Koncert pijaniste Vanje Šćepanovića

06.12.2021., 20:00

Vanja Šćepanović je mladi pijanista koji je posvećen interpretaciji dela savremenih srpskih kompozitora, a u Galeriji Artget će ovoga puta izvesti dela Marinkovića, Stojadinović Milić, Žebeljan, Brkljačića, Božića i Jevtića. Koncert je realizovan uz podršku SOKOJ-a.

Kulturni događaji se održavaju uz propisane epidemiološke mere za suzbijanje širenja virusa COVID-19, te je broj mesta za publiku u Galeriji Artget ograničen. Molimo Vas da svoje mesto rezervišete prijavom na damjana.njegic@kcb.org.rs ili telefonom na 011 2622 058. Prijavljivanje je moguće do 12 sati na dan koncerta ili dok se mesta ne popune.

Program:
Goran Marinković
Zvona

Milana Stojadinović Milić
Tristezza za Dragana

Isidora Žebeljan
Sarabanda

Ivan Brkljačić
Tri autobiografska fragmenta

Svetislav Božić
Vizantijski mozaik u devet slika (izbor)
Gračanica
Pantelejmon

Lirika Atosa

Ivan Jevtić
Svita igara

 

Biografija:
Vanja Šćepanović je završio master i specijalističke studije klavira na FMU u Beogradu, sa najvećim uspehom. Oktobra 2019. godine odbranio je doktorski umetnički projekat na odseku za kamernu muziku pod nazivom Sinestezija i uloga boja u oblikovanju interpretacije u kamernom delu Kvartet za kraj vremena Olivijea Mesijana.  U okviru doktorskog umetničkog projekta izveo je dela kanadske kompozitorke Aleksine Lui Odjeci vremena i francuskog kompozitora Olivije Mesijana Kvartet za kraj vremena. Znanja je sticao u klasama ruskog pedagoga Vladimira Bočkarjova, potom Aleksandra Serdara, Ljiljane Vukelje i Gorana Marinkovića. Održao je veliki broj celovečernjih koncerata izvodeći kapitalna dela kompozitora od baroka do 21. veka, kao i veliki broj koncerata sa premijerno izvedenim delima srpskih, italijanskih, slovenačkih, američkih i jermenskih kompozitora. Takođe, realizovao je i niz koncerata na  festivalima u Italiji (Nei Suoni Dei Luoghi i Carniarmonie), Banjoj Luci (Dani Flaute), Srbiji (Tisin cvet, Rosi Fest, Arlem, Vrnjci, Tribina kompozitora), a nastupao je kao solista i kamerni izvođač u Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji, Hrvatskoj, Italiji, Francuskoj i Kanadi. Poseban deo njegovog koncertnog repetoara čine dela domaćih autora, koja je izvodio u različitim sastavima, a najčešće kao član Trija Aratos. Izdvaja se njegova interpretacija Koncerta za klarinet, klavir i gudački orkestar kompozitora i akademika Ivana Jevtića, sa UA MO Stanislav Binički. Nekoliko puta je bio klavirski saradnik na izvođenju operske predstave Don Đovani V. A. Mocarta sa Udruženjem operskih umetnika Bell’Opera i sa hrvatskim operskim udruženjem Opera Panonica, u Dubrovačkom pozorištu. Učesvovao je i u koncertnom izvođenju opere Tako čine sve V. A. Mocarta u organizaciji Udruženja umetnika ArtNet iz Beograda. Polaznik je brojnih majstorskih kurseva klavira, od kojih se izdvajaju trogodišnje majstorske radionice klavira kod pijaniste i profesora Vladimira Ovčinikova (Rusija – Konzervatorijum Čajkovski). Zaposlen je na Fakultetu umetnosti u Prištini, u zvanju umetničkog saradnika.

 

 

Loading...