БЕОГРАД 1961

12.10.2021., 12:00

Поводом обележавања 60 година од одржавања прве конференције шефова држава и влада несврстаних земаља у Београду, септембра 1961. године, Културни центар Београда је представио колекцију “Београд 1961” ауторке концепта и дизајна колекције сувенира је Љубица Суна Чеховин.

Основни мотив и полазиште дизајна ове колекције су оснивачи Покрета несврстаних – Тито, Насер, Сукарно, Нехру и Нкрумах, чији се ликови и оригинални потписи налазе на мајицама.

Иако ови велики државници више нису живи и данас је жив траг који су оставили, идеја која инспирише и визија која и даље постоји и надахњује.

У Парку пријатељства на Новом Београд, који је основан као спомен-парк сyмбол борбе за мир и једнакост свих Народа на свету и даље постоје стабла која су они засадили далеке 1961. године. Зато је дрвеће други мотив на мајицама ове колекције.

Током октобра централни излог Беоизлога Културног центра Београда у Кнез Михаиловој улици и кућица на Цветном тргу биће посвећени обележавању јубилеја.

Беоизлог је отворен 1991. године колекцијом “Београд” чији је аутор била Суна Чеховин са идејом да савремени уметници стварају специфичне сувенире Београда – “уметност за свакодневну употребу”.

Суна Чеховин је пионир специфичног концепта дизајна сувенира који популаризују баштину. Та спона наслеђа и савремености са разумевањем начина њене реализације, једна је од најлепших и најслојевитијих дизајнерских идеја изниклих у Београду.

Културни центар Београда усељен је у простор нове зграде Дома штампе на Тргу Републике у којима је и данас, управо 1961. године.

Loading...