Универзални дизајн

25.10.2021-01.11.2021, 8.30 - 17.00

Универзални дизајн

Културни центар Београда у сарадњи са Иваном Бућко, сертификованим тумачем и предавачем за српски знаковни језик и стручњацима из области приступачности, покреће дугорочни пројекат под називом „Универзални дизајн“. У првој фази пројекат се реализује кроз серију радионица, а има за циљ постизање универзалних решења која обезбеђују већу приступачност за особе са инвалидитетом када је реч о програмима културних институција и других јавних простора намењених програмима културе и уметности. Крајњи циљ је покретање редакција унутар самих институција, које би се бавиле даљом имплементацијом универзалног дизајна.

„Универзални дизајн“ подразумева трајан приступ дизајну који је заснован на уверењу да је широк спектар људских способности обичан, а не посебан.

„Универзални дизајн“ решава препреке са којима се суочавају особе са инвалидитетом, старије особе, деца и друге популације које се обично занемарују у процесу дизајнирања.

„Универзални дизајн“ смањује стигму и пружа предности свим корисницима.

Током радионица, тим стручњака говориће о принципима приступачности, законодавним оквирима, теорији приступа хендикепу, као и заједничким акцијама за спровођење. Инклузивност ће се сагледавати из перспективе партиципативности и дизајна за све односно универзалног дизајна. Поред упознавања са основама употребе знаковног језика кроз покрет, током радионица биће речи о предлозима како да програме које креирамо буду једнако приступачни и особама са инвалидитетима, како да препознамо праве потребе ових корисника, како да на њих одговоримо и како да их равноправно укључимо у све програмaе које реализујемо унутар наших институција.

Радионице су намењене пре свега запосленима у јавним институцијама културе у Београду и Србији, онима који креирају програме у области културе и уметности, едукаторима, као и свима који су заинтересовани да сарађују са нама.

Тим предавача чине Љупка Михајловска, Бојана Рудић Почуч, Марко Пејовић и Ивана Бућко.

Програм се реализује уз подршку Министартсва културе и информисања Републике Србије.

Loading...