18. међународни фестивал „Чембало, жива уметност“ – ДУШАН ТОРОМАН

10.12.2021., 20:00

Душан Тороман је један од наших реномираних чембалиста млађе генерације награђиван је на бројним такмичењима чембалиста који је своју каријеру започео наступима широм Европе, а у Београду редовно oдржава концерте на Фестивалу ране музике, у оквиру Барокне академије и др. Његов концерт одржаће се у петак, 10. децембра у Свечаној сали Скупштине Града.

Културни догађаји се одржавају уз прописане епидемиолошке мере за сузбијање ширења вируса COVID-19, те је број места у концертним просторима ограничен. Молимо Вас да своје место резервишете пријавом (нагласити за који концерт) на е-mail адресу damjana.njegic@kcb.rs или телефоном на 011 2622 058. Пријављивање је могуће до дана концерта у 12 сати или док се места не попуне.

Програм:
Георг Фридрих Хендл (1685-1759)
Свита у де–молу, HWV 428 (Suites de Pieces pour le Clavecin, Лондон 1720)
Prelude – Allegro – Allemande – Courante – Air – Presto

Доменико Скарлати (1685-1757)
Соната у ха–молу, F.48
Соната у Де–дуру, F.436

Георг Фридрих Хендл / Вилијам Бејбл (1690-1723)
Vo’ far guerra из опере Риналдо (Suits of the most Celebrated Lessons, Лондон 1717)

Биографија:
Душан Тороман
је рођен у Чачку, где је почео да учи клавир са десет година. Средњу музичку школу завршио је у Земуну, у класи Злате Малеш. Дипломирао је на Факултету музичке уметности у Београду у класи Александра Шандорова са наградом за најбољи дипломски испит, након чега је специјализирао интерпретацију клавирске литературе XVIII и XIX века на оригиналним инструментима при Академији Incontri con il Maestro у Имоли (класа: Стефано Фиуци). Дипломирао је чембало на Конзерваторијуму Ђ. Росини у Пезару у класи Марије Луизе Балдасари, студирајући упоредо са Емилијом Фадини. Усавршавао се на мајсторским курсевима Енрика Бајана, Отавија Дантонеа, Серђа Ћомеија, Жорија Виникура, Малколма Билсона, Лидије Бизјак и други. Победник је међународних такмичења Broadwood Harpsichord Competition (Лондон), Tournoi International de Musique (Париз) и Concorso Internazionale Wanda Landowska (Руво ди Пуља). Као солиста и камерни музичар свирао је у Француској, Великој Британији, Италији, Румунији, Холандији, Швајцарској, Србији, Босни и Херцеговини и Словенији. Наступао је са ансамблима New Trinity Baroque и Arbor Dianae, Симфонијским оркестром РТС, Симфонијским оркестром Станислав Бинички и Гудачким оркестром Шлезингер као солиста у концертима Баха, Самартинија, Хајдна, Салијерија и Моцарта. Ангажован је као корепетитор на катедри за соло певање Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу, као и при Аустријској барокној академији, Београдској барокној академији и Барокном атељеу Маријане Мијановић. Члан је Удружења музичких уметника Србије.

Loading...