SNIMATELJI U SRPSKOM IGRANOM FILMU, priredila MAJA MEDIĆ

22.10.2021-31.01.2022, 12:00

Aleksandar Petković Petko na snimanju filma Povratak (1966), Živojina Žike Pavlovića.

 

Izložba
SNIMATELJI U SRPSKOM IGRANOM FILMU
Priredila MAJA MEDIĆ
oktobar 2021 – januar 2022.
Filmska galerija Dvorane Kulturnog centra Beograda (DKC), Kolarčeva 6

Izložba će, bez programa otvaranja zbog protivepidemijskih mera, biti otvorena od petka, 22. oktobra 2021. u 12 sati
Radno vreme: svakog dana od 16.00 do 21.00

Izložba Snimatelji u srpskom igranom filmu nastala je povodom objavljivanja istoimene monografije autorke Maje Medić, u izdanju Filmskog centra Srbije i Službenog glasnika (2021), i predstavlja presek istorije srpskog filma kroz rad snimatelja u domaćem filmu, kako je koncipirana i izložba.
Monografija se sastoji od 30 razgovora sa snimateljima koji su stvarali (i stvaraju) u rasponu od početka prošlog veka do danas. Bogato je ilustrovana kako kadrovima iz filmova, tako i fotografijama sa snimanja. I sama izložba se sastoji od istog materijala, samo u manjem obimu. Pored toga, što je njena izuzetna vrednost, monografija sadrži i popis/filmografiju svih snimatelja dugometražnih igranih filmova, koja će se takođe naći na izložbi.
Ova knjiga i izložba predstavljaju otvaranje zasluženog prostora i osvetljavanje filmske profesije koja u našoj sredini predugo čeka na taj korak. Snimatelji, odnosno direktori fotografije predstavljaju članove najužeg autorskog tima koji stvara igrani film. Oni su najbliži saradnici reditelja, zaslužni za vizuelno ostvarenje rediteljevih ideja. Krajnje je vreme da malo bolje upoznamo te ljude i šta njihova profesija pordrazumeva.

Izložbu organizuje Kulturni centar Beograda u saradnji s Jugoslovenskom kinotekom i uz podršku Filmskog centra Srbije
Kustoskinja: Vesna Danilović

O knjizi su rekli:

Ovaj pogled na kinematografiju, kulturu i zemlju kroz prizmu filmskih snimatelja i direktora fotografije, jedinstvena je i vizuelno uzbudljiva hronika filmske umetnosti – istorija srpskog i jugoslovenskog filma posmatrana nekim drugim očima.

Prof. Srdan Golubović

Maja je, po mome mišljenju, napravila pionirski korak u rasvetljavanju umetnosti tvorca filmske slike.

Iz recenzije prof. Gorana Markovića

Maja je sabrala i obavila razgovore koji otkrivaju izuzetan raspon posvećenosti i kreativnosti koja je primerena tvorcima pokretnih slika. Ova knjiga je istovremeno i dokument (tekst i fotografije) nemerljive vrednosti za srpsku kinematografiju.

Prof. Milorad Glušica

Loading...