59. Октобарски салон (Београдски бијенале) – „преступно“ издање

15.12.2021., 13:00

„Одбор Октобарског салона, који од септембра 2021. године ради у саставу Гордана Гонцић, председница, Даница Јововић Продановић, Јелена Медаковић, Александар Илић и Вук Величковић, једногласно је донео одлуку да се Културном центру Београда повери концепција и реализација 59. Октобарског салона. Одбор је донео одлуку да се следеће издање манифестације одржи 2022. године због превазилажења померања реализације које је било условљено епидемиолошком ситуацијом услед пандемије вируса Covid-19 и враћања у устаљени буџетски циклус финансирања.“ (део из текста Одлуке Одбора донете 30.10.2021, која се може преузети на сајтовима Октобарског салона и КЦБ-а)

59. Октобарски салон (Београдски бијенале)
– „преступно“ издање

Правци у којима ће се развијати концепт
Рекапитулирајући сопствено искуство дугогодишњег организатора, Културни центар Београда као аутор „преступног“ издања Октобарског салона, под радним називом Почело је у Београду, концепт ће развијати у правцу преиспитивања досадашњих пракси, креирања другачијих могућности за продукцију уметничких радова, организацију и концпетуализацију саме изложбе и размену између локалног и глобалног.

Једно од питања од којег ћемо поћи у даљем промишљању јесте како је могуће у овом осетљивом тренутку потврдити релевантност једне изложбе у односу на контекст и услове рада. Пропитиваћемо могућности које једнa уметничка изложба може имати у пољу друштвености.

Због непостојања централног изложбеног простора, у овом издању одступићемо од уобичајеног и о изложби размишљати на другачији начин, тражећи просторе у односу на појединачне радове. За нас ће бити велики изазов како да у ситуацији у којој немамо центар који обједињује, остварујемо заједништво и заједницу. Трудићемо се да ходамо брзо, с обзиром да немамо пуно времена за припрему и реализацију, и говоримо разговетно (М.Сеничић), односно будемо транспарентни у односима. О припремама и процесима рада говорићемо у јавним просторима.

Верујемо да ће ова врста преиспитивања, која долази непосредно пред јубиларно шездесето издање планирано за 2024. годину, допринети реорганизацији и активацији потенцијала које ова изложба може имати за локалну сцену, као и за међународни контекст.

Београдски бијенале стављамо у заграду и на јавну расправу.

Желимо да подсетимо да је Октобарски салон ликовних и примењених уметности Србије основан 1960. године на иницијативу Народног одбора града Београда као смотра значајних остварења уметника СР Србије и отваран је сваке године 20. октобра у част Дана ослобођења Београда у Другом светском рату. Предлажемо да се 59. Октобарски салон (Београдски бијенале) отвори 20. октобра 2022. године, не желећи да га тиме вратимо у историју, већ да промислимо о идејама и вредностима на којима је основан, испитујући могућност њихове актуелне примене.

Колектив Културног центра Београда који ради на концепту 59. Октобарски салон (Београдски бијенале) у сарадњи са бројним сарадницима, појединцима, организацијама и институцијама: Зорана Ђаковић Миннити заједно са Јасмином Петковић, Даницом Јововић Продановић, Катарином Костандиновић, Јаном Глигоријевић, Весном Даниловић, Ратком Ракином.

Образложење одбора октобарског салона

Loading...