KCB FILMSKE RADIONICE: MONTAŽA

06.11.2021., 12.00 - 16.00

KCB FILMSKE RADIONICE: MONTAŽA
Radionicu vodi Vanja Kovačević, montažerka
Subota 6. novembra od 12.00 do 16.00
Kulturni centar Beograda
Galerija Artget, Trg Republike 5/I
Radionica je namenjena mladima od 15 do 25 godina

Spremni smo za film, a ti?

Kroz seriju radionica u Kulturnom centru Beograda, svake subote ili nedelje do kraja decembra imaćeš priliku da se upoznaš sa filmskim zanimanjima i svim segementima stvaranja filma. Počinjemo uvodnom radionicom o scenariju, a potom obrađujemo sektore režije, produkcije, kamere, scenografije, kostima i završavamo radionicama o glumi na filmu, filmskoj muzici i montaži.

Ako si strastveni poznavalac filma, srednjškolac koji planira da upiše filmsku akademiju, ili student koji više vremena provodi u gledanju filmova nego u spremanju ispita – pošalji prijavu i priključi se filmskoj ekipi KCBa! Možeš da prisustvuješ pojedinačnim radionicama, a ako si pravi filmski entuzijasta očekujemo te svakog vikenda!

Montaža sa Vanjom Kovačević

Tranzicije, rezovi i duple ekspozicije… ali pre svega filmsko vreme! Ove subote pričamo o montaži!

Zajedno sa Vanjom Kovačević, otkrićemo na koji način montaža uobličava filmsko delo, i zašto je često smatramo “poslednjom rukom scenarija”. Nakon razgovora o umetnosti montaže i gledanje primera montažnih postupaka kroz inserte iz odabranih filmova, tv serija, muzičkih spotova; radioničari će dobiti jedan mali “montažni zadatak”, kroz koji će Vanja pokušati da im dočara montažu koja je po mnogima nevidljiva umetnost filma. Prethodno znanje nije neophodno, samo naoštrite makaze!

Ko je Vanja Kovačević?

Studirala je najpre književnost, zatim je diplomirala Filmsku i TV montažu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Trenutno je doktorant na Umetničkim doktorskim studijama u dramskim i audiovizuelnim umetnostima Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.

Radila kao novinar i autor programa na RTV B92 od 1998-2002. Jedan od osnivača, koordinatora udruženja za edukaciju u oblasti audiovizuelne kulture FILMKULTURA iz Beograda. Poslednjih šest godina radi kao koordinator edukativnog programa “FIRST FILMS FIRST” Goethe-Instituta, dizajniranog za reditelje jugositočne Evrope u cilju razvoja njihovog prvog igranog filma. Član Udruženja filmskih umetnika Srbije (UFUS) i udruženja dokumentarista Srbije DOKSrbija.

Režirala je dokumentarni film (ZVEZDA JE ROĐENA) i nekoliko kratkih dokumentarnih i igranih filmova. Radila je kao montažer na dugometražnim igranim filmovima (THE BOX Andrijane Stojković, STRAHINJA Stefana Arsenijevića) i dokumenatrnim filmovima i televizijskim serijama (PORODICA Bojan Vuletić i druge), kao i preko 100 muzičkih spotova, TV reklama i ostalih kratkih primenjenih formi. Trenutno kao reditelj završava svoj drugi dugometražni dokumentarac (SUPERNOVA).

Prijavljivanje:

Na mejl arteduradionice@gmail.com
poslati sledeće podatke: ime, prezime, godište, škola, razred / (ako studirate) fakultet, godina, mejl, broj mobilnog
(predlažemo da se prijavite što pre pošto je broj mesta ograničen)
Radionica je besplatna.

Program je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije
Program se održava u okviru edukativnih programa Kulturnog centra Beograda

Loading...