КОЛЕКЦИЈА КАО ИНСТИТУЦИЈА

17.12.2021., 14:00

Дигитализација Колекције Октобарски салон 

Предавање Валтера Зајдла, кустоса Контакт колекције из Беча, (Аустрија)
КОЛЕКЦИЈА КАО ИНСТИТУЦИЈА
Петак, 17. децембар у 14:00
Модераторке разговора: Јана Глигоријевић и Катарина Костандиновић, сараднице-кустоскиње Колекције “Октобарски салон”
Галерија Артгет, Трг републике 5/I
*Предавање ће бити на енглеском језику

У оквиру програма Дигитализације културног наслеђа и савременог стваралаштва, Културни центар Београда, након трогодишњег рада на уметничком материјалу из Колекције Октобарски салон, у новој фази пројекта покреће серију предавања у циљу што бољег разумевања и примене дигитализованог садржаја из области визуелног савременог стваралаштва.

На основу искустава домаћих и иностраних кустоса и уметника који се баве колекцијама савремeне уметности и процесима дигитализације, желимо да иницирамо формирање радне групе која би промишљала о дигитализацији савремене визуелне уметности и унапређењу терминологије која се користи у оквиру јединственог информационог система у Србији.

У овој фази пројекта, окупићемо колеге из институција у Србији који се баве дигитализацијом савременог визуелног стваралаштва, представићемо досадашње искуство рада на дигитализацији Колекције “Октобарски салон”, програм “На мала врата” и отворити питање о могућностима које дигитализован материјал пружа у планирању активности које везујемо за рад са колекцијама.

Прво у серији предавања одржаће Валтер Зајдл који ће из перспективе кустоса и на примеру Контакт колекције из Беча говорити о важности које колекције имају за разумевање историје уметности. Да ли колекција може да функционише као самостална институција? Које су разлике између дигитализације и дигиталног простора, односно архиве и базе података које чувамо на/у различитим просторима? Како чувамо и дигитализујемо перформативно?

На дигитализацији Колекције Октобарски салон радиле су Зорана Ђаковић Миннити, помоћник директора за програм, Јана Глигоријевић и Катарина Костандиновић, историчарке уметности.

О предавачу:

Валтер Зајдл је рођен у Грацу, Аустрија, 1973. године, а живи и ради у Бечу. Ради као уметник, писац и кустос. Зајдл је докторирао на Универзитету у Грацу на тему савремене историје културе, а студирао је и на Универзитету у Сијетлу (фотографија), Универзитету у Њујорку (CUNY) и Сорбони. Његов рад се фокусира на концептуалне уметничке праксе и медије са објективима, бавећи се трансформацијом политике репрезентације и идентитетских констелација које су им својствене. Зајдл је члан управног одбора часописа и изложбеног простора Camera Austria у Грацу, у оквиру ког је уредио 100. број и био кустос 2007. године. Реализовао је бројне изложбе и пројекте широм Европе, Северне Америке и Јапана. Његови критички текстови и есеји су део каталога, монографија уметника и приказа изложби. Од 2004. године Зајдл је ради и као кустос Контакт колекције у Бечу.

Намера Контакт колекције је да се осврне на концептуалне уметничке праксе унутар променљивих европских политичких географија, стављајући уметност бивших социјалистичких земаља у међународни контекст и скрећући пажњу на њене узајамне везе и различите праксе. Контакт се фокусира на уметничку продукцију из Централне, Источне и Југоисточне Европе, узимајући у обзир актуелне дискурсе о уметности и критичку теорију. Фокус Колекције је на промишљању политичких и историјских трансформација у Европи и вредности уметности у контексту специфичних културних, друштвених и економских дешавања, где су 1968. и 1989. године одиграле пресудну улогу. Чувајући и проучавајући архиве и поседства уметника, Контакт развија нове начине за разумевање уметничких дела у колекцији као историјских докумената путем којих се заборављени, потиснути и/или маргинализовани тренуци неписане историје могу учинити доступним. На иницијативу Ерсте Групе и у интересу њене независности, Контакт је основан као непрофитно уметничко удружење у циљу прикупљања уметничких дела и чувања културног наслеђа кроз професионалну рестаурацију и конзервацију, ради истраживања о заступљеним уметницима и уметничким заједницама, реализовања изложби и покретања издавачких пројеката. Од свог оснивања, Контакт колекција је радила са уметницима чији рад није био адекватно истражен, обрађен или документован због недостатка локалне и међународне посвећености, а формиране архиве које је требало изградити омогућиће будућим генерацијама да размишљају о новом канону историје уметности.

 

Програм се реализује у оквиру пројекта Дигитализација Колекције Октобарски салон – четврта фаза

Подржано од стране Министарства културе и информисања Републике Србије – Сектор за заштиту и дигитализацију културног наслеђа

Loading...