Vokalna i instrumentalna lirika kompozitorke Vere Milanković

04.10.2021., 20:00

Sopran Marija Brajković, flautista Miloš Miketić i pijanistkinja Maša Babić predstaviće odabrane kompozicije kompozitorke Vere Milanković nastalih u periodu od 1991. do 2015. godine. Koncert je podržao SOKOJ.

Kulturni događaji se održavaju uz propisane epidemiološke mere za suzbijanje širenja virusa COVID-19, te je broj mesta za publiku u Galeriji ARTGET ograničen, a sva mesta za ovaj koncert su popunjena.

Program:
Vera Milanković
Oj đevojko gde si ružu brala (2009)

Odbi se grana jorgovana solo pesma iz ciklusa Miloševa Srbija (1999)

S one strane Dunava (2004)

Devojka junaku prsten povraćala solo pesma iz ciklusa Miloševa Srbija

Muzička mapa Srbije – Sitan kamen do kamena

Pod noć pođoh
Kolika je Jahorina planina iz ciklusa Miloševa Srbija

Gradinom cveće cvetalo (2002)

Devojačko kolo (2015)

Izvor voda (1999)

Zaspala devojka

Momačko kolo (2015)

Iz zbirke Korali srpskih duhovnih praznika (2001)
Cveti
Roždevstvo
Sveti velikomučenik Georgije

Nokturno (1991)

Muzička mapa Srbije – Of datim zlato zlaćeno

Norveško nebo (2011)

Sreća (2005)

Tajna mesta (1995)

Predosećanje (2003)

Biografije izvođača:
Marija Brajković, sopran (Arilje) je srednje muzičko obrazovanje stekla na odseku za teoriju u Beogradu u MŠ Josip Slavenski. Odsek za solo pevanje završila je u MŠ Stanković. Diplomirala je na FMU u Beogradu na Odseku za muzičku teoriju i pedagogiju. Kao solo pevač karijeru je započela nastupima u okviru radionice za klavirsku muziku Milanke Mišević, u kojoj od 2008. godine izvodi i neguje repertoar srpske i ruske solo pesme, u reprezentativnim koncertnim salama grada Beograda. Prvi solistički koncert ostvarila je u Galeriji Progres oktobra 2015. godine pod nazivom Koncert solo pesama srpskih kompozitora na stihove Desanke Maksimović u saradnji sa pijanistkinjom Ivom Milanov. Ovaj tematski koncert održan je i u Biblioteci grada Beograda (2016), Narodnoj biblioteci Srbije (2016, 2017), biblioteci Ljubiša R. Đenić na Zlatiboru (2017), kao i u Srpskom kulturnom centru u Parizu (2018). Značajne kritike dobila je za tematski koncert pod nazivom Dečija soba sa solo pesmama ruskih kompozitora inspirisanih detinjstvom, a koji je izveden u martu 2018. u Galeriji Kolarčeve zadužbine. Marija Brajković je zaposlena kao nastavnik muzičke kulture u Sportskoj gimnaziji u Beogradu. Napisala je dva udžbenika za predmet Muzička kultura (Muzička kultura 7 i Muzička kultura 8 ) za izdavačku kuću BIGZ.

Miloš Miketić (Peć, 1989) završio je osnovnu i srednju muzičku školu dr Vojislav Vučković u Beogradu, radeći sa profesorima Stanom Krstajić, Vladimirom Cvetkovićem, Ivanom Popović i Nevenom Glišić pod čijim je mentorstvom i diplomirao. Osnovne i Master studije završio je u klasi prof. Ljubiše Jovanovića na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu. Usavršavao se na kursevima renomiranih flautista kao što su Ljubiša Jovanović, Dejan Gavrić, Matej Zupan, Mihael Martin Kofler, Euhenie Moliner i Endre Varga. Redovno sarađuje sa mladim kompozitorima FMU čija je dela izvodio na festivalima KOMA i FESTUM. Bio je član orkestra Filharmonije mladih Borislav Pašćan (2004-2008), kao i ansambla Mali orkestar kompozitora prof. Zorana Petrovića. Tokom studija je bio redovni član ansambla flautista Flautino Lola klasik prof. Ljubiše Jovanovića. Zajedno sa pijanistkinjom Mašom Babić i violinistkinjom Aleksandrom Stojiljković nastupa od 2013. godine u triju AkustHiK. Trio je ostvario zapažene nastupe u većim beogradskim salama (Kulturni centar Beograda, Kolarac, Galerija Progres, Narodna biblioteka Srbije). Pedagoško iskustvo sticao je u Muzičkoj školi u Subotici,  MŠ Josif Marinković u Vršcu i MŠ Vladimir Đorđević u Beogradu, a danas radi u Muzičkoj školi Mokranjac u Beogradu. Jedan je od osnivača umetničkog udruženja KLASSIKUM u okviru koga uspešno realizuje projekat Klasika u poseti koji je 1 od 10 pobednika Centrifuga konkursa 2017/2018. godine.

Maša Babić (Zagreb, 1990) je odrasla u Beogradu gde je završila osnovnu muzičku školu u klasi prof. Ljiljane Turlakov i SMŠ Stanković u klasi prof. Ivane Jasić. Sa 16 godina je upisala FMU, a diplomirala je i završila master studije u klasi prof. Lidije Stanković. Specijalističke studije kamerne muzike završava 2013. godine u klasi prof. Jasne Tucović. Iste godine odlazi na trogodišnje master studije iz kamerne muzike u klasi renomiranog profesora Čia Čou na Univerzitetu u Gracu, paralelno se usavršava i u pedagoškim studijama klavira u klasi prof. Ajami Ikeba na istom fakultetu. Tokom školovanja je često nastupala u zemlji i inostranstvu (Italija, Francuska, Engleska, Rumunija, Bugarska, Austrija, Španija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina). Od osvojenih nagrada na takmičenjima u kategorijama solo i kamerna muzika, izdvaja se prva nagrada na takmičenju Nikolaj Rubinštajn u Parizu 2000. godine, a njoj je najdraže priznanje prvo mesto na festivalu u Marseju 2008. Godine nakon koga je nastupala u Bukureštu, u Atheneum teatru. Usavršavala se na majstorskim kursevima Arbo Valdme, Vladimira Stojnića, Mirjane Rajić, Lidije Bizjak, Igora Laska. Od 2011. radi kao korepetitor na Gudačkom odseku u SMŠ Josip Slavenski, a od decembra 2011. bavi se i organizacijom koncerata klasične muzike. Po povratku sa studija iz inostranstva radi kao korepetitor na gudačkom i solo pevačkom odseku i nastavlja da održava aktivnu saradnju sa kolegama iz Graca, Beča i Londona, te redovno nastupa u inostranstvu. Godine 2017, sa kolegama je osnovala umetničko udruženje KLASSIKUM i . U toku ove godine nastupala je na zatvaranju festivala klasične muzike u Puli sa klarinetistom Darkom Horvatićem, kao i na online festivalu klasične muzike NexTus, a njena kompozicija Odlaganje se našla na ovogodišnjem izdanju Femixete. Od 2021. godine je i saradnik Škole za muzičke talente u Ćupriji.

Loading...