18. međunarodni festival „Ars vivendi clavicembalum – Čembalo, živa umetnost“

08.12.2021-12.12.2021, .

Kulturni centar Beograda je 2003. godine pokrenuo festival posvećen promociji čembala kao solističkog i kamernog instrumenta epoha od šesnaestog veka do savremenog doba, a tokom godina bogatu literaturu pisanu za čembalo prestavljali su renomirani čembalisti iz Evrope i Srbije. Festival podržao Grad Beograd.

Osamnaesto izdanje festivala posvećenog klavijaturnom instrumentu delikatne arhaične zvučne boje – čembalu održaće se od 8. do 12. decembra u Starom dvoru, Domu Vojske i Narodnom muzeju. Ove godine nastupiće troje čembalista iz Srbije predstavnici različitih generacija Svetlana Stojanović Kutlača, Dušan Toroman i debitant na festivalu, Emilija Miodrag, kao i gošća iz Slovenije Ana Marija Krajnc.

18. festival ARS VIVENDI, CLAVICEMBALUM  – ČEMBALO, ŽIVA UMETNOST
8–12. decembar 2021.
Svečana sala Skuptšine Grada, Dragoslava Jovanovića 2
Svečana sala Doma Vojske, Braće Jugovića 19
Atrijum Narodnog muzeja, Trg Republike 1a

SREDA, 8. DECEMBAR
Svečana sala Skupštine Grada
20.00 – Svetlana Stojanović Kutlača
program: Bah

PETAK, 10. DECEMBAR
Svečana sala Skupštine Grada
20.00 – Dušan Toroman
program: Hendl, Skarlati

SUBOTA, 11. DECEMBAR
Svečana sala Doma Vojske Srbije
19.00 – Ana Marija Krajnc (Slovenija)
program: Čima, Freskobaldi, Svelink, Bah, Fuks

NEDELJA, 12. DECEMBAR
Atrijum Narodnog muzeja
12.00 – Italijanski i nemački barok: muzika kao eho univerzuma
Čembalisti Ansambla Parnas i Svetlana Stojanović Kutlača
(u okviru ciklusa koncerata u podne Narodnog muzeja)
program: Freskobaldi, Valente, Rosi, Piki, Froberger, Kabaniljes, Skarlati, Bah

20.00 – Emilija Miodrag
program: Svelink, Bird, Storače, Kupren, Bah

O programu festivala:
Festival će otvoriti naša renomirana čembalistkinja i profesor čembala, Svetlana Stojanović Kutlača u sredu, 8. decembra u Svečanoj sali Skupštine Grada. Za ovu priliku odabrala je program posvećen stvaralaštvu Johana Sebastijana Baha. Celokupno Bahovo delo predstavlja  sintezu baroknih stilova – ‘ukusa’, a na ovom koncertu publika će moći uporedo da sluša njegova dela u kojima dominira nemački, francuski ili italijanski stil, rekla je čembalistkinja.

Programska zamisao Dušana Toromana, koji će svoj koncert održati u petak, 10. decembra takođe u Svečanoj sali Skupštine Grada, osvetljava stvaralaštvo Georga Fridriha Hendla. Dušan Toroman je jedan od naših renomiranih čembalista mlađe generacije koji je svoju karijeru započeo nastupima širom Evrope, a u Beogradu redovno održava koncerte na Festivalu rane muzike, u okviru Barokne akademije i dr.

Jedini međunarodni predstavnik na ovogodišnjem izdanju biće mlada čembalistkinja iz Slovenije Ana Marija Krajnc koja je nakon studija u Ljubljani u klasi prof. Egona Mihajlovića studije nastavila u Milanu u klasi čuvenog prof. Lorenca Gijelmija. Na koncertu u Beogradu, u subotu, 11. decembra u Svečanoj sali Doma Vojske izvešće neke od najlepših kompozicija za čembalo baroknih kompozitora iz čitave Evrope, dajući na taj način priliku publici da oslušne stilske razlike ovog perioda. Koncert realizujemo u saradnji sa Umetničkim ansamblom MO Stanisalv Binički, Medija centrom Ministarstva odbrane RS, kao i uz podršku Ambasade Slovenije u Beogradu.

Poslednjeg dana festivala, u nedelju, 12. decembra održaće se dva koncerta u Atrijumu Narodnog muzeja, u kome su se održali neki od najznačajnijih koncerata festivala Čembalo, živa umetnost (2005, 2009, 2011).
Prvi koncert deo je tradicionalnog ciklusa promenadnih koncerata nedeljom u podne koji Narodni muzej redovno priređuje već nekoliko godina unazad. Mladi čembalisti članovi Ansambla Parnas i Svetlana Stojanović Kutlača kao vođa ansambla i mentor izvešće program pod nazivom Italijanski i nemački barok: muzika kao eho univerzuma. Koncert ansambla Parnas je četvrti iz ciklusa koncerata Odblesci vizantijske kulture u zapadnoevropskoj muzici renesanse i baroka namenjenoj izvođenju na čembalu – projekat ansambla čiji cilj je promocija baroknog solističkog i kamernog repertoara upotpunjena demonstracijom filozofskih ideja kulturnog kruga u kome je odgovarajuća muzika nastala. Ovog puta izvešće dela Freskobaldija, Valentea, Mikelanđela Rosija, Pikija, Frobergera, Kabaniljesa, Skarlatija i Baha. Koncert organizujemo u saradnji sa Narodnim muzejom.

Drugi koncert poslednjeg dana festivala je nastup mlade čembalistkinje Emilije Miodrag, koja trenutno pohađa magistarske studije čembala u Ljubljani u klasi prof. Egona Mihajlovića. Emilija je redovno bila polaznik majstorskih radionica u okviru našeg festivala, a nama kao organizatorima uvek je posebna čast kada možemo nekog od naših studenata da pozovemo se na festivalu predstavi solističkim resitalom.

Koncerti će se ove godine održati na dva instrumenta: flamansko dvomanualno čembalo prema Rikersu, graditelja Hubrehta Boma iz Amsterdama, vlasništvo Svetlane Stojanović Kutlača i franko-flamansko dvomanualno čembalo, replika rađena prema originalu Hemša (c. 1751) graditelja Marija Bjelanovića (SAD, 1982)  vlasništvo Kristijana Bjelanovića.

Ulaz na koncerte je besplatan.
Kulturni događaji se održavaju uz propisane epidemiološke mere za suzbijanje širenja virusa COVID-19, te je broj mesta u koncertnim prostorima ograničen. Molimo Vas da svoje mesto rezervišete prijavom (naglasiti za koji koncert) na e-mail adresu damjana.njegic@kcb.rs ili telefonom na 011 2622 058. Prijavljivanje je moguće do dana koncerta u 12 sati ili dok se mesta ne popune. Za promenadni koncert u nedelju, 12. decembra u 12 sati nije potrebno rezervisati mesto.

 

Loading...