Специјална пројекција филма ПУЦЊИ У МАРСЕЈУ уз разговор са редитељем филма

16.10.2021., 21:00

Специјална пројекција филма
Пуцњи у Марсеју
уз разговор са редитељем филма
субота 16.10.2021. у 21.00
Дворана Културног центра Београда

Након пројекције, филмски критичар Зоран Јанковић причаће са редитељем филма. Питања су добродошла, а биће их, јер разговор се креће путем ових тема: однос историјског наслеђа и историцизма у контексту савременог филма ширих приказивачких амбиција, однос играног и документарног, судска драма као вид исказивања поштовања према историјском наслеђу… Стићи ће се до тога како је тачно тема овог филма битна за нас данас, бавиће се изазовима снимања филма у видно ограниченим продукционим околностима, одговориће на изазов: како у поставци очекивано изразито вербализоване судске драме избећи замку причаонице, а чућемо и како су се у данашњим оквирима аутори определили за црно-белу фотографију у филму…

___

ПУЦЊИ У МАРСЕЈУ
Србија 2021, 74’
Режија: Гордан Матић
Улоге: Светозар Цветковић, Ђорђе Ђоковић, Владимир Алексић, Страхиња Блажић, Никола Милојевић

Филм ’Пуцњи у Марсеју’ прати судски процес терористима Звонимиру Поспишилу, Мију Краљу и Ивану Рајићу, који су били саучесници атентатора Владе Георгијева Черноземског, који је убио краља Александра од Југославије и министра спољних послова Француске Луја Бартуа, 9. октобра 1934. године у Марсеју, у Француској.
Кроз реконструкцију и драматизацију правог процеса, али и кроз оно што је изостављено током суђења, испричана је судска драма најближа истини о самом суђењу али и епилогу по европски мир.
Да ли је, заправо, Други светски рат почео у Марсеју тог 9. октобра 1934. године пуцњима на краља Александра и министра Бартуа?

___

Нови играно-документарни филм у режији Гордана Матића имао је светску премијеру 5. августа на Филмском фестивалу у Херцег Новом, након чега је приказан у Сарајеву и Нишу. Датум београдске премијере (9. октобар) пада на годишњицу атентата на краља Александра.

Деветог октобра 1934. године у Марсеју, у Француској, догодио се атентат на краља Александра. Филм „Пуцњи у Марсеју“ прати судски процес терористима који су били саучесници атентатора Владе Георгијева Черноземског, главног атентатора на Александра од Југославије и министра спољних послова Француске Луја Бартуа. Припадник ВМРО је са четири метка на лицу места ликвидирао краља Александра. Главни јунаци су тужиоци, адвокати, судије, оптужени и сведоци самог догађаја. Кроз реконструкцију и драматизацију правог процеса, али и кроз оно што је изостављено током суђења, испричана је судска драма најближа истини о самом суђењу.
Велика очекивања су била да ће се током суђења доћи до открића ко је заправо стајао иза убиства. Тројица терориста, Звонимир Поспишил, Мијо Краљ и Иван Рајић оптужени су за саучесништво у атентату. Ипак, током промена које се дешавају у Европи између атентата и почетка суђења, уноси се неспокој и бојазан од могућности да ће убице бити ослобођене. Позадина целог процеса је тајновита и диригована од самог врха, како француске тако и нове југословенске, власти.
Убиство краља је један од најважнијих догађаја у српској историји, а око атентата кружиле су многе приче и легенде.

Гордан Матић је нагласио: „Пуцњи у Марсеју, поред игране реконструкције онога што се одиграло на суђењу и одабране архивске грађе, доносе као драматуршки важан елемент псеудо-документарне делове у којима актери догађаја из 1934. године, говорећи директно у камеру, објашњавају атмосферу времена и сазнања до којих су накнадно дошли. Ова несвакидашња структура филма отворила је бројне могућности да што детаљније прикажемо шта се заиста догодило тог судбносног дана и касније током истраге.“

Филм „Пуцњи у Марсеју“ написао је и режирао Матић, док је на сценарију радио и Владимир Андрић. Душан Ивановић је директор фотографије, а филм је монтирао Александар Поповић. Ауторску екипу чине и сценограф Ненад Марковић, костимографкиња Драгица Лаушевић, композитор Марко Матовић… У филму глуме: Тихомир Станић, Владимир Алексић, Светозар Цветковић, Гордан Кичић, Страхиња Блажић, Ђорђе Ђоковић, Никола Шурбановић, Никола Милојевић, Владан Живковић, Давид Тасић Даф, Марко Марковић и други. Филм траје 74 минута.

Гордан Матић је рођен 1971. у Крагујевцу. Ради као редитељ на филму, телевизији и театру од 1998. године, добитник је 16 награда на међународним фестивалима. Матић је директор Филмског центра Србије од јула 2019. године.

Loading...