СНИМАТЕЉИ У СРПСКОМ ИГРАНОМ ФИЛМУ, приредила МАЈА МЕДИЋ

22.10.2021-31.01.2022, 12:00

Александар Петковић Петко на снимању филма Повратак (1966), Живојина Жике Павловића.

 

Изложба
СНИМАТЕЉИ У СРПСКОМ ИГРАНОМ ФИЛМУ
Приредила МАЈА МЕДИЋ
октобар 2021 – јануар 2022.
Филмска галерија Дворане Културног центра Београда (ДКЦ), Коларчева 6

Изложба ће, без програма отварања због противепидемијских мера, бити отворена од петка, 22. октобра 2021. у 12 сати
Радно време: сваког дана од 16.00 до 21.00

Изложба Сниматељи у српском играном филму настала је поводом објављивања истоимене монографије ауторке Маје Медић, у издању Филмског центра Србије и Службеног гласника (2021), и представља пресек историје српског филма кроз рад сниматеља у домаћем филму, како је конципирана и изложба.
Монографија се састоји од 30 разговора са сниматељима који су стварали (и стварају) у распону од почетка прошлог века до данас. Богато је илустрована како кадровима из филмова, тако и фотографијама са снимања. И сама изложба се састоји од истог материјала, само у мањем обиму. Поред тога, што је њена изузетна вредност, монографија садржи и попис/филмографију свих сниматеља дугометражних играних филмова, која ће се такође наћи на изложби.
Ова књига и изложба представљају отварање заслуженог простора и осветљавање филмске професије која у нашој средини предуго чека на тај корак. Сниматељи, односно директори фотографије представљају чланове најужег ауторског тима који ствара играни филм. Они су најближи сарадници редитеља, заслужни за визуелно остварење редитељевих идеја. Крајње је време да мало боље упознамо те људе и шта њихова професија пордразумева.

Изложбу организује Културни центар Београда у сарадњи с Југословенском кинотеком и уз подршку Филмског центра Србије
Кустоскиња: Весна Даниловић

О књизи су рекли:

Овај поглед на кинематографију, културу и земљу кроз призму филмских сниматеља и директора фотографије, јединствена је и визуелно узбудљива хроника филмске уметности – историја српског и југословенског филма посматрана неким другим очима.

Проф. Срдан Голубовић

Маја је, по моме мишљењу, направила пионирски корак у расветљавању уметности творца филмске слике.

Из рецензије проф. Горана Марковића

Маја је сабрала и обавила разговоре који откривају изузетан распон посвећености и креативности која је примерена творцима покретних слика. Ова књига је истовремено и документ (текст и фотографије) немерљиве вредности за српску кинематографију.

Проф. Милорад Глушица

Loading...