Улога културе и уметности у доба еколошке и климатске кризе

22.10.2021., 18:00

Петак, 22. октобар у 18:00 – јавни разговор + live stream
Галерија АРТГЕТ, Трг републике 5/I

Улога културе и уметности у доба еколошке и климатске кризе је трећи у серији јавних разговора који платформа Заједничко организује у сарадњи са Културним центром Београда, који је током 2021. покренуо програмску целину простори заједништва у оквиру које се реализује овај серијал.

Живимо у периоду у коме је људски утицај на планетарни екосистем толико порастао да га научници са правом називају антропоцен. Наша планета је данас преко 1° C топлија него што је била пре сто година, глобално загревање и климатске промене већ данас нам доносе дуге сушне периоде које на кратко прекидају разорне поплаве и шумски пожари, који су постали свакодневница и у крајевима где их до скоро није било. Биљне и животињске врсте свакодневно нестају, као и стотине хектара шуме које се посеку. Све веће површине постају ненастањиве, док су сви медијуми животне средине загађени. Све ово гура и људску егзистенцију на саму ивицу опстанка.

Све очигледније постаје да не можемо наставити по старом и да је потребно променити начине производње и потрошње као и управљања ресусима. Неолиберални поредак још увек поседује хегемонију али она услед неуспеха овог пројекта постаје све уздрманија. Да би дошло до систематске промене која ће довести до социо-еколошке трансформације потребна нам је и промена наратива. Култура и уметност требале би да играју једну од кључних улога у креирању нових наратива који ће нас водити ка одрживом и социјално праведном друштву.

Кроз разговор ћемо се осврнути на последице еколошке и климатске кризе и на њихову манифестацију у сфери културе и уметности. Говорићемо о томе на који начин је могуће супротставити се убрзаној еколошкој деструкцији и климатским променама користећи како традиционалне тако и нове културне институције и медије. Током разговора пробаћемо да дођемо до одговора где је место културне и уметничке продукције у борби против деструкције природе.

Учесници/е разговора:

Милица Кочовић Де Санто, научна сарадница на Институту Економских Наука, предаје на мастер и докторским студијама на Факултету Драмских Уметности
Зоран Ерић, историчар уметности, кустос и предавач
Огњан Пантић, координатор пројеката, Београдска отворена школа
Модератор: Предраг Момчиловић, Платформа за теорију и праксу друштвених добара – Заједничко

О учесницима/цама:

Милица Кочовић Де Санто је научна сарадница на Институту Економских Наука, предаје на мастер и докторским студијама на Факултету Драмских Уметности (културна политика, менаџмент у култури и уметности, Економика културе, Култура и одрживи развој), друштвени активиста – реални утописта. У истраживањима спаја политичку економију, културне критичке студије, критичке развојне студије, деколонијалне, и разне теорије које конституишу degrowth.

Зоран Ерић је историчар уметности, кустос и предавач. Докторирао је на Баухаус универзитету у Вајмару 2005. године. Поље његовог истраживања укључује додирне тачке између урбане географије, просторно-културолошког дискурса, теорије радикалне демократије и екоестетике.

Огњан Пантић, координатор пројеката у оквиру програмске области Енергија, клима и животна средина. У фокусу његовог рада су загађење ваздуха и енергетска транзиција. У последње две године највише је радио на проширивању грађанске мреже за мерење квалитета ваздуха на разне локалне средине у целој Србији. Дипломирао је на Факултету политичких наука у Београду, смер Међународна политика, а на истом факултету је и завршио мастер студије Еколошке политике.

У сарадњи са Културним центром Београда, Платформа за теорију и праксу друштвених добара Заједничко припремила је програм јавних разговора који је реализован током 2021. године. У специфичном оквиру јавне институције културе желели смо да са публиком преиспитамо теме прекарности рада у култури и уметности, одговорности и задатака уметничког рада и улогу јавних институција културе у производњи заједничког знања и његовој дистрибуцији кроз културне политике, однос уметничког рада, екологије и угрожавања планетраних граница природе као заједничког добра.

Live stream догађаја биће доступан на  Facebook каналу Културног центра Београда и Платформе Заједничко.

Loading...