59. Oktobarski salon (Beogradski bijenale) – „prestupno“ izdanje

15.12.2021., 13:00

„Odbor Oktobarskog salona, koji od septembra 2021. godine radi u sastavu Gordana Goncić, predsednica, Danica Jovović Prodanović, Jelena Medaković, Aleksandar Ilić i Vuk Veličković, jednoglasno je doneo odluku da se Kulturnom centru Beograda poveri koncepcija i realizacija 59. Oktobarskog salona. Odbor je doneo odluku da se sledeće izdanje manifestacije održi 2022. godine zbog prevazilaženja pomeranja realizacije koje je bilo uslovljeno epidemiološkom situacijom usled pandemije virusa Covid-19 i vraćanja u ustaljeni budžetski ciklus finansiranja.“ (deo iz teksta Odluke Odbora donete 30.10.2021, koja se može preuzeti na sajtovima Oktobarskog salona i KCB-a)

59. Oktobarski salon (Beogradski bijenale)
– „prestupno“ izdanje

Pravci u kojima će se razvijati koncept
Rekapitulirajući sopstveno iskustvo dugogodišnjeg organizatora, Kulturni centar Beograda kao autor „prestupnog“ izdanja Oktobarskog salona, pod radnim nazivom Počelo je u Beogradu, koncept će razvijati u pravcu preispitivanja dosadašnjih praksi, kreiranja drugačijih mogućnosti za produkciju umetničkih radova, organizaciju i koncpetualizaciju same izložbe i razmenu između lokalnog i globalnog.

Jedno od pitanja od kojeg ćemo poći u daljem promišljanju jeste kako je moguće u ovom osetljivom trenutku potvrditi relevantnost jedne izložbe u odnosu na kontekst i uslove rada. Propitivaćemo mogućnosti koje jedna umetnička izložba može imati u polju društvenosti.

Zbog nepostojanja centralnog izložbenog prostora, u ovom izdanju odstupićemo od uobičajenog i o izložbi razmišljati na drugačiji način, tražeći prostore u odnosu na pojedinačne radove. Za nas će biti veliki izazov kako da u situaciji u kojoj nemamo centar koji objedinjuje, ostvarujemo zajedništvo i zajednicu. Trudićemo se da hodamo brzo, s obzirom da nemamo puno vremena za pripremu i realizaciju, i govorimo razgovetno (M.Seničić), odnosno budemo transparentni u odnosima. O pripremama i procesima rada govorićemo u javnim prostorima.

Verujemo da će ova vrsta preispitivanja, koja dolazi neposredno pred jubilarno šezdeseto izdanje planirano za 2024. godinu, doprineti reorganizaciji i aktivaciji potencijala koje ova izložba može imati za lokalnu scenu, kao i za međunarodni kontekst.

Beogradski bijenale stavljamo u zagradu i na javnu raspravu.

Želimo da podsetimo da je Oktobarski salon likovnih i primenjenih umetnosti Srbije osnovan 1960. godine na inicijativu Narodnog odbora grada Beograda kao smotra značajnih ostvarenja umetnika SR Srbije i otvaran je svake godine 20. oktobra u čast Dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu. Predlažemo da se 59. Oktobarski salon (Beogradski bijenale) otvori 20. oktobra 2022. godine, ne želeći da ga time vratimo u istoriju, već da promislimo o idejama i vrednostima na kojima je osnovan, ispitujući mogućnost njihove aktuelne primene.

Kolektiv Kulturnog centra Beograda koji radi na konceptu 59. Oktobarski salon (Beogradski bijenale) u saradnji sa brojnim saradnicima, pojedincima, organizacijama i institucijama: Zorana Đaković Minniti zajedno sa Jasminom Petković, Danicom Jovović Prodanović, Katarinom Kostandinović, Janom Gligorijević, Vesnom Danilović, Ratkom Rakinom.

Obrazloženje odbora oktobarskog salona

Loading...