Концерт пијанисте Љубa Дивца

01.12.2021., 20:00

Пијаниста Љубо Дивац је добитник награде Невена Поповић за 2020. годину коју додељује Катедра за клавир ФМУ за најзначајније уметничко остварење у години. Концерт се реализује у сарадњи са Факултетом музичке уметности у Београду.

Културни догађаји се одржавају уз прописане епидемиолошке мере за сузбијање ширења вируса COVID-19, те је број места за публику у Свечаној сали Скупштине Града ограничен. Молимо Вас да своје место резервишете пријавом на damjana.njegic@kcb.org.rs или телефоном на 011 2622 058. Пријављивање је могуће до 12 сати на дан концерта или док се места не попуне.

О награди Невена Поповић:
Катедра за клавир Факултета музичке уметности од 2017. године, једном годишње, додељује награду Невена Поповић за најзначајније уметничко остварење у претходној календарској години. Под уметничким остварењем подразумевају се концерти са оркестром и реситали одржани у најзначајнијим салама у Београду у периоду календарске године. Награду добијају студенти клавира основних, мастер, специјалистичких и докторских студија на Факултету музичке уметности. О добитнику награде одлучују наставници и сарадници Факултета музичке уметности чланови Катедре за клавир који предају главни предмет, на својој седници.

Програм:
Карол Шимановски
Девет прелида, оп. 1

Александар Скрјабин
Пет прелида, оп. 16

Лудвиг ван Бетовен
Соната бр. 32 у це-молу, оп. 111
Maestoso – Allegro con brio ed appassionato
Arietta. Adagio molto semplice e cantabile

Биографија:
Љубо Дивац (Београд, 1990) је основно музичко образовање стекао у МШ Станислав Бинички у класи проф. Ксеније Шијан. Завршио је Средњу музичку школу Коста Манојловић, коју је похађао паралелно са гимназијом, у класи проф. Синише Радојчића.Од 2012. године студент је Факултета музичке уметности у Београду, на одсеку за клавир у класи проф. Наташе Митровић. Завршио је мастер студије у септембру 2018. године са просечном оценом 10,0. На истом факултету на одсеку за клавир је завршио специјалистичке студије, а тренутно је студент докторских студија.
У току пијанистичке каријере остварио је запажене резултате, свирао је у многим реномираним концертним дворанама у Београду као што су Велика сала Коларчеве задужбине, галерија Коларчеве задужбине, галерија Српске академије наука и уметности, сала Београдске филхармоније, велика сала Студентског културног центра, Центар лепих уметности Гварнеријус, Галерија Артгет, Галерија Италијанског института за културу, сала Дечијег културног центра, атријум Народне библиотеке и друге.
Освајао је бројне награде на такмичењима у земљи и иностранству, укључујући прву награду на Sirmium music fest-у (2021), прву награду на 25. Међународном такмичењу за младе пијанисте у Шапцу (2021), прву награду на Међународном такмичењу Bonn and SalzburgGrand Prize Virtuoso (2021) и прву награду на Натјецању младих глазбеника у Загребу (2021) на коме је добио и специјалну награду за извођење Бетовенове Сонате оп. 111.
У октобру 2016. године, октобру 2019. године и јуну 2021. године одржао је солистичке концерте у Галерији САНУ. У новембру 2019. извео је Гершвинову Рапсодију у Плавом са оркестром Млади симфоничари под диригентском палицом Јелене Миљевић. Добитник је награде Факултета музичке уметности Невена Поповић за најзначајније уметничко остварење у 2020. години. Паралелно са студијама клавира, завршио је основне и мастер студије на Грађевинском факултету у Београду, где је тренутно студент на завршној години докторских студија. Запослен је у интернационалној инжењерској компанији Stucky LTD.

Loading...