18. међународни фестивал „Чембало, жива уметност“ – СВЕТЛАНА СТОЈАНОВИЋ КУТЛАЧА

08.12.2021., 20:00

Осамнаесто издање фестивала отвориће наша реномирана чембалисткиња и професорка чембала, Светлана Стојановић Кутлача у среду, 8. децембра у Свечаној сали Скупштине Града. За ову прилику одабрала је програм посвећен стваралаштву Јохана Себастијана Баха. Целокупно Бахово дело представља синтезу барокних стилова – ‘укуса’, а на концерту публика ће моћи упоредо да слуша његова дела у којима доминира немачки, француски или италијански стил.

Културни догађаји се одржавају уз прописане епидемиолошке мере за сузбијање ширења вируса COVID-19, те је број места у концертним просторима ограничен. Молимо Вас да своје место резервишете пријавом (нагласити за који концерт) на е-mail адресу damjana.njegic@kcb.rs или телефоном на 011 2622 058. Пријављивање је могуће до дана концерта у 12 сати или док се места не попуне.

Програм:
Јохан Себастијан Бах (1685–1750)
Француска увертира, BWV 831
Увертира
Куранта
Гавота
Паспје
Сарабанда
Буре
Жига
Ехо

Фантазија и фуга у а–молу, BWV 904

Фантазија у а–молу, BWV 922

Фантазија и фуга у а–молу, BWV 894

Биографија:
Чембалисткиња Светлана Стојановић Кутлача је докторирала на ФМУ у Београду са темом Приступ интерпретацији карактерних комада за чембало француског барокног композитора Франсоа Купрена базиран на платонистичком концепту универзалне хармоније и магистрирала са темом Елементи шпанског фолклора у сонатама Доменика Скарлатија. Усавршавала се у у класама професора као што су Хенобеба Галбес, Игет Драјфус, Кристин Дакселхофер и Пол Симондс у Француској, Шпанији, Швајцарској, Немачкој и Великој Британији. Одржала je солистичке концерте у Енглеској, Швајцарској и Шпанији, а у Србији и Црној Гори редовно наступа у свим значајним концертним салама. Као члан чембалистичког дуа наступала је са Хилари Меквин, Стивен Дивајн, Жак Етјен Руж, Агнеш Вараљај, Ана Стевановић и Маја Кутлача. Такође је активна као члан Ансамбла Парнас чији је оснивач. Снимила је 7 компак-дискова солистичке музике за чембало и објавила 15 стручних радова из домена естетике и музикологије. Професорка је чембала на Одсеку за рану музику МШ Јосип Славенски од оснивања, и одржава предавања о стилској интерпретацији на чембалу.

Loading...