Концерт пијанисткиње Милице Секулић и виолисткиње Љубице Секулић

20.12.2021., 20:00

Пијанисткиња Милица Секулић живи и ради у САД, Вашингтону, а њена сестра виолисткиња Љубица Секулић живи и ради у Шведског, Стокхолму, а период празника искористиће да својој публици у Београду поклоне концерт са делима српских, шведских и америчких композитора. Концерт реализујемо у сарадњи са Италијанским институтом за културу у Београду.

Културни догађаји се одржавају уз прописане епидемиолошке мере за сузбијање ширења вируса COVID-19, те је број места за публику у Галерији Италијанског института је ограничен. Молимо Вас да своје место резервишете пријавом на damjana.njegic@kcb.org.rs или телефоном на 011 2622 058. Пријављивање је могуће до 12 сати на дан концерта или док се места не попуне.

Програм:
Вера Миланковић
Ноктурно
Момачко коло
Девојачко коло

Вилхелм Стенхамар
Фантазије, оп. 11

Ларш Ерик Ларшон
Прерушени Бог (ар. Љубица Секулић)

Александар Скрјабин
Поеме, оп. 32
Валцер, оп. 38

Јосип Славенски
Свита Са Балкана
Певање

Загорски тамбураши
Певање
Дрмеш из Међимурја

Биографије:
Милица Секулић (Београд, 1980) је наступала као солиста и члан камерних ансамбала са преко сто музичара у некадашњој Југославији, Француској, Шведској, Енглеској, Ирској, Данској, Финској и Јапану. Свирала је са Оркестром Војске Југославије, Београдском филхармонијом, Стокхолмским академским Оркестром и Шведском Краљевском филхармонијом. Добитница је годишње награде Удружења музичких уметника Србије за најбољег младог уметника у 2007. години. Снимала је за радио и ТВ као пијансита, камерни музичар и чембалиста. Учила је клавир код проф. Олге Бауер у МШ др Војислав Вучковић, као и са Јелом Кршић и Весна Кршић Секулић. На Факултету музичке уметности у Београду је магистрирала клавир у класи проф. Мирјане Шуице Бабић и дипломирала чембало у класи проф. Милоша Петровића. На Краљевској музичкој академији у Стокхолму завршила је солистичке последипломске студије у класи проф. Андерша Шилстрома и била специјализант на студијском програму за клавирску педагогију. Освојила је бројне награде на савезним и међународним такмичењима као солиста и у клавирском дуу. Као студент ФМУ награђена је 1999. године за најбоље извођење сонате из Фонда Катарине Аћимовић, и 2000. године као најперспективнији студент клавирског одсека ФМУ из Фонда Емила Хајека. Похађала је курсеве клавира Дмитрија Башкирова, Оливере Ђурђевић, Мишела Далбертоа, Петера Топерцера и Александра Маџара. Као стипендиста Краљевине Шведске представљала је Краљевску музичку академију: на Готланду, у Дубровнику (курс модерне музике и барокне музике за чембало у класи проф. Петера Лоненберга), у Летњој школи Пола Робертса (проф. на Гилдхол школи у Лондону) и у Кастелфранку у Француској. У фебруару 2011. године, Милица је у сарадњи са истакнутим музичарима и композиторима Србије и Јапана одржала Концерт савремене српске и јапанске музике у сали Јумериа у Токију. Одржала је предавање Српска клавирска музика у Амбасади Републике Србије у Токију, које су посетили јапански композитори, критичари и љубитељи савремене музике. Била је запослена у Музичкој школи Станковић у Београду као професор клавира од 2007. до 2016. године. Чланица је Удружења музичких уметника Србије од 2002. године. Милица је члан Колеџа Монтгомери, активна је као пијансита и корепетитор у области Вашингтона, а живи са породицом у граду Потомак, Мериленд.

Љубица Секулић (Београд, 1982) је на ФМУ у Београду дипломирала харфу (2006)  у класи проф. Љиљане Несторовске и виолу (2007) у класи проф. Дејана Млађеновића. Такође је дипломирала виолу на Академији за музику и драму у Гетеборгу (2008) у класи проф. Бјорна Сјогрена. Током студија похађала је мајсторке курсеве за виолу код Набуко Имаи и  Хокана Улсона. Добитник је награда и стипендија из фондација Андерс Сандрес Стифтелсе, награде Шведске Академије наука и уметности, награде Међународног Ротари удружења и Фондације за младе таленте Министарства просвете Србије. Освојила је прве награде на Фестивалу музичких школа у Неготину, на Међународном такмичењу Петар Коњовић, Републичком такмичењу, Националном такмичењу у Котору, Југословенском такмичењу и бројне друге. Наступала је као солиста, камерни музичар и члан оркестра у Србији, Шведској, Црној Гори, БиХ, Грчкој, Италији, Аустрији, Норвешкој, САД и Немачкој. У Београду редовно  одржава солистичке концерте који су често пропраћени гостовањима на радију и телевизији.Током 2012. године је наступила као солиста уз пратњу Сарајевске филхармоније. У октобру 2016. гоине, наступила је као солиста на виоли уз пратњу Камерног оркестра Арте у  Шведској. Као камерни музичар имала је част да сарађује са флаутисткињом Кристином Кауфелд са којом је 2017. године одржала дуо концерт у Цркви Краљевске палате у Стокхолму, а 2019. године наступила је пред шведском краљицом. Већ неколико година наступа на концертима под називом Allwomenaredevine, који се одржавају поводом дана жена у Стокхолму. На овим концертима Љубица Секулић се свесрдно труди да пропагира српске женске композиторе. Неколико домаћих и страних композитора инспирисала је да компонују за харфу соло и различите врсте камерних састава, међу њима су Вера Миланковић, Драгана Јовановић,Светислав Божић и Реи Мунаката. Од 2003. године је члан Удружења музичких уметника Србије. Тренутно живи и ради у Стокхолму, где се осим концертне активности активно бави и педагогијом.

Loading...