пракса представљана је и у оквиру Венецијанског бијенала (2001, 2011), Бруклин музеја у Њујорку (2007), Бијенала у Бусану у Јужној Кореји (2016). Свој рад показала је на бројним самосталним и групним изложбама и на фестивалима перформанса, позоришта, видеа, филма и дигиталних медија широм света, укључујуц́и: ART ACTION 16, Geteborg (2021), Voids 2021, Сплит, галерија, Pratt Manhattan у Њујорку (2016), Deutsche Historisches Museum у Берлину (2015), Manifesta 2, Musée d`Histoire de la Ville de Luxembourg (1998). Њене најважније самосталне изложбе биле су у: Галерији Шкуц Љубљана (2012), Kunstpavillon Innsbruck (2008), Салону Музеја савремене уметности Београд (2004, 2017), Halle für Kunst Luneburg (2003), La Box Burz (2003), Музеју сувремене умјетности Загреб (2002). Њена дела су део значајних збирки: Музеја примењене уметности у Бечу, Контакт колекција Беч, Музеј савремене уметности Љубљана, Музеј савремене уметности Београд, Neuer Berliner Kunstverein, Берлин , између осталих.

Фотографија:
Misplaced Women?, performans Tanje Ostojić, 2013, La Grand Escalier de la Gare du Saint Charles Marseille железничка станица у Марсеју. Перформерке: Jane Kay Park, Emma-Edvige Ungaro, Alix Denambride, Kim Mc Cafferty, Robyn Hambrook, Helen Averley, Patri-cia Verity и Тања Остојић, Préavis de Désordre Urbain, Marseille. Фото: Anne Carles. Ауторска права: Тања Остојић

Линкови:

Mis(s)placed Women? Блог: https://misplacedwomen.wordpress.com/
Mis(s)placed Women? Видео канал: https://vimeo.com/channels/1482708

НГВУ, Нова галерија визуелних уметности: www.ngvu.me
ЦЗКД: www.czkd.org

Изложбу су подржали: Министарство културе и информисања Републике Србије, Секретаријат за културу града Београда, Goethe-Institut Београд, ifa: Institut für Auslandsbeziehungen, Немачка и Музеј савремене уметности Војводине, Нови Сад.

Loading...