18. međunarodni festival „Čembalo, živa umetnost“ – SVETLANA STOJANOVIĆ KUTLAČA

08.12.2021., 20:00

Osamnaesto izdanje festivala otvoriće naša renomirana čembalistkinja i profesorka čembala, Svetlana Stojanović Kutlača u sredu, 8. decembra u Svečanoj sali Skupštine Grada. Za ovu priliku odabrala je program posvećen stvaralaštvu Johana Sebastijana Baha. Celokupno Bahovo delo predstavlja sintezu baroknih stilova – ‘ukusa’, a na koncertu publika će moći uporedo da sluša njegova dela u kojima dominira nemački, francuski ili italijanski stil.

Kulturni događaji se održavaju uz propisane epidemiološke mere za suzbijanje širenja virusa COVID-19, te je broj mesta u koncertnim prostorima ograničen. Molimo Vas da svoje mesto rezervišete prijavom (naglasiti za koji koncert) na e-mail adresu damjana.njegic@kcb.rs ili telefonom na 011 2622 058. Prijavljivanje je moguće do dana koncerta u 12 sati ili dok se mesta ne popune.

Program:
Johan Sebastijan Bah (1685–1750)
Francuska uvertira, BWV 831
Uvertira
Kuranta
Gavota
Paspje
Sarabanda
Bure
Žiga
Eho

Fantazija i fuga u a–molu, BWV 904

Fantazija u a–molu, BWV 922

Fantazija i fuga u a–molu, BWV 894

Biografija:
Čembalistkinja Svetlana Stojanović Kutlača je doktorirala na FMU u Beogradu sa temom Pristup interpretaciji karakternih komada za čembalo francuskog baroknog kompozitora Fransoa Kuprena baziran na platonističkom konceptu univerzalne harmonije i magistrirala sa temom Elementi španskog folklora u sonatama Domenika Skarlatija. Usavršavala se u u klasama profesora kao što su Henobeba Galbes, Iget Drajfus, Kristin Dakselhofer i Pol Simonds u Francuskoj, Španiji, Švajcarskoj, Nemačkoj i Velikoj Britaniji. Održala je solističke koncerte u Engleskoj, Švajcarskoj i Španiji, a u Srbiji i Crnoj Gori redovno nastupa u svim značajnim koncertnim salama. Kao član čembalističkog dua nastupala je sa Hilari Mekvin, Stiven Divajn, Žak Etjen Ruž, Agneš Varaljaj, Ana Stevanović i Maja Kutlača. Takođe je aktivna kao član Ansambla Parnas čiji je osnivač. Snimila je 7 kompak-diskova solističke muzike za čembalo i objavila 15 stručnih radova iz domena estetike i muzikologije. Profesorka je čembala na Odseku za ranu muziku MŠ Josip Slavenski od osnivanja, i održava predavanja o stilskoj interpretaciji na čembalu.

Loading...