CVEĆE MALE IDE – muzička predstava za decu kompozitorke Ane Gnjatović

10.10.2021., 11:00

„Cveće male Ide“, po motivima istoimene bajke Hansa Kristijana Andersena, osmišljena je kao muzička predstava za decu predškolskog uzrasta, za naratora (student, HKA), sopran (Ida, lutka Sofija), klavir (savetnik, ljiljan) i violinu (patuljak, vojnik, zumbul). Uz elektroakustički part i video/live scenografiju, te dinamičnu režiju i sveden ali efektan scenski pokret, smenjuju se numere u kojima učesnici sviraju, pevaju, govore, preuzimaju različite uloge, nastupaju od sola do kvarteta. Predstava na maštovit način najmlađima približava tekovine savremene umetničke muzike i muzičkog teatra.

Ulaz na program je besplatan uz obavezno prijavljivanje putem mejla na osmehdoimena@yahoo.com. Program je podržan iz Fonda za kulturna davanja SOKOJ.

Nedelja, 10. oktobar u 11.00 i 12.30
Galerija Artget, Trg republike 5/I
Cveće male Ide

muzička predstava za decu po motivima istoimene bajke Hansa Kristijana Andersena

režija:
Ana Pinter
video:
Jelena Novaković
muzika i autor projekta:
Ana Gnjatović
učesnici:
Nevena Đoković, sopran
Milivoje Veljić, klavir
Ivan Simeunović, violina
Ana Gnjatović, narator, elektronika

Autorska muzika Ane Gnjatović i njene obrade i aranžmani dečjih pesama različitih naroda sveta, arija i lidova iz nekoliko epoha, publici na blizak, duhovit, razigran način, pevaju o igri, prijateljstvu, snovima i cveću. Teme – cveće, govor cveća, životni ciklusi, odgovornost prema okolini…, obrađuju se u predstavi, ali na nenametljiv način, bez didaktičkog prizvuka. Na sličan način, muzički sadržaji – disonantna sazvučja, drugačije zvučne boje, specifične tehnike sviranja ili vokalizacije, korišćenje instrumenata kao objekata, a objekata kao instrumenata… deo su uzbudljivog, ali sasvim prirodnog zvučnog sveta koji, pažljivo prezentovan, publici ovog uzrasta ne deluje neprijatno začudno, i kod nje ne izaziva otpor. Na taj način moguće je bez estetskih i umetničkih kompromisa, a opet primereno ciljnoj grupi kojoj je predstava namenjena, izgraditi privlačan muzičko-scenski svet ”za decu i osetljive”.

Cilj predstave je da se najmlađima, kroz zabavan sadržaj približe tekovine savremene umetničke muzike i muzičkog teatra. Ovo je uzrast kada počinje formiranje muzičkog ukusa i kulturnih potreba dece, utiče se na razvoj njihove mašte i senzibiliteta. Takođe, kao publika, mališani su dovoljno otvoreni i radoznali da prihvate savremeni izraz bez otpora. Kamerni ansambl i relativna jednostavnost tehničkih zahteva predstave omogućava njeno igranje u manjim i alternativnim prostorima, kako bi i deci van razvijenih kulturnih sredina ovaj sadržaj postao dostupan.

Biografija
Ana Gnjatović (1984) komponuje akustičnu i elektroakustičnu muziku sakupljajući i kombinujući pronađene objekte, dela, koncepte i ideje pogodne za prevođenje, ozvučavanje, generalizaciju i interpretaciju. Diplomirala je na Odseku za kompoziciju Fakulteta muzičke umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu 2008. godine, u klasi profesora Milana Mihajlovića. Doktorske studije završila je na istom odseku, u klasi profesora Srđana Hofmana. Pohađala je brojne majstorske radionice kompozicije i improvizacije, usavršavajući se kod kompozitora i pedagoga poput Žorža Apergisa, Haje Černovin, Brajana Fernihaua, Beata Furera, Luja Andrisena i drugih. Kompozicije Ane Gnjatović izvođene su širom Evrope, u SAD, Izraelu i Japanu, i bile su na programima festivala kao što su Međunarodna tribina kompozitora, KoMA, Međunarodni festival Čembalo – živa umetnost, Međunarodni festival harfe, Wratislavia cantans (Poljska), Culturescapes (Švajcarska), Festival de Wallonie (Belgija), Espressivo (Crna Gora), Međunarodni muzički festival Ankara (Turska), Belgrade SAXperience, Međunarodni festival savremene muzike Timsonia (Rumunija).Dobitnik je više stipendija, nagrada i priznanja. Tokom studija, bila je stipendista Festivala mladih umetnika u Bajrojtu (Nemačka, 2003), ISA Letnje akademije Prag-Beč-Budimpešta (Rajhenau, Austrija, 2003), gde je njena kompozicija Canvas nagrađena II nagradom, zatim Matrix 12 – Matrix on Tour, Varšava (Poljska, 2012)… Dobitnik je nagrade Fonda Josip Slavenski Fakulteta muzičke umetnosti za kompoziciju Moj plišani oklop za kamerni orkestar (2010), III nagrade 7. pre-art takmičenja za mlade kompozitore iz Jugoistočne Evrope za kompoziciju Phillody. Quiescence za kamerni ansambl (Švajcarska, 2013), i finalista je 4. Međunarodnog bijenala savremene muzike u Kopru (Slovenija, 2014) sa kompozicijom Silent Strokes and Indoor Clouds. Kompozicija The Game of Life za simfonijski orkestar odabrana je na Konkursu Muzičke produkcije RTS za kompozitore (2016), za premijerno izvođenje i snimanje od strane Simfonijskog orkestra RTS. Ana Gnjatović je vanredni profesor za užu teorijsko-umetničku oblast Analiza muzičkog dela na Fakultetu umetnosti Priština-Zvečan Univerziteta u Prištini. Angažovana je i na programu doktorskih studija Višemedijske umetnosti Centra za interdisciplinarne studije Univerziteta umetnosti u Beogradu. Bavi se organizacijom koncerata savremene muzike.

 

Loading...