„Трагом звука кроз крајеве Србије“ – концерт Милене Станковић, Стане Крстајић и Укија Оваскаинена

08.11.2021., 20:00

Фаготискиња Милена Станковић, флаутисткиња Стана Крстајић и пијаниста Уки Оваскаинен извешће одабрана дела скрпских композитора за фагот соло, или фагот у комбинацији са фалутом и клавиром. Концерт носи назив Трагом звука кроз крајеве Србије, а реализује се уз подршку СОКОЈ-а.

Културни догађаји се одржавају уз прописане епидемиолошке мере за сузбијање ширења вируса COVID-19, те је број места за публику у Галерији Артгет ограничен, а сва места за овај концерт су ПОПУЊЕНА.

Програм:
Александар Вујић
Из Источне Србије за флауту, фагот и клавир

Милана Стојадиновић Милић
Haven’t you forgotten anything за флауту и фагот

Владимир Тошић
Дуал за флауту, фагот и клавир

Дејан Деспић
Колаж за соло фагот

Светлана Савић
Сенсибиле и прелудијум за клавир

Станојло Рајичић
Песма и игра за фагот и клавир

Маја Лe Ру Обрадовић
Базар за четири ветра 

Александар Вујић
Аргентински танго за флауту, фагот и клавир

Биографије:
Милена Станковић је завршила основне и мастер студије на ФМУ у Београду у класи проф. Мирка Исаеског. Током школовања, на републичким и међународним такмичењима освајала је бројне награде. Као солиста, камерни и оркестарски музичар наступала је у земљи као и на бројним фестивалима и концертима у Немачкој, Аустрији, Норвешкој и Француској. Похађала је часове код еминентних фаготиста попут Волкера Тесмана, Рихарда Галера, Хенрика Рабиена, Томаша Франтиша, Карла Коломба, Ненада Јанковића, Марка Енгелхарта, Фредрика Екдала, Гиорга Мандолесија, Николауса Малера, Петра Ристића. Добитник је престижне стипендије Доситеја на основним и мастер студијама, као и стипендије Републике Србије.Била је стални члан Црногорског симфонијског оркестра, са којим је наступала у катедрали Св. Рока у Паризу. Са оркестром ЦСО-а је наступила на више од 100 концерата. Као хонорарни члан наступала је са Београдском филхармонијом, Симфонијским оркестром РТС-а, Музичким ансамблом Станислав Бинички, Бањалучком филхармонијом, као и са Нишким симфонијским оркестром, са којим је два пута наступала и као солиста. Хумелов концерт за фагот у њеном извођењу издат је на ЦД-у ревије класичне музике Музика класика. Од 2017. године ради као професор фагота у Музичкој школи Станковић у Београду, а њени ученици освајају прве награде на републичким и међународним такмичењима. Од 2019. године ради и као професор фагота у Музичкој школи Петар Коњовић.

Стана Крстајић је дипломирала на ФМУ у класи проф. М. Азањца а магистрирала на Музичкој академији у Минхену у класи проф. М. Хенкел-Адорјан. Као солиста и камерни музичар је наступала у земљи, као и у Немачкој, Данској, Италији, Хрватској, Словенији, Француској и Енглеској. Свирала је на фестивалима БЕМУС, НИМУС, НОМУС, Олег Каган, Schwetzinger Festspiele, Niederrheinscher Herbst, Међународној трибини композитора, Фестивалу харфе, Фестивалу флауте. Оснивач је трија Donne di Belgrado, трија Сингидунум, дуа Диверсо, дуа Флорал и дуа Flutympanon. Свирала је са Оливером Ђурђевић, Вером Огризовић, Едином Карамазовим, Биргит Штолцембург, Маргарет Прајс, А. Адорјан, М. Хенкел-Адорјан, Душаном Богдановићем, итд. Као солиста наступала је са Београдском филхармонијом, Гудачима Светог Ђорђа и Гудачким оркестром Сковран. Била је соло флаутисткиња Оркестра Народног позоришта, а од 2002. до 2021. године соло флаутисткиња Београдске филхармоније. У јуну 2021. године изабрана је у звање ванредног професора Факултета музичке уметности Универзитета уметности у Београду. Од 2003. године, када је изабрана за светског промотера, свира на Перл флаути. Остварила је бројне трајне снимке за Радио и ТВ, објавила три компакт диска, а многи композитори су јој посветили своја дела.

Уки Оваскаинен је лауреат, добитник специјалне награде Contemporanea и награде публике на такмичењу Premio Jaen у Шпанији. Студирао је на Музичкој академији Сибелијус у Хелсинкију, на Краљевском данском конзерваторијуму у Копенхагену у класи проф. Хозеа Рибере, и на солистичком одсеку Високе школе за музику и сценске уметности у Хановеру у класи проф. Матија Раекалија. Радио је са истакнутим уметницима и педагозима као што су Пнина Салцман, Андраш Шиф,Емануел Красовски, Чарлс Розен, Јали Вагман и Фу Цонг. Наступа као солиста и камерни музичар у Србији и широм Европе, између осталог на фестивалима као што су: Ликови пијанизма у Театру Маријински, Hagen Open, Међународни фестивал музике у Бургосу, Дијабели лето у Мацеу, Концерти у дворцу Вајлбург, Златни дани Копенхагена, Међународна недеља пијанизма у Еспоу. Извео је на Краљевском данском конзерваторијуму у Копенхагену јединствену серију од 8 реситала са различитим програмом у току само 11 дана. Свирао је, између осталог, као солиста са симфонијским оркестром Маријинског театра у Санкт Петербургу и симфонијским оркестрима Сјеланда и Олборга, наступао у сали Konzerthaus у Бечу, на концертима камерне музике Бечког камерног оркестра, радио је као корепетитор Опере Фабер у Португалу, свирао клавирске деонице на концертима професионалних оркестара у Данској и Србији, радио са професионалним хоровима. Са чувеним финским хором Тапиола (као члан и пијаниста) наступао је на преко 200 концерата, на четири континента. Активан је и као уметнички организатор турнеје камерне музике у Данској који носи његово име. Такође, снимио је улогу корепетитора балета Киров у филму Рејфа Фајнса Бела врана. Ангажован је као официјелни клавирски сарадник на Међународном такмичењу Музичке омладине у Београду. Своје педагошко деловање проширује радом са ансамблима са и без клавира, као и са гудачким оркестром, у оквиру организације ArtLink. Ангажован је у настави на Факултету музичке уметности у Београду као самостални уметнички сарадник на катедри за гудачке инструменте. Редовно наступа са еминентним српским и иностраним инструменталистима – виолинистима, виолистима, виолончелистима, контрабасистима, флаутистима, пиколофлаутистима, обоистима, кларинетистима, саксофонистима, фаготистима, хорнистима, трубачима и тромбонистима, као и певачима.

Loading...