18. međunarodni festival „Čembalo, živa umetnost“ – DUŠAN TOROMAN

10.12.2021., 20:00

Dušan Toroman je jedan od naših renomiranih čembalista mlađe generacije nagrađivan je na brojnim takmičenjima čembalista koji je svoju karijeru započeo nastupima širom Evrope, a u Beogradu redovno održava koncerte na Festivalu rane muzike, u okviru Barokne akademije i dr. Njegov koncert održaće se u petak, 10. decembra u Svečanoj sali Skupštine Grada.

Kulturni događaji se održavaju uz propisane epidemiološke mere za suzbijanje širenja virusa COVID-19, te je broj mesta u koncertnim prostorima ograničen. Molimo Vas da svoje mesto rezervišete prijavom (naglasiti za koji koncert) na e-mail adresu damjana.njegic@kcb.rs ili telefonom na 011 2622 058. Prijavljivanje je moguće do dana koncerta u 12 sati ili dok se mesta ne popune.

Program:
Georg Fridrih Hendl (1685-1759)
Svita u de–molu, HWV 428 (Suites de Pieces pour le Clavecin, London 1720)
Prelude – Allegro – Allemande – Courante – Air – Presto

Domeniko Skarlati (1685-1757)
Sonata u ha–molu, F.48
Sonata u De–duru, F.436

Georg Fridrih Hendl / Vilijam Bejbl (1690-1723)
Vo’ far guerra iz opere Rinaldo (Suits of the most Celebrated Lessons, London 1717)

Biografija:
Dušan Toroman
je rođen u Čačku, gde je počeo da uči klavir sa deset godina. Srednju muzičku školu završio je u Zemunu, u klasi Zlate Maleš. Diplomirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi Aleksandra Šandorova sa nagradom za najbolji diplomski ispit, nakon čega je specijalizirao interpretaciju klavirske literature XVIII i XIX veka na originalnim instrumentima pri Akademiji Incontri con il Maestro u Imoli (klasa: Stefano Fiuci). Diplomirao je čembalo na Konzervatorijumu Đ. Rosini u Pezaru u klasi Marije Luize Baldasari, studirajući uporedo sa Emilijom Fadini. Usavršavao se na majstorskim kursevima Enrika Bajana, Otavija Dantonea, Serđa Ćomeija, Žorija Vinikura, Malkolma Bilsona, Lidije Bizjak i drugi. Pobednik je međunarodnih takmičenja Broadwood Harpsichord Competition (London), Tournoi International de Musique (Pariz) i Concorso Internazionale Wanda Landowska (Ruvo di Pulja). Kao solista i kamerni muzičar svirao je u Francuskoj, Velikoj Britaniji, Italiji, Rumuniji, Holandiji, Švajcarskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Sloveniji. Nastupao je sa ansamblima New Trinity Baroque i Arbor Dianae, Simfonijskim orkestrom RTS, Simfonijskim orkestrom Stanislav Binički i Gudačkim orkestrom Šlezinger kao solista u koncertima Baha, Samartinija, Hajdna, Salijerija i Mocarta. Angažovan je kao korepetitor na katedri za solo pevanje Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu, kao i pri Austrijskoj baroknoj akademiji, Beogradskoj baroknoj akademiji i Baroknom ateljeu Marijane Mijanović. Član je Udruženja muzičkih umetnika Srbije.

Loading...