Specijalna projekcija filma PUCNJI U MARSEJU uz razgovor sa rediteljem filma

16.10.2021., 21:00

Specijalna projekcija filma
Pucnji u Marseju
uz razgovor sa rediteljem filma
subota 16.10.2021. u 21.00
Dvorana Kulturnog centra Beograda

Nakon projekcije, filmski kritičar Zoran Janković pričaće sa rediteljem filma. Pitanja su dobrodošla, a biće ih, jer razgovor se kreće putem ovih tema: odnos istorijskog nasleđa i istoricizma u kontekstu savremenog filma širih prikazivačkih ambicija, odnos igranog i dokumentarnog, sudska drama kao vid iskazivanja poštovanja prema istorijskom nasleđu… Stići će se do toga kako je tačno tema ovog filma bitna za nas danas, baviće se izazovima snimanja filma u vidno ograničenim produkcionim okolnostima, odgovoriće na izazov: kako u postavci očekivano izrazito verbalizovane sudske drame izbeći zamku pričaonice, a čućemo i kako su se u današnjim okvirima autori opredelili za crno-belu fotografiju u filmu…

___

PUCNJI U MARSEJU
Srbija 2021, 74’
Režija: Gordan Matić
Uloge: Svetozar Cvetković, Đorđe Đoković, Vladimir Aleksić, Strahinja Blažić, Nikola Milojević

Film ’Pucnji u Marseju’ prati sudski proces teroristima Zvonimiru Pospišilu, Miju Kralju i Ivanu Rajiću, koji su bili saučesnici atentatora Vlade Georgijeva Černozemskog, koji je ubio kralja Aleksandra od Jugoslavije i ministra spoljnih poslova Francuske Luja Bartua, 9. oktobra 1934. godine u Marseju, u Francuskoj.
Kroz rekonstrukciju i dramatizaciju pravog procesa, ali i kroz ono što je izostavljeno tokom suđenja, ispričana je sudska drama najbliža istini o samom suđenju ali i epilogu po evropski mir.
Da li je, zapravo, Drugi svetski rat počeo u Marseju tog 9. oktobra 1934. godine pucnjima na kralja Aleksandra i ministra Bartua?

___

Novi igrano-dokumentarni film u režiji Gordana Matića imao je svetsku premijeru 5. avgusta na Filmskom festivalu u Herceg Novom, nakon čega je prikazan u Sarajevu i Nišu. Datum beogradske premijere (9. oktobar) pada na godišnjicu atentata na kralja Aleksandra.

Devetog oktobra 1934. godine u Marseju, u Francuskoj, dogodio se atentat na kralja Aleksandra. Film „Pucnji u Marseju“ prati sudski proces teroristima koji su bili saučesnici atentatora Vlade Georgijeva Černozemskog, glavnog atentatora na Aleksandra od Jugoslavije i ministra spoljnih poslova Francuske Luja Bartua. Pripadnik VMRO je sa četiri metka na licu mesta likvidirao kralja Aleksandra. Glavni junaci su tužioci, advokati, sudije, optuženi i svedoci samog događaja. Kroz rekonstrukciju i dramatizaciju pravog procesa, ali i kroz ono što je izostavljeno tokom suđenja, ispričana je sudska drama najbliža istini o samom suđenju.
Velika očekivanja su bila da će se tokom suđenja doći do otkrića ko je zapravo stajao iza ubistva. Trojica terorista, Zvonimir Pospišil, Mijo Kralj i Ivan Rajić optuženi su za saučesništvo u atentatu. Ipak, tokom promena koje se dešavaju u Evropi između atentata i početka suđenja, unosi se nespokoj i bojazan od mogućnosti da će ubice biti oslobođene. Pozadina celog procesa je tajnovita i dirigovana od samog vrha, kako francuske tako i nove jugoslovenske, vlasti.
Ubistvo kralja je jedan od najvažnijih događaja u srpskoj istoriji, a oko atentata kružile su mnoge priče i legende.

Gordan Matić je naglasio: „Pucnji u Marseju, pored igrane rekonstrukcije onoga što se odigralo na suđenju i odabrane arhivske građe, donose kao dramaturški važan element pseudo-dokumentarne delove u kojima akteri događaja iz 1934. godine, govoreći direktno u kameru, objašnjavaju atmosferu vremena i saznanja do kojih su naknadno došli. Ova nesvakidašnja struktura filma otvorila je brojne mogućnosti da što detaljnije prikažemo šta se zaista dogodilo tog sudbnosnog dana i kasnije tokom istrage.“

Film „Pucnji u Marseju“ napisao je i režirao Matić, dok je na scenariju radio i Vladimir Andrić. Dušan Ivanović je direktor fotografije, a film je montirao Aleksandar Popović. Autorsku ekipu čine i scenograf Nenad Marković, kostimografkinja Dragica Laušević, kompozitor Marko Matović… U filmu glume: Tihomir Stanić, Vladimir Aleksić, Svetozar Cvetković, Gordan Kičić, Strahinja Blažić, Đorđe Đoković, Nikola Šurbanović, Nikola Milojević, Vladan Živković, David Tasić Daf, Marko Marković i drugi. Film traje 74 minuta.

Gordan Matić je rođen 1971. u Kragujevcu. Radi kao reditelj na filmu, televiziji i teatru od 1998. godine, dobitnik je 16 nagrada na međunarodnim festivalima. Matić je direktor Filmskog centra Srbije od jula 2019. godine.

Loading...